- Przegląd popularnych roślin leczniczych
- Dokładne informacje: opis, występowanie, zbiór, wykorzystanie
- Szczegółowe rysunki
- Przejrzysty układ, pozwalający szybko odnaleźć poszukiwany gatunek
- Dodatkowo praktyczne wskazówki dotyczące przyrządzania leków ziołowychW ciągu ostatnich kilkunastu lat obserwuje się modę na leczenie ziołami i zdobywanie wiedzy na ten temat. Możliwe, że jest to spowodowane większą liczbą nowych chorób, których źródła należy szukać w stresującym charakterze współczesnego życia. Wzrastające zanieczyszczenie środowiska sprzyja pojawianiu się schorzeń, zwanych cywilizacyjnymi. W XXI wieku człowiek na powrót - oraz na szczęście - dostrzega potrzebę częstszego kontaktu z naturą.
Prezentowany atlas ziół zawiera przegląd stu popularnych roślin leczniczych i ma być odpowiedzią na potrzeby użytkowników ziół, także niemających fachowego przygotowania botanicznego. Każdy z rozdziałów, dotyczący poszczególnych roślin, prezentuje przede wszystkim wiedzę praktyczną. W pierwszej kolejności podany jest krótki opis rośliny, następnie najbardziej istotne cechy przydatne w rozpoznawaniu w terenie, ale bez skomplikowanych, botanicznych pojęć. Może jednak warto zamieścić w tym miejscu kilka słów objaśnienia.
Otóż bylina to roślina trwała, żyjąca przez kilka lat. Poza tym wyróżnia się zioła jednoroczne oraz dwuletnie. Termin „kwiat" należy rozumieć jako pojedynczy organ generatywny służący rozmnażaniu płciowemu. Ze względu na różnorodność kształtów wyróżnia się kwiaty dzwonkowe, pięciopłatkowe, rurkowe czy wargowe - z dwiema złożonymi wargami: górną i dolną itd. Kwiatostan to zbiór kwiatów. Może tworzyć płasko ułożoną wiechę, wydłużony kłos, zebrane grono itp. Specyficzne kwiatostany tworzą rośliny z rodziny złożonych, np. nagietek. Koszyczek kwiatostanowy zawiera część środkową oraz brzeżną, zewnętrzną: obie złożone z innych rodzajów kwiatów. Poza widoczną łodygą nadziemną z osadzonymi liśćmi istnieje także kłącze - przekształcona łodyga podziemna, służąca magazynowaniu substancji zapasowych, a także rozmnażaniu. Dzięki rozrastaniu się kłącza rośliny mogą wypuszczać kolejne pędy nadziemne w coraz to nowych, dalszych miejscach. Korzenie wyrastające m.in. z kłącza nazywa się przybyszowymi, todyga rozgałęziona to taka, z której bezpośrednio wyrastają kolejne pędy, a nierozgałęziona jest bezpośrednio pokryta tylko liśćmi. Wyróżnia się różne rodzaje liści: odziomkowe - dolne, największe, tworzące rozetę przy ziemi; łodygowe wyrastające z wyższych partii łodygi; są jeszcze wierzchołkowe - w najbliższym sąsiedztwie kwiatów. W kolejnych opisach znajdują się najbardziej praktyczne informacje: występowanie (przede wszystkim siedliska preferowane na terenie Polski, a w przypadku roślin obcych, uprawowych - miejsce pochodzenia), zbiór (części rośliny, które mają właściwości lecznicze), opis wykorzystania i zakładka „warto wiedzieć" z uzupełnieniami, jak np. ciekawostki dotyczące używania surowca w charakterze barwników. Warto zaznaczyć, że w opisach gatunkowych nie zaznaczono, czy dana roślina jest chroniona. Dane z aktualnej ustawy są jednak bardzo ważne i znajdują się w osobnym rozdziale książki.
Zioło dawniej i dziś
Siedząc historię zielarstwa, warto zwrócić uwagę na dwa istotne fakty. Po pierwsze, w większości pokrywa się ona z rozwojem medycyny. Pierwszymi lekarzami byli właśnie zielarze, a zioła - jedynymi istniejącymi lekarstwami. Po drugie, ważną rzeczą, jaka się nasuwa, jest niezmienność metod stosowania ziół od setek lat. Kuracja współczesna nie różni się od opracowanej w starożytności, a rozwijanej w średniowieczu... Dlatego warto zapoznać się ze sposobami wykorzystywania ziół sprzed wieków. Już najstarsze źródła wskazują, że najdoskonalszym lekarzem jest natura. Pierwotni ludzie, spożywający rośliny, stopniowo sprawdzali, które są trujące, lecznicze, odżywcze - na sobie zapoznawali się z ich właściwościami. Swoją wiedzę przekazywali kolejnym pokoleniom, które powiększały ją o coraz to nowe wiadomości. Najstarsze dane, odkryte przez archeologów, mają ponad 4 tysiące lat. Znano już właściwości czosnku, jaskółczego ziela, jałowca, mięty, rumianku, siemienia lnianego... Wśród pozostałości osad ludzkich znaleziono resztki stosowanych okładów, plastrów, inhalacji itp.
Wiedza o ziołach rozrastała się w takim stopniu, że musieli się nią zająć ludzie specjalnych profesji. Przykładowo w Babilonii byli to kapłani. Najstarszym dokumentem jest gliniana tabliczka z Nippur, zapisana pismem klinowym, w formie podręcznych zasad o leczniczych roślinach. W Kodeksie Ham-murabiego z XVIII wieku p.n.e. znalazł się zapis, że choroby wywoływane są przez demony i siły nieczyste. W Mezopotamii narodziło się wodolecznictwo. Wysoki poziom medycyny prezentowali starożytni Egipcjanie. Balsamowanie zwłok miało zapewniać zmarłym życie wieczne w zaświatach. Papirusy zawierają setki recept na rozmaite leki oraz wskazówki, jak leczyć rany....
Ponad 50 przepisów z charakterem na potrawy z grilla elektrycznego i tradycyjnego. Pomysły na różne sosy i marynaty oraz desery z grilla. Obfite, proste posiłki wykonane z troską o dobór naturalnych składników, idealne na spotkania z przyjaciółmi czy inne miłe chwile.
Zbiór oryginalnych przepisów, idealnych na przyjacielskie spotkania, odświętne obiady, ważne chwile, na obfite posiłki, w stylu rodzinnego bistro, wykonane z troską o dobór naturalnych składników. A do każdego dania gotowy dobór win!
Ten nowoczesny poradnik obejmuje wszystko, co potrzebne triatloniście - od odżywiania i radzenia sobie z urazami, po dbanie o kondycję i rady dotyczące stroju sportowego. Ta książka jest skierowana do wszystkich: kobiet i mężczyzn, dzieci, początkujących i zaawansowanych! Dowiedz się, jak trenować z sukcesem.
Idealna książka dla fanów Beara Gryllsa! Pierwszy na rynku poradnik dla prawdziwych twardzieli! Dowiesz się, jak polować, łowić największe ryby, rozbijać obóz w górach oraz w jaki sposób z mokrego drewna rozpalić ognisko. Mnóstwo porad specjalistów, praktycznych wskazówek i informacji o niezbędnym sprzęcie!
Zanim dziecko nauczy się mówić, komunikuje się za pomocą „sekretnego języka”, złożonego z gestów, uśmiechów, różnych min, gaworzenia i płaczu. Książka Sekretny język małych dzieci interpretuje te istotne niuanse komunikacji niewerbalnej. Dzięki niej dowiesz się, co dziecko chce powiedzieć i jak należy zareagować na te sygnały. To gwarantuje zadowolenie malucha oraz buduje pewność siebie jego rodziców czy opiekunów.
Samouczek Przepisy to nowoczesna, praktyczna seria wydawnicza, przedstawiająca smaczne i niezbyt pracochłonne potrawy i napoje, przygotowane ze składników dostępnych na naszym rynku.Miniksiążka kucharska Jak gotować w kuchence mikrofalowej prezentuje niedrogie, pożywne i apetyczne dania zarówno na codzienny stół, jak i specjalne okazje. Proponujemy zupy, drugie dania i sosy przyrządzone z wykorzystaniem tej szybkiej metody gotowania.
Dżdżysty poranek w Brighton. Dzień jak co dzień. Prawniczka Carly Chase wyprawia syna do szkoły i rusza do biura. Kierowca chłodni Stuart Ferguson po kilkunastogodzinnej jeździe z towarem, cieszy się, że już niedługo będzie wracał do domu. Tony Revere, student ekonomii, wsiada na rower i pędzi na wykład. Osadzony Ewan Preece może pracować poza więzieniem, więc jak co dnia śpieszy się, by zdążyć na czas. Losy tych zwykłych ludzi splotą się w tragiczny węzeł na ruchliwej Portland Road, a wtedy życie całkowicie wymknie się im spod kontroli. Dostaną się w orbitę zbrodni oraz innego porządku - świata podziemnego, o którego istnieniu mieli tylko mgliste pojęcie. Sprawę okrutnych morderstw w okolicach Brighton prowadzi nadinspektor Roy Grace - glina, który zrobi wszystko, aby uratować najbardziej bezbronnych.
Ponad 40 przepisów na domowe lody na patyku, które uświetnią każde przyjęcie, letnie grillowanie czy będą doskonałą niespodzianką dla dzieci na zdrowy podwieczorek. Sprawdzone pomysły na mrożone przysmaki o smaku soczystych brzoskwiń, orzeźwiającego arbuza, kremowej czekolady z dodatkiem wanilii lub sernika przekładanego kremem malinowym to tylko niektóre z propozycji. W książce znajdują się tez liczne wskazówki , jak odpowiednio zamrażać lody oraz jak łączyć smaki, także te mniej znane, nowoczesne: werbenę z cytryna, lawendę czy mimozę z ogórkiem i szampanem. Wszystkie przepisy są zilustrowane pięknymi fotografiami.
Seria czterech poręcznych i praktycznych miniporadników. W każdym z nich znajduje się ponad 30 przepisów zarówno dla mięsożerców, jak i dla wegetarian oraz liczne porady, jak przygotować smaczne i zdrowe dania nie tylko na grilla. A wszystko to opatrzone atrakcyjnymi zdjęciami.
Seria czterech poręcznych i praktycznych miniporadników. W każdym z nich znajduje się ponad 30 przepisów zarówno dla mięsożerców, jak i dla wegetarian oraz liczne porady, jak przygotować smaczne i zdrowe dania nie tylko na grilla. A wszystko to opatrzone atrakcyjnymi zdjęciami.
Seria czterech poręcznych i praktycznych miniporadników. W każdym z nich znajduje się ponad 30 przepisów zarówno dla mięsożerców, jak i dla wegetarian oraz liczne porady, jak przygotować smaczne i zdrowe dania nie tylko na grilla. A wszystko to opatrzone atrakcyjnymi zdjęciami.
Seria czterech poręcznych i praktycznych miniporadników. W każdym z nich znajduje się ponad 30 przepisów zarówno dla mięsożerców, jak i dla wegetarian oraz liczne porady, jak przygotować smaczne i zdrowe dania nie tylko na grilla. A wszystko to opatrzone atrakcyjnymi zdjęciami.
Biblia coachingu - nowoczesnej skutecznej relacji z ludźmi - na poziomie zawodowym i prywatnym - a także szerzej, postawy życiowej umożliwiającej dokonywanie właściwych wyborów, wyzwalania sił twórczych i talentów, wyznaczającej perspektywę.Maciej Benewicz to najsłyniejszy polski coach - przewodnik, mistrz - założyciel i wykładowca Norman Benett Academy kształcącej trenerów rozwoju osobistego. Prowadzi treningi indywidualne i grupowe.
Przypuśćmy, że dostajemy to samo danie każdego dnia albo, że piątek wieczór spożywamy ten sam posiłek, Wkrótce znudzi nam do tego stopnia, że nie będziemy nawet chcieli zjeść posiłku, względu na to, jak jesteśmy głodni, Wówczas, żeby zaspokoić głód, zaczniemy rozglądać się za miejscami, gdzie znajdziemy tę różnorodność, której tak bardzo łakniemy. Seks jest pożywieniem umysłu, ciała oraz duszy, a jeśli serwujemy dokładnie to samo danie całymi tygodniami, to oznacza, że nie doceniamy jego znaczenia.Urozmaicenie życia seksualnego stanowi istotę zdrowej relacji seksualnych. Nigdzie nie jest to tak jasno przedstawiane jak w starożytnych tekstach miłosnych Wschodu, z których Kamasutra jest najbardziej znanym.Kamasutra oznacza ""naukę miłości"". Jest to jeden z najstarszych i, z pewnością, z najbardziej znanych tekstów poświęconych regułom rozkoszy zmysłowej, opracowanych około 2000 lat temu przez Mallinaga Vatsyayana, mędrca hinduskiego, mieszkającego w świętym mieście Benares (Varanasi).Kama (rozkosz lub spełnienie zmysłowe) jest tylko jedną z trzech praktyk duchowych, uważanych za konieczne duszy po reinkarnacji, przy czym pozostałe dwie to dharma (cnoty lub wartości religijne) oraz artha (dobra doczesne). Poprzez praktykowanie kamy mamy cieszyć się życiem poprzez nasze zmysły, umysł oraz ducha. Seksualna rozkosz stanowi główny sposób praktykowania kamy.
Celem tej publikacji jest przypomnienie dawnych sposobów przygotowywania wielu popularnych do dzisiaj dań, wskrzeszenie dań zapomnianych, które nadal mogą być obecne na współczesnych stołach, zachęta do poszukiwań starych przepisów. Wszystkie przepisy zaprezentowane w naszej książce są możliwe do wykonania współcześnie, niektóre zostały nieco zmodyfikowane i odrobinę unowocześnione. Można tu zapoznać się z nowymi sposobami przygotowania znanych potraw oraz poznać przepisy całkowicie zapomniane. Dla bardziej wnikliwych i lubiących poszukiwania czytelników został zamieszczony słowniczek, który może pomóc w lekturze i odtwarzaniu dawnych, często zagadkowych potraw. Kto dzisiaj wie, jak się robi arkas, figatel czy potaź, albo co to jest kumpia, o której pisał Adam Mickiewicz?
Z jedzeniem i obyczajem biesiadowania związanych jest wiele ciekawych anegdot, które, mam nadzieję, zaciekawią i ucieszą czytelników.
Pięknie zaprojektowany i zilustrowany poradnik kulinarny pokazujący, że gofry mogą być idealnym dodatkiem do każdego posiłku, a nie tylko słodkim deserem. Czytelnik znajdzie tu ponad 40 przepisów na klasyczne gofry z owocami, ale także gofrowe słone kanapki czy nawet gofry z kurczakiem lub z serem i szpinakiem. Dzięki tej książce dowiesz się, jak zrobić zupełnie nowy użytek ze swojej gofrownicy!
Słodkie, miękkie ciasteczka na drugi śniadanie, pięknie ozdobione i zapakowane jako niecodzienny podarunek, bogate w smaku, sycące batoniki do kosza piknikowego to tylko niektóre z wielu pomysłów na ciasteczka, batoniki i brownies, które można znaleźć w tej bogato ilustrowanej książce. Każdy rozdział wprowadza w nową technikę wytwarzania tych pysznych smakołyków. Spróbuj delikatnych kruchych maślanych, klasycznych czekoladowych oraz owsianych ciasteczek. Zrób eleganckie ciasteczkowe kanapki, włoskie Biscotti czy wyrafinowane francuskie makaroniki.
W książce znajdziesz bogaty wybór przepisów na pyszne koktajle o przeróżnych smakach: jogurtowe, czekoladowe, owocowe oraz warzywne. Fantastycznym recepturom towarzyszą porady na temat wyboru i przygotowania składników, a także propozycje serwowania koktajli oraz pomysły na modyfikacje przepisów.
Dieta, która uchroni cię przed rakiem i zapewni ci dobre samopoczucie. Rak to jeden z najbardziej powszechnych problemów współczesnych społeczeństw. Badania wykazały, że co czwarta osoba zachoruje kiedyś na nowotwór złośliwy. Niestety nie istnieją obecnie żadne w pełni skuteczne terapie. Dlatego tak ważna jest profilaktyka. Powinniśmy wieść pogodne życie, uprawiać sport, dbać o związki i stosować właściwą dietę. Jedzenie jest bowiem jednym z najlepszych narzędzi do obrony przed tą chorobą.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?