Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza.
W tej publikacji z pewnością znajdą Państwo przepisy, które pozwolą zagłębić się w smakach włoskich specjałów.
Kuchnia polska – na kształtowanie się swoistych cech kuchni polskiej miały wpływ przemiany historyczne. Na przestrzeni dziejów kuchnia polska ulegała wpływom i zmianom regionalnym, zwłaszcza że tereny Rzeczypospolitej Polskiej historycznie zamieszkiwała zmieniająca się mozaika narodów. W efekcie silne są kulinarne wpływy wschodnie (tatarsko-tureckie, wcześniej mongolskie), rusińskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie.
Czytelne i przejrzyste przepisy , z pewnością podsuną pomysł na smakowity obiad.
Unowocześnione, oryginalne przepisy, na bazie produktów ekologicznych, przypominające smak i zapach domu rodzinnego, polecane przez Małgorzatę Puzio, autorkę programów kulinarnych, gospodynię kącika kulinarnego w "Kawa czy herbata" w TVP1. W tej publikacji znajdziemy : - Tajemnice zakwasu - Smaczne i zdrowe chleby na tradycyjnych recepturach - Zapiekane na ostro - Inspirujące dania mączne - Drożdżowe wypieki do kawy.
Praktyczny poradnik dla amatorów wędzenia. Jak samodzielnie zbudować przydomową wędzarnię. Metody wędzenia. Dobór drewna i trocin. Sposoby wytwarzania dymu. Porady dotyczące wędzenia mięsa, kiełbas i ryb. Proste i wyrafinowane przepisy kulinarne.
Krótka historia wędliniarstwa w Polsce Zasady doboru mięsa. Peklowanie, solenie i przyprawianie mięsa. Domowe wędzenie wędlin. Przechowywanie szynek, kiełbas i innych wyrobów. Przepisy na smaczne, domowe wyroby wędliniarskie.
- Największy zbiór wyczerpujących informacji o polskich sanktuariach
- Ponad pięćset niepowtarzalnych zdjęć
- Ciekawe opisy wraz z historią obiektów
- Wskazówki dojazdu
Miejsca kultu nie tylko w Polsce ale i na świecie, do których każdego roku przybywają tysiące pątników
Historia pielgrzymowania oraz motywy i cele pielgrzymek.
Tradycja pielgrzymek w Polsce i na świecie.
Najpopularniejsze szlaki pielgrzymkowe i kalwarie.
- Najbardziej znane i najczęściej odwiedzane przez pielgrzymów miejsca uzdrowień
- Miejsca, gdzie można usłyszeć i zobaczyć świadectwa zaskakujących powrotów do zdrowia, pokonania nałogów czy zadziwiających nawróceń.
- Szczegółowe przypadki uzdrowień zarówno fizycznych jak i duchowych
Książka idealna dla doświadczonych, jak i początkujących ogrodników.
Opisy najpopularniejszych stylów ogrodowych oraz wskazówki, jak zaprojektować własny ogród.
Liczne przykłady aranżacyjne i zdjęcia, które dostarczą pomysłów i ułatwią podejmowanie decyzji podczas projektowania wymarzonego ogrodu.
Byliny to rośliny wieloletnie, które na odpowiednim stanowisku mogą kwitnąć bujnie rok po roku. Ich popularność wynika zapewne z ich dużego zróżnicowania pod względem wielkości, pokroju, barw kwiatów i liści oraz terminów kwitnienia i mnogości zapachów.
W tej książce każdy znajdzie coś dla siebie , i początkujący, i doświadczony ogrodnik. Przedstawiono w niej podstawowe informacje dotyczące zakładania ogrodu warzywnego i zielnego oraz małego sadu...
W tej publikacji znajdą Państwo propozycję zastosowań i nasadzeń drzew i krzewów iglastych, opisy poszczególnych gatunków i odmian roślin iglastych o kolorystyce zielonej, niebiesko srebrzystej i złocistej.
W tej książce znajdą Państwo kompletne informacje, zarówno dla amatorów, jak i doświadczonych ogrodników, o gatunkach drzew i krzewów ozdobnych uprawianych w Polsce.
W opisach roślin uwzględniono właściwości biologiczne, wymagania glebowe i stanowiskowe.
Współczesna kuchnia polska to nowoczesne przepisy z wykorzystaniem najlepszych polskich produktów, pochodzących z rodzimych upraw i od polskich producentów - jednak stare, babcine przepisy to podstawa do wariacji na temat... Taka właśnie jest moja kuchnia, lubię zaskoczyć gości wyjątkowymi polskimi smakami.
Małgorzata Puzio
W naszej książce znajdą Państwo przepisy na:
- warzywa zapiekane i faszerowane
- samodzielne dania z warzyw i nie tylko: sałatki z kurczakiem, rybami, cielęciną, ryżem, makaronem, kuskusem
- warzywne dodatki do innych dań
- dipy, sosy do mięs, do sałatek, do kanapek.
Popularne alkohole w nowych odsłonach - łączone z innymi alkoholami i różnymi dodatkami.
Propozycje podania mniej znanych trunków.
Drinki proste i tanie oraz te nieco bardziej wyszukane.
Przygotowujesz party z przyjaciółmi, wieczór panieński lub kawalerski, spotkanie z rodziną? Zaproponowane w tej książce drinki świetnie sprawdzą się przy każdej okazji.
Popularne alkohole w nowych odsłonach - łączone z innymi alkoholami i różnymi dodatkami.
Propozycje podania mniej znanych trunków.
Drinki proste i tanie oraz te nieco bardziej wyszukane.
Przygotowujesz party z przyjaciółmi, wieczór panieński lub kawalerski, spotkanie z rodziną? Zaproponowane w tej książce drinki świetnie sprawdzą się przy każdej okazji.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?