Prowadzenie pasieki stosownie do potrzeb pszczół, w sposób przyjazny dla środowiska, i produkowanie miodu bez zanieczyszczeń powinno być celem każdego pszczelarza. W książce opisano pożądane działania pszczelarskie, uwzględniające też regularną kontrolę wyników.
Podane w ramkach pytania pomagają rozpoznać i skorygować własne błędy.
Czytelne ryciny przekazują kompleksową wiedzę.
Szczegółowe informacje pomagają zapobiegać wystąpieniu warrozy i innych chorób pszczół.
Na szczególną uwagę zasługują podane w książce obszerne informacje na temat zapobiegania występowaniu i zwalczania ostatnio zawleczonego do Europy małego chrząszcza ulowego.
Autor, dr Wolfgang Ritter, jest biologiem i ma wieloletnie doświadczenie zarówno w konwencjonalnym, jak i ekologicznym pszczelarstwie. Jest znanym w świecie ekspertem zajmującym się zdrowiem pszczół i od lat wyznacza standardy naturalnego pszczelarstwa.
Autor książki – doświadczony mistrz pszczelarstwa i konsultant w zakresie hodowli pszczół – wprowadza początkujących pszczelarzy w tajniki pszczelarstwa efektywnego i prowadzonego w zgodzie z prawami natury. Hodowla pszczół to doskonały poradnik zarówno dla osób hodujących, jak i zamierzających hodować te pożyteczne owady.
W książce opisano:
• biologię pszczoły i społeczności pszczelej,
• znaczenie pszczół w środowisku naturalnym,
• rasy pszczół i ich cechy,
• charakterystykę zachowania rodzin w nowoczesnych ulach,
• pozyskiwanie produktów pszczelich,
• najczęściej występujące choroby pszczół i ich zwalczanie.
Dobra praktyka pszczelarska to przełożone na pracę w pasiecie zasady tzw. dobrej praktyki rolniczej. Od kilkudziesięciu lat w rolnictwie, w tym w chowie i hodowli zwierząt, zwraca się szczególną uwagę na uzyskiwanie żywności dobrej jakości oraz dobrostan zwierząt. Dla pszczelarstwa dobra praktyka oznacza umiejętne postępowanie z pszczołami i uzyskiwanie wartościowych produktów pszczelich.
Co może zrobić pszczelarz, by jego pszczoły miały się jak najlepiej? Jak zapobiegać chorobom i jak je zwalczać? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w tym poradniku. W jasny i przystępny sposób przedstawiono w nim aktualny stan wiedzy naukowej – niezbędny w pracy każdego pszczelarza.
Dobra kondycja rodziny pszczelej zależy od warunków środowiskowych i hodowlanych. Niestety w ostatnich latach zdrowotne kłopoty pszczół się nasiliły. Żniwo zbierają nowe choroby, szkodniki (mały chrząszcz ulowy), zjawiska takie jak zespół masowego ginięcia pszczoły miodnej (Colony Collapse Disorder, CDD), pasożytnicze grzyby (np. Nosema ceranae) czy wreszcie nadal niedostatecznie przebadane wirusy. Na czele pszczelich chorób ciągle wciąż znajduje się warroza. W walce z chorobami pszczół należy sięgać przede wszystkim po rozmaite metody biologiczne i biotechniczne. Chociaż są one bardziej czasochłonne, chronią również produkty pszczele, z których większość to produkty spożywcze.
W książce znajdziesz:
• ważne informacje: biologia pszczoły miodnej, rodzina pszczela jako organizm, profilaktyka, czynniki zakaźne, rozpoznawanie i zwalczanie chorób
• opis chorób pszczół i ich leczenie: choroby czerwiu i pszczół dorosłych, zatrucia, deformacje i anomalie, szkodniki
• tabelę z przeglądem chorób: szybki dostęp do wiadomości o 17 najważniejszych chorobach i zatruciach
• 37 fotografii barwnych, 10 fotografii czarno-białych, 50 rysunków
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?