Rodzinne obiady to kolejna z serii książka zawierająca sprawdzone i łatwe do przygotowania przepisy. Blisko 50 propozycji ułożono w osiem gotowych zestawów, dzięki czemu łatwiej można zaplanować menu na rodzinny obiad. Zestawy są różnorodne: od jarskich, poprzez rybne, na klasycznych mięsnych kończąc, a każdy składa się z przystawki, zupy, drugiego dania, jarzynki lub surówki, ciasta lub deseru oraz ciepłego lub zimnego napoju.
Wśród różnorodnych propozycji są potrawy z mięsem oraz wegetariańskie, jest duży wybór dań z warzyw i owoców, są kluski, zapiekanki i tarty, zupy czyste, zabielane i kremy. Osoby hołdujące tradycji znajdą przepisy na staropolski bigos, flaki czy pieczoną gęś, a poszukujący nowinek – na czipsy z batatów czy bruschettę. Zapracowani znajdą potrawy do wykonania w kilka minut, a czerpiący przyjemność z gotowania – takie, na których przygotowanie potrzeba więcej czasu.
Wspólne celebrowanie posiłków jest głęboko wpisane w tradycję polskiej gościnności i pozostaje niezastąpionym sposobem umacniania rodzinnych i przyjacielskich więzi. Smaczne i pięknie podane dania podkreślają uroczysty charakter spotkań.
-------
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!
Przepis na krem grzybowy z grzybami
Składniki:
• 400 g świeżych grzybów leśnych,
• 200 g śmietany 18%,
• 1 łyżeczka mąki pszennej,
• 1 litr bulionu warzywnego,
• 2 łyżki oliwy z oliwek,
• sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku,
• natka pietruszki do dekoracji,
Wykonanie kremu grzybowego z pieczarkami
Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Włożyć do garnka, zalać bulionem i gotować 40 minut. Gdy będą miękkie, wyjąć kilka ładnych kawałków i odłożyć je do dekoracji talerzy. Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do garnka i zagotować, a następnie miksować do uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Bagietkę pokroić w kromeczki, posmarować masłem, ułożyć na blaszce i piec, aż się zrumieni. Nalewać zupę do talerzy, dekorować pozostawionymi kawałkami grzybów. Podawać z grzankami, polaną odrobiną oliwy z oliwek i przybraną natką pietruszki.
Potrawy z ziemniaków, kolejna z serii znakomita książka, to zbiór sprawdzonych przepisów na lubiane i łatwe do przyrządzenia potrawy z ziemniaków: od opiekanych kartofelków czy uwielbianych przez dzieci frytek, kopytek i różnego rodzaju kluseczek – na tradycyjnych plackach ziemniaczanych, zapiekankach i sałatkach kończąc.
Ziemniak, najpopularniejsze w Polsce warzywo i jednocześnie dla wielu z nas podstawowy składnik codziennej diety, ma w kuchni nieskończenie wiele zastosowań, można go spożywać samego bezpośrednio po ugotowaniu, upieczeniu lub usmażeniu, ale jest również bazą wielu dań: kopytek, pyz, knedli, kartaczy, klusek, placków czy zapiekanek. Poza tym świetnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa, rybami oraz innymi warzywami, a ze względu na delikatny, niezbyt wyrazisty smak – doskonale łączy się z ziołami i przyprawami.
Trudno sobie wyobrazić kuchnię bez tego warzywa, dlatego autorka postanowiła poświęcić mu nieco więcej uwagi i zebrać przepisy na ziemniaczane potrawy w jednej książce.
-------
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!
Przepis na ziemniaczany suflet
Składniki:
• 1 kg ziemniaków,
• 500 g mielonego mięsa,
• ⅓ szklanki śmietany lub mleka,
• 2 łyżki masła,
• 2 ząbki czosnku,
• 1 cebula,
• sól, pieprz do smaku,
• olej do smażenia.
Wykonanie ziemniaczanego sufletu
Ziemniaki obrać i umyć. W garnku zagotować wodę, posolić ją i wrzucić ziemniaki. Gotować je do miękkości – około 15 minut. Śmietanę podgrzać w rondelku – powinna być mocno ciepła, ale nie może się zagotować. Ziemniaki odcedzić i razem z masłem utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Pod koniec powoli wlewać ciepłą śmietanę, cały czas ugniatając ziemniaki, aż powstanie puszysta, gładka masa. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać mięso mielone i całość smażyć kilka minut. Mięso doprawić solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie do zapiekanek wysmarować olejem. Na dnie rozłożyć połowę ziemniaczanego purée. Na nim rozłożyć mięso i przykryć je drugą połową ziemniaków. By suflet był bardziej dekoracyjny, można ziemniaki nałożyć do szprycy cukierniczej i powyciskać na mięso ozdobne kopczyki, jeden obok drugiego. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 20 minut. Gotowy suflet ziemniaczany podawać natychmiast.
Potrawy z ryb to zbiór 50 sprawdzonych przepisów na łatwe do przygotowania dania z ryb i owoców morza, od zup poczynając poprzez różnego rodzaju pasty, musy, tatary, omlety czy sałatki – na rybach duszonych, pieczonych i smażonych kończąc.
Poza wigilią i okresem Wielkiego Postu potrawy z ryb nadal rzadko goszczą na polskich stołach, choć tak wiele mówi się o ich zaletach. Są doskonałą alternatywą dla innych rodzajów mięs – pożywną, lekkostrawną i smaczną. Zawierają wiele cennych składników, w tym kwasy omega-3, które są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu i systemu nerwowego, mają działanie przeciwnowotworowe oraz obniżają poziom złego cholesterolu zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia zawału, a także korzystnie oddziałują na stan skóry i włosów. Słowem: trudno przecenić ich dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, dlatego autorka postanowiła poświęcić potrawom z ryb oddzielną książkę, w której zamieściła sprawdzone i wypróbowane przepisy.
-------
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!
Przepis na sałatkę łososiową w awokado
Składniki:
• 200 g wędzonego łososia,
• 4 awokado,
• 4 zielone gruntowe ogórki,
• 1 czerwona papryczka chili,
• 2 jajka (można użyć przepiórczych – 4 sztuki),
• sok z ½ cytryny,
• 4 łyżki oliwy z oliwek,
• 1 łyżeczka musztardy,
• ½ łyżeczki miodu,
• sól, kolorowy pieprz do smaku,
• koperek do dekoracji.
Wykonanie sałatki łososiowej w awokado
Jajka umyć, ugotować na twardo i ostudzić. Obrać i pokroić na cząstki. Awokado umyć, rozkroić wzdłuż na pół i usunąć pestki. Część miąższu z połówek wybrać łyżeczką i przełożyć do miseczki. Skropić sokiem z cytryny. Ogórki umyć, obrać ze skórki (niekoniecznie) i pokroić w kostkę. Papryczkę chili umyć, pokroić w pierścionki i usunąć nasiona. Łososia pokroić w paski. Ogórki, łososia i chili dodać do awokado, wymieszać. Na koniec dorzucić cząstki jajek. Do małego słoiczka wlać oliwę, resztę soku cytrynowego, dodać musztardę, miód, sól oraz pieprz do smaku. Dokładnie całość wymieszać. Najlepiej zakręcić słoik i kilka razy mocno nim potrząsnąć. Gotowym sosem polać warzywa w miseczce i ostrożnie je wymieszać. Farszem napełniać połówki awokado i wstawić je na 30 minut do lodówki, by smaki się przegryzły. Przed podaniem udekorować świeżym koperkiem.
Potrawy z makaronem to zbiór sprawdzonych receptur na wartościowe, lubiane i łatwe do przygotowania potrawy: od przepisów na domowy makaron poprzez makaronowe dania z warzywami, mięsem, rybami, owocami morza – po owocowe i słodkie potrawy makaronowe. Makaron, jedno z podstawowych dań kuchni włoskiej, które od dawna gości również na polskich stołach, to smaczny produkt o wszechstronnym zastosowaniu, wykorzystywany do zup (trudno sobie bez niego wyobrazić rosół!), jako dodatek do dań obiadowych, a także jako samodzielny, pełnowartościowy posiłek. Świetnie komponuje się z mięsem, warzywami, rybami, owocami morza, a także owocami i bakaliami. Na rynku dostępny jest duży wybór makaronów, wśród nich są kolorowe – zielony (szpinakowy), czerwony (z sokiem buraków), czarny (z barwnikiem kałamarnic) czy brązowy (z mąki pełnoziarnistej lub razowej), bez trudu znajdziemy też makaron bezglutenowy (sojowy, ryżowy, kukurydziany), a dla łasuchów jest nawet czekoladowy! Bogactwo kolorów, kształtów oraz rodzajów inspiruje i pozwala na przygotowanie przeróżnych potraw – w książce znajdziemy blisko pięćdziesiąt inspirujących przepisów!
Potrawy z drobiu to zbiór sprawdzonych przepisów na łatwe do przygotowania dania z mięsa kurczaka, indyka, kaczki i gęsi: od zup poczynając poprzez rolady i pasztety – na drobiu duszonym, pieczonym i smażonym kończąc.
Mięso drobiowe zaliczane jest obok rybiego do najbardziej lekkostrawnych. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i jest dobrym źródłem wartościowego, łatwo przyswajalnego białka, zwłaszcza mięso z piersi indyków i kur. Poleca się je szczególnie osobom o wrażliwym przewodzie pokarmowym, rekonwalescentom i dzieciom. Mięso drobiowe zawiera dużo cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B, dzięki czemu wzmacnia nasz układ odpornościowy. Ze względu na delikatny, mało wyrazisty smak, doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, można je serwować z warzywami, ale równie dobrze smakuje z owocami.
Autorka zebrała w książce przepisy, których bazą jest właśnie mięso drobiowe. Znajdziemy tu receptury na pyszne zupy, sałatki, pasztety, rolady, klopsy i oczywiście potrawy z duszonym i pieczonym drobiem. Każdy amator dobrej kuchni z pewnością coś dla siebie wybierze.
-------
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!
Przepis na kolorową sałatkę z kurczakiem
Składniki:
• 1 pierś z kurczaka,
• 1 czerwona papryka,
• 1 żółta papryka,
• 1 czerwona cebula,
• 1 duży pęczek rukoli,
• 10 pomidorków koktajlowych,
• 2 zielone ogórki,
• kilka listków bazylii,
• 1 ząbek czosnku,
• 2 łyżki soku z cytryny,
• 1 łyżeczka octu balsamicznego,
• 1 łyżeczka miodu,
• sól, pieprz, papryka do smaku.
Wykonanie kolorowej sałatki z kurczakiem
Pierś z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy oprószyć solą oraz pieprzem. Mięso usmażyć na patelni grillowej. Odłożyć do ostygnięcia. Rukolę i bazylię opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w półtalarki. Zielone ogórki umyć, obrać ze skórki (niekoniecznie) i pociąć w półplasterki. Pomidorki koktajlowe umyć i poprzekrawać na połówki. Wszystkie warzywa przełożyć do salaterki i wymieszać. Dodać grillowanego kurczaka. Sok z cytryny wymieszać z miodem i octem balsamicznym. Dodać do niego ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać sos i polać nim sałatkę.
Śledź po kaszubsku, dzyndzałki warmińskie, małdrzyki krakowskie, a może piróg biłgorajski? Potrawy regionalne to zbiór niemal 50 sprawdzonych przepisów na dania z różnych regionów Polski. Dokładne opisy wraz z pięknymi ilustracjami pomogą nam przyrządzić potrawy, dzięki którym przeniesiemy się do tradycyjnej kuchni Małopolski, Podkarpacia, Warmii i Mazur czy Lubelszczyzny. A polska kuchnia jest nie tylko różnorodna, ale przede wszystkim smaczna. W tradycji mamy wiele ciekawych potraw, o których często zapominamy zafascynowani kulinariami z innych regionów świata.
Książka została podzielona na pięć rozdziałów, każdy poświęcony jest potrawom typowym dla danego regionu. Bogactwo polskiej kuchni regionalnej jest tak wielkie, że nie sposób zmieścić w jednej publikacji wszystkich ciekawych dań, autorka wybrała więc te, które z łatwością można przygotować w warunkach domowych. Każdy znajdzie tu coś dla siebie i będzie mógł wypróbować tradycyjne specjały: mięsne, rybne, warzywne, mączne i oczywiście na słodko.
-------
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!
Zupa z zielonych gąsek
Składniki:
• 1½ litra bulionu warzywnego
• 700 g zielonych gąsek
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 szklanka śmietany kremówki
• 3 gałązki świeżego tymianku
• sól, pieprz do smaku
• klarowane masło do smażenia
Wykonanie zupy z zielonych gąsek
Grzyby oczyścić, dokładnie wypłukać z piasku i pokroić na kawałeczki. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać, przekroić wzdłuż na pół. Tymianek opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Posiekać. W dużym rondlu stopić trochę masła i przesmażyć na nim cebulę. Dodać pokrojone grzyby i czosnek. Smażyć kilka minut, a gdy gąski zmiękną i puszczą sok, wyjąć czosnek. Wsypać tymianek i jeszcze chwilę wszystko razem dusić. Następnie wlać bulion, doprawić zupę do smaku solą oraz pieprzem i gotować, aż grzyby będą miękkie. Na koniec zaprawić zupę śmietaną. Podawać z makaronem.
Desery i dania na słodko, znakomita książka z przepisami na domowe desery, które mogą być nie tylko smaczną przekąską czy dodatkiem do rodzinnego obiadu, ale również ozdobą przyjęcia.
Deser – z francuskiego desservir, czyli sprzątać (ze stołu) – jest podawany na zakończenie posiłku jako jego słodkie zwieńczenie; może być serwowany na zimno (np. krem, lód, galaretka), na ciepło (np. suflet, budyń, naleśnik), może być też wypieczony, np. tarta. Deser to również doskonałe samodzielne danie serwowane do kawy czy herbaty. Trudno sobie wyobrazić bez deseru jakąkolwiek uroczystość czy spotkanie w gronie przyjaciół.
W książce zamieszczono 50 sprawdzonych przepisów na słodkości – poczynając od niewielkich smakołyków podawanych w pucharkach poprzez lody, sorbety i serniczki na zimno na efektownych, ale nadzwyczaj prostych do wykonania, „tortach” naleśnikowych kończąc. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, zarówno wielbiciele lekkich owocowych przekąsek, jak i ci, którzy wolą kaloryczne słodycze. A ponieważ desery zazwyczaj wprawiają nas w dobry nastrój, warto poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie. A zatem do dzieła i smacznego!
-------
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!
Przepis na praliny orzechowe w polewie czekoladowej
Składniki:
• 100 g herbatników,
• 2 łyżki posiekanych dowolnych orzechów,
• ½ kostki masła,
• 2 łyżki kakao lub czekolady w proszku,
• 1 olejek rumowy lub 2 łyżeczki rumu w wersji dla dorosłych,
• 1 polewa czekoladowa lub tabliczka czekolady,
• dowolne posypki do dekoracji.
Wykonanie pralin orzechowych w polewie czekoladowej
Herbatniki dokładnie pokruszyć. Można je zetrzeć na tarce. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać kakao i pokruszone herbatniki. Dalej ucierać, a pod koniec wlewać po kropli olejek rumowy lub rum. Robić to ostrożnie, by masa się nie zważyła. Utartą masę wymieszać z orzechami i wstawić na trochę do lodówki, by lekko zgęstniała. W tym czasie przygotować polewę według przepisu na opakowaniu lub stopić czekoladę w kąpieli wodnej. Z ochłodzonej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, zanurzać je w czekoladzie lub polewać polewą i dowolnie ozdabiać (posypką, cukrowymi kwiatuszkami, wiórkami kokosowymi). Gotowe kulki wstawić jeszcze do lodówki, by dobrze się schłodziły, a czekolada zastygła. Praliny serwować natychmiast po wyjęciu z lodówki – wtedy są najlepsze.
Dekoracje potraw i stołów, kolejna inspirująca książka z serii, to tym razem szczególny poradnik: zamiast przepisów kulinarnych otrzymujemy nieskomplikowane pomysły na efektowne przygotowanie stołu zarówno na dzień powszedni, jak i niedzielny obiad, a także na święta lub inne uroczyste okazje. Idealny prezent dla wszystkich miłośników pięknie nakrytych stołów i elegancko podanych potraw.
Uroczystości rodzinne i święta celebrujemy w sposób szczególny, warto więc dodatkowo podkreślić ich wyjątkowość dekorując stół. Ciekawie przyozdobione mięsa, ryby, sałatki czy ciasta podane na odpowiednio nakrytym i przystrojonym stole prezentują się o wiele atrakcyjniej. A dekorowanie wcale nie jest trudne – większość ozdób przygotujemy w krótkim czasie z dostępnych w każdym domu przedmiotów. Warto także pomyśleć o oryginalnym ułożeniu serwetek, to również nic skomplikowanego.
Książkę podzielono na trzy rozdziały: pierwszy dotyczy przygotowania uroczystych nakryć stołu i układania serwetek, drugi – ozdabiania stołu na konkretne okazje, a trzeci – kolorowego przybierania potraw. Dokładny opis każdej dekoracji został opatrzony pięknym zdjęciem.
-------
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!
Potrawy jednogarnkowe to propozycja niemal 50 sprawdzonych przepisów na pożywne i sycące potrawy – od gęstych zup poprzez różnego rodzaju gulasze, zapiekanki, kasze z warzywami po klasyczne leczo.
Dania jednogarnkowe, przyrządzane zazwyczaj – zgodnie z nazwą (Eintopf, czyli z niemieckiego jeden garnek) – w jednym naczyniu, dużym garnku lub głębokiej patelni, to sycące i bogate w składniki odżywcze, pełnowartościowe posiłki. Ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani biegłości kulinarnej. Książka została podzielona na cztery rozdziały: dania mięsne, wegetariańskie, rybne i zupy. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, zarówno smakosze gęstych, gulaszowych dań, jak i ci, którzy wolą lżejsze posiłki na bazie duszonych warzyw.
-------
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!
Przepis na risotto z marchewką, groszkiem i szparagami
Składniki:
• 1 szklanka ryżu do risotta,
• 3 marchewki,
• 1 szklanka mrożonego groszku,
• 5 zielonych szparagów,
• 1 cebula,
• 2 ząbki czosnku,
• 3 szklanki bulionu warzywnego,
• 1 kieliszek białego wina,
• 1 łyżka masła,
• sól, pieprz do smaku,
• olej do smażenia.
Wykonanie risotto z marchewką, groszkiem i szparagami
Marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, umyć i posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Szparagi oczyścić, usunąć zdrewniałe części, umyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. W dużym rondlu rozgrzać trochę oleju i podsmażyć na nim cebulę z czosnkiem. Dodać marchewkę i groszek, smażyć moment, cały czas mieszając. Następnie wrzucić szparagi, wlać wino i dusić warzywa, aż alkohol odparuje. Dodać masło, wsypać ryż i smażyć 3–4 minut, stale mieszając. Wlać bulion, całość wymieszać. Gaz zmniejszyć do minimum, przykryć rondel i ogrzewać ryż, aż wchłonie cały płyn. Gotowy ryż wymieszać i przekładać na talerze. Podawać od razu.
Poradnik zawiera przepisy na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy – od pieczywa poprzez rozmaite placki, naleśniki, kluski, pizze, makarony po ciasta i ciasteczka.
Gluten jest mieszaniną białek występującą w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia oraz w produktach z nich wykonanych, i sprawia, że surowe wyroby mączne są ciągliwe, elastyczne i łatwo dają się formować; jest więc swego rodzaju spoiwem wiążącym składniki ciasta. Niestety osoby chorujące na celiakię lub z innych przyczyn uczulone na to białko muszą je wykluczyć ze swojego jadłospisu. To głównie do nich skierowana jest ta książka – zawarte w niej przepisy są alternatywą dla tych z zastosowaniem mąk z glutenem. Jednocześnie pieczywa, placki, makarony, naleśniki czy kluski wykonane wg naszych receptur niewiele różnią się od tych tradycyjnych. Czasami okazują się smaczniejsze!
Książkę polecamy również osobom, które nie mają zdrowotnych wskazań do diety bezglutenowej: kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej, naleśnikowe tortille z sałatką krabową czy krem z cukinii mogą być ciekawą odmianą i urozmaiceniem codziennej diety!
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!
Przepis na wytrawne muffiny ze słonecznikiem
Składniki:
• 220 g mąki ryżowej,
• 80 g mąki gryczanej,
• 400 g upieczonej i zmiksowanej dyni,
• 1 spora marchewka,
• 6 łyżek oleju,
• ¾ szklanki mleka,
• 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
• 1 łyżeczka słodkiej papryki,
• szczypta tymianku,
• szczypta soli ziołowej,
• słonecznik do posypania.
Wykonanie wytrawnych muffin ze słonecznikiem
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Mąki przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać marchewkę, zmiksowaną dynię, wlać olej oraz mleko i dokładnie całość wymieszać, by składniki dobrze się połączyły. Powinno powstać gęste ciasto. Ciasto przełożyć do foremek do muffinek, po wierzchu posypać ziarnami słonecznika i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około 30 minut, aż muffiny lekko się zrumienią i będą suche w środku – sprawdzić patyczkiem. Upieczone muffiny wystudzić i podawać.
W kolejnej części poradnia kulinarnego siostry Marii proponujemy przepisy na niezwykle popularne i przez wielu uwielbiane mączne dania, idealne na powszedni lub niedzielny obiad czy spotkanie w gronie rodziny.Książka została podzielona na cztery działy tematyczne. W pierwszym zamieszczono receptury na rozmaite pierogi, które wielu z nas nieodłącznie kojarzą się z dzieciństwem, z kuchnią mamy czy babci. Okazuje się, że ich przygotowanie nie musi być skomplikowane i pracochłonne. Znajdziemy tu przepisy na tradycyjne pierogi z mięsem czy z kapustą i grzybami, ale i na te, które przywędrowały do nas z odległych kultur, jak gruzińskie chinkali czy włoskie ravioli. W drugim rozdziale zebrano przepisy na kopytka, kluski śląskie, kartacze, drobne kluseczki do zup, pyzy czy knedle. W dziale trzecim skupiono się na makaronie, a w czwartym na różnego rodzaju naleśnikach, plackach, krokietach, racuchach i blinach.Pierogi, kluski, makarony to niezbędnik dla miłośników dobrej kuchni, a prezentowane dania powinny zadowolić gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.-------Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!Przepis na makaron do lasagneSkładniki:o 2½ szklanki mąki pszennej,o 2 jajka,o 1 żółtko,o sól do smaku,o odrobina ciepłej wody.Wykonanie makaronu do lasagneDo sporej miski wsypać mąkę i szczyptę soli. Pośrodku mąki zrobić dołek wbić do niego jajka i dodać żółtko. Zagniatać ciasto, stopniowo zagarniając mąkę do środka. W razie gdyby było zbyt suche, dolać odrobinę ciepłej wody. Wyrobić gładkie, elastyczne i dość twarde ciasto. Gotowe ciasto przykryć miseczką lub zawinąć w folię i odłożyć na godzinę. Ciasto podzielić na 4 porcje i każdą rozwałkować na cienki placek lub przepuścić przez maszynkę do makaronu. Placki kroić w prostokąty i rozkładać na ściereczkach do przeschnięcia. Makaron jest gotowy do użycia.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?