KATEGORIE [rozwiń]

Schaufler Miriam

Okładka książki Lektyny

49,40 zł 28,95 zł


Rośliny nas nie lubią! Jeśli do tej pory żyłeś w przekonaniu, że zjadane przez ciebie rośliny chętnie wskakują do twojego garnka lub stają się ulubioną sałatką, za chwilę przeżyjesz szok. Rośliny nas nie lubią. Mało tego, dysponują bardzo sprytnymi metodami, aby zapewnić sobie przeżycie i przekazać geny możliwie licznemu potomstwu. Dlatego, w celu ochrony przed roślinożercami, korzystają z bogatego arsenału, jakim obdarzyła je matka natura. Mają w nim trucizny, hormony, igiełki, twarde skorupy czy ostry zapach. Jedną z najgroźniejszych broni są lektyny.Czym są lektyny i dlaczego są szkodliwe? Lektyny to toksyczne białka, które występują w w popularnych warzywach, owocach, orzechach oraz zbożach. Znajdziesz je np. pszenicy (gluten), pomidorach, ziemniakach, roślinach strączkowych czy melonie. Ich zadaniem jest ochrona rośliny przed zjedzeniem. Lektyny za pośrednictwem jelit dostają się do naczyń krwionośnych, gdzie wiążą się z dowolnymi komórkami ciała. W konsekwencji twój organizm przestaje rozpoznawać te tkanki, jako własne. Grozi to rozwinięciem się chorób autoimmunologicznych, które mogą prowadzić do niebezpiecznych stanów zapalnych. Dzięki tej książce dowiesz się nie tylko czym są lektyny, ale również gdzie występują. Poznasz także sposoby na eliminowanie ich ze swojego jedzenia.Lektyny toksyny ukryte w popularnych warzywach i owocachJak wyeliminować lektyny z popularnych warzyw i owoców?Lektyny cichy sprawca chorób autoimmunologicznych? Uważa się, że wysokie spożycie lektyn może prowadzić do powstawania chorób jelit i chorób autoimmunologicznych. Wśród nich wymienić można cukrzycę typu 1, chorobę Leśniowskiego-Crohna, zespół nieszczelnego jelita czy Hashimoto. Te groźne białka odpowiadają również za astmę oskrzelową, anemię, choroby skóry, refluks, migreny czy bóle stawów.Gluten najpopularniejsza lektyna. Poznaj główne źródła lektyn Tak! Najbardziej znaną i szkodliwą lektyną jest gluten. Znajdziesz go nie tylko w popularnych bułeczkach, ale nawet w ulubionym ketchupie. Gdzie jeszcze możesz znaleźć lektyny? Do ich głównych źródeł zaliczyć można: zboża, warzywa strączkowe i psiankowate (pomidory, ziemniaki, dynia, papryka). Również niektóre orzechy, owoce (melony, owoce goji), a także nasiona i korzenie są bogate w lektyny. To właśnie na tych produktach oparta jest dieta wegetariańska i zdrowe odżywianie. Czy istnieją sposoby na pozbycie się lektyn z ulubionych produktów, takich jak fasola lub pomidory? Co możesz jeść, by unikać tych szkodliwych białek i pozostać zdrowym? Jak wygląda dieta przeciwzapalna, wolna od lektyn i dbająca o mikrobiom jelitowy? Wszystkiego dowiesz się z tego przełomowego poradnika!Jak się bronić przed lektynami? Poznaj sposoby Dzięki informacjom zawartym w tej książce dowiesz się: czym są lektyny, gdzie występują i jak działają na twój organizm, jakie choroby i dolegliwości wywołują np. stany zapalne, choroby jelit, problemy z tarczycą, jak oddziałują na mikrobiom jelitowy, w jaki sposób bezpiecznie spożywać produkty roślinne, czym jest dieta przeciwzapalna, jak działa 4-tygodniowy plan, który pomoże ci wyeliminować lektyny z twojej diety. Zdrowe odżywianie bez lektyn Nie martw się! Eliminacja lektyn nie oznacza konieczności rezygnacji ze zdrowej diety! Autorzy odkryją przed tobą skuteczne metody obróbki roślin w celu pozbycia się szkodliwego białka. Dodatkowo odkryjesz, które produkty są wolne od lektyn. Znajdziesz tu również szereg przepisów na szybkie i, co najważniejsze, pyszne dania. Mięsożercy i miłośnicy diety wegetariańskiej wzbogacą swój jadłospis nie tylko o nowe smaki, ale również niezbędne witaminy i mikroelementy.Lektyny niebezpieczna broń roślin!
Okładka książki Lektyny toksyny ukryte w popularnych warzywach i owocach

39,30 zł 22,50 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Rośliny nas nie lubią!Jeśli do tej pory żyłeś w przekonaniu, że zjadane przez Ciebie rośliny (szczególnie te ekologiczne) chętnie wskakują do Twojego garnka lub stają się ulubioną sałatką, za chwilę przeżyjesz szok. Rośliny nas nie lubią, mało tego, dysponują bardzo sprytnymi metodami, aby zapewnić sobie przeżycie i przekazać geny możliwie licznemu potomstwu. Dlatego, w celu ochrony przed roślinożercami, korzystają z bogatego arsenału, jakim obdarzyła je matka natura: trucizny, hormony, igiełki, twarde skorupy czy ostry zapach. Jedną z najgroźniejszych broni są lektyny.Czym są lektyny i dlaczego są szkodliwe?Lektyny to toksyczne białka występujące w popularnych warzywach, owocach, orzechach oraz zbożach np. pomidorach, ziemniakach, roślinach strączkowych czy melonie. Ich zadaniem jest ochrona przed zjedzeniem. Gdy spożyjemy warzywa lub owoce zawierające te trujące białka, za pośrednictwem jelit dostaną się one do naczyń krwionośnych, gdzie zwiążą się z dowolnymi komórkami ciała. W konsekwencji organizm przestanie rozpoznawać te tkanki jako własne i rozwinie się reakcja autoimmunologiczna, która może prowadzić do niebezpiecznych procesów zapalnych. Dzięki temu przełomowemu poradnikowi odkryjesz nie tylko czym są lektyny, ale również gdzie występują oraz jak się przed nimi bronić.Lektyny cichy sprawca chorób autoimmunologicznych?Uważa się, że wysokie spożycie lektyn może prowadzić do powstania chorób autoimmunologicznych takich jak: cukrzycy typu 1, zapalenia stawów, choroby Leśniowskiego-Crohna, zespołu nieszczelnego jelita, Hashimoto czy innych problemów z tarczycą. Te groźne białka odpowiadają również za takie dolegliwości jak: astma oskrzelowa, anemia, choroby skóry, choroba wieńcowa, choroba Parkinsona, ból stawów, refluks czy migreny.Główne źródła lektynDo głównych źródeł lektyn zaliczyć można: zboża, warzywa strączkowe i psiankowate, takie jak pomidory, ziemniaki, dynia, papryka, bakłażany i ogórki, niektóre orzechy i owoce (melony, owoce goji), a także nasiona i korzenie. Tymczasem to na tych produktach oparte jest zdrowe odżywianie! Czy istnieją sposoby na pozbycie się lektyn z ulubionych produktów takich jak fasola czy pomidory? Co możemy jeść, żeby z jednej strony unikać szkodliwych substancji, a z drugiej pozostać zdrowymi i złagodzić lub wyeliminować objawy wspomnianych już chorób? Wszystkiego dowiesz się z tego przełomowego poradnika!Odkryj się jak się bronić!Dzięki wyjątkowym informacjom zawartym w tym poradniku dowiesz się:czym są lektyny, gdzie występują i jak oddziałują na ludzki organizm,jakie choroby i dolegliwości wywołują np. zespół nieszczelnego jelita, anemię czy problemy z tarczycą,jak działa 4-tygodniowy plan, dzięki któremu wyeliminujesz je z Twojej diety i przekonasz się, czy stanowią przyczynę Twoich dolegliwości,w jaki sposób bezpiecznie spożywać produkty roślinne,czy w produktach ekologicznych jest mniej lektyn?najważniejszych informacji o substancjach antyodżywczych,czy odżywianie zgodne z grupą krwi może uchronić Cię przed niebezpieczeństwem związanym z lektynami.Zdrowe odżywianie bez lektynAutorzy książki, Miriam Schaufler i Walter A. Drssler, specjaliści z zakresu odżywiania wielokrotnie podkreślają, że eliminacja lektyn nie oznacza konieczności odstąpienia od zdrowej i zbilansowanej diety. W swojej publikacji podają skuteczne metody obróbki roślin w celu pozbycia się szkodliwego białka. Dodatkowo uzupełniają nasz jadłospis listą produktów, które są od nich wolne. Serwują szereg przepisów na szybkie i, co najważniejsze, pyszne dania zarówno dla mięsożerców, jak i miłośników diety wegetariańskiej, które wzbogacą nasz zdrowy jadłospis o nowe smaki, a także niezbędne witaminy i mikroelementy.
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj