Na nic przyda nam się znajomość zawartości cennych witamin w warzywach, jeżeli nie będziemy ich prawidłowo przechowywać, kupować i spożywać. Ekologiczna Apteczka Warzywna (tom 2) zawiera ponad 200 porad, przepisów kulinarnych, receptur na naturalne kosmetyki i propozycji kuracji pomocnych w profilaktyce najróżniejszych dolegliwości.Czytając Ekologiczną Apteczkę Warzywną dowiesz się:ile, kiedy i jakie warzywa jeśćna co zwracać uwagę przy zakupie warzywjakie walory dietetyczne mają warzywajak warzywa pomogą Ci zadbać o sercejakie warzywa wspomogą układ krwionośnydlaczego warto pić soki warzywnejak przygotować oryginalne i zdrowe potrawy z warzywjak wykorzystać warzywa jako naturalne kosmetykiOmówione warzywa: BRUKIEW - CHRZAN - CZOSNEK - DYNIA - PAPRYKA - PASTERNAK
Osoby wkraczające w jesień życia często borykają się z różnymi dolegliwościami wynikającymi z osiągniętego wieku. Wiadomo, że organizm seniora funkcjonuje w inny sposób niż organizmy młodych osób. Seniorzy powinni mieć zatem świadomość, w jaki sposób radzić sobie z tymi dolegliwościami, by ich życie było jak najbardziej komfortowe. Także osoby opiekujące się starszymi powinny mieć wiedzę, jak ułatwić codzienne życie swoim rodzicom czy dziadkom.Tego typu informacje znajdują się w niniejszym poradniku. Zawiera on porady, opisy kuracji, sposoby stosowania różnych ziół i preparatów, które pomogą w dolegliwościach seniorów.
Poradnik Zbigniewa Przybylaka Samouzdrawianie relaksem medytacją i modlitwą zawiera kilkaset wskazówek praktycznych w jaki sposób nauczyć się relaksu, walczyć ze stresem, pokonywać zdenerwowanie oraz wzmacniać organizm, leczyć się i uzdrawiać samemu za pomocą, dobroczynnych sił przyrody, sztuki relaksu medytacji, modlitwy. Wiele niezwykłych i cudownych przykładów uzdrowień wiarą.Poradnik Samouzdrawianie relaksem medytacją i modlitwą zawiera także ćwiczenia uczące pokonywania stresów, nerwowości i relaksu oraz porady jak najlepiej wykorzystać najsilniejsze duchowe lekarstwa medytację i modlitwę.
Książka zawiera liczne sprawdzone recepty medycyny domowej znanych zielarzy, naturalistów na wiele dokuczliwych pospolitych schorzeń m.in. osłabienie kości, bezsenność, bóle głowy, odciski, alergie, nadmierne pocenie, mankamenty urody, piegi, żylaki, stany zapalne, zgagę, nadkwasotę, pogryzienia przez owady, otyłość, kamienie, anemię itp.W poradniku Słynne leki na 100 pospolitych dolegliwości znajdziesz:- ponad 200 praktycznych recept zielarskich na różnorakie pospolite dolegliwości od zgagi, schorzeń kobiecych, grzybic, trądzika, odcisków, nadmiernego pocenia począwszy, na nerwowości, depresji, bezsenności, uczuleniach, sklerozie, żylakach skończywszy:- przepisy na sporządzanie leków i przeprowadzania kuracji zielarskich- porady i wskazówki naturalistów i zielarzy dotyczące diety, leczenia wodą, siłami natury.
Słynne leki zielarzy ludowych to kolejny poradnik z serii ""Słynne leki i porady"".Książka zawiera ponad 200 recept i opisów najsłynniejszych leków i kuracji medycyny ludowej, znanych w Polsce, Europie i na świecie.Słynne leki zielarzy ludowych to bardzo proste, ale sprawdzone i skuteczne recepty, porady i zalecenie zdrowotne pomocne okazać się mogą przy licznych i uciążliwych dolegliwościach lub schorzeniach.
Uważamy, że najlepiej aby warzywa pochodziły z upraw ekologicznych. Dlaczego i czym różnią się one od tych dostępnych w powszechnej sprzedaży? Jak przyrządzić topinambur? Czym jest czarna rzepa? Czy brukselka może pomóc włosom a szczypiorek przy osłabieniu? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań, znajdziecie drodzy Czytelnicy w tym poradniku. - Autorzy
W 3 części Ekologicznej Apteczki Warzywnej przedstawiamy proste i sprawdzone sposoby na to jak wykorzystać warzywa (także te mniej znane jak topinambur, czarna rzepa czy jarmuż) przygotowując kuracje profilaktyczne, smaczne posiłki a także domowe, naturalne kosmetyki.
Poradnik napisali i zredagowali wspólnie: Zbigniew Przybylak (pomysłodawca serii, autor Ekologicznego Poradnika Księżycowego), Krzysztof Kamiński (redaktor naczelny czasopisma Porady na Zdrowie) oraz Karol Przybylak (Biokurier.pl)
Ekologiczna Apteczka Warzywna, cz. III to:
- ponad 200 porad i przepisów na kuracje, dania i kosmetyki naturalne
- informacje o tym, na co zwracać uwagę kupując warzywa
- prezentacja walorów zdrowotnych warzyw
- sposoby na warzywne menu dla dzieci
- informacje na temat sezonowości
Omówione warzywa to:
BROKUŁ - BRUKSELKA - JARMUŻ - SZPINAK - TOPINAMBUR - KALAFIOR - RZEPA - RZODKIEWKA - SZCZYPIOREK - CZARNA RZEPA
Pokarm powinien być waszym lekarstwem' twierdzili od czasów ojca medycyny Hipokratesa wielcy lekarze i naturaliści. Pierwsze miejsce wśród leczących pokarmów należy się warzywom. Ich duży udział w diecie jest niezbędnym warunkiem zdrowia - pomagają przy wielu dolegliwościach i chorobach cywilizacyjnych, w tym nowotworowych. Dlatego w wielu poradnikach antyrakowej profilaktyki podkreśla się uzdrawiającą rolę warzyw. Najlepiej, aby pochodziły one z upraw ekologicznych. Z warzyw można sporządzać w domu wiele leków, wykorzystywać je w kuracjach i stosować jako kosmetyki. Warto poznać i sięgać po leki z ekologicznej apteki warzywnej. Poradnik EKOLOGICZNA APTECZKA WARZYWNA ma to ułatwić….
Ekologiczna apteczka warzywna cz.1 zawiera:
Ponad 200 porad, recept jak stosować najpopularniejsze warzywa w kuracjach domowych leczących najrozmaitsze schorzenia od wątroby, nerek, reumatyzmu, serca począwszy na skórze, nerwach, przeziębieniach skończywszy
Rady ile, kiedy, jakie warzywa jeść by zapobiegać chorobom, wzmacniać organizm
Prezentację walorów dietetycznych warzyw i ich rolę w profilaktyce wielu chorób
Omówienie zastosowania najpopularniejszych warzyw jako domowych kosmetyków
Porady jak najlepiej wykorzystywać walory warzyw w kuchni
Przepisy kulinarne na potrawy o walorach uzdrawiających
Wskazówki z jakich upraw, kiedy i od kogo najlepiej kupować warzywa, jak je przechowywać, konserwować
Informacje czym różnią się warzywa ekologiczne od tych z marketu, dlaczego są wartościowsze, cenniejsze zdrowotnie
Szczegółowe informacje o walorach antyrakowych poszczególnych warzyw i ich wykorzystaniu w PROFILAKTYCE ANTYRAKOWEJ
Omówione warzywa: KAPUSTA - POMIDOR - MARCHEW - OGÓREK - ZIEMNIAK - SAŁATA - BURAK - CEBULA - SELER - PIETRUSZKA
Woda i zioła są głównymi środkami leczniczymi każdej choroby (...) Im prostszy wikt tym jest lepszy; im naturalniejszy ten pożywniejszy (...)" Te wybrane myśli najsławniejszego naturalisty XIX wieku ks. Kneippa współcześnie, w XXI stuleciu, są jeszcze bardziej aktualne niż dawniej. Dlatego warto ponownie wracać do ziół z naszych pól i łąk, kurować się nimi. Warto też wracać do prostych ekologicznych pokarmów i zabiegać o to, by one także były naszym lekarstwem. Taki powrót wydaje się najpewniejszą i sprawdzoną przez pokolenia drogą do odzyskania zdrowia, sił i radości życia. To zarazem wielka nadzieja dla wielu chorych. Warto jej się uchwycić i skorzystać z wielkiej mocy prostych, zapomnianych leków będących dosłownie w zasięgu naszej ręki, tak samo jak wcześniej zrobiły to miliony naszych przodków...
/ze wstępu autora/
Sławna Uzdrawiająca Apteczka z Pól i Łąk to kolejny poradnik z serii "Słynne Leki i Porady", której autorem jest Zbigniew Przybylak.
Sławna Uzdrawiająca Apteczka z Pól i Łąk zawiera:
- ponad 200 przepisów, wskazówek, opisów zastosowania najpopularniejszych ziół i pokarmów na najbardziej pospolite zagrożenia zdrowia i dolegliwości ze strony wątroby, serca, reumatyzmu począwszy na dolegliwościach dróg oddechowych, na chorobach kobiecych, dzieci i skóry skończywszy;
- porady jak zapobiegać schorzeniom, jak wzmacniać organizmy ludzkie, zwłaszcza dzieci, seniorów, chorych, wykorzystując zboża, produkty mleczne i inne pokarmy oraz zioła, owoce dzikich roślin;
- kuracje na najczęstsze dolegliwości każdego wieku: dolegliwości trawienne, wzdęcia, kolki, biegunki, bóle brzucha, niepokoje, nerwowość, bezsenność, urazy, zadrapania, uczulenia, egzemy:
- proste przepisy sporządzania domowych leków ziołowych, także domowych nieuczulających kosmetyków.
SPIS TREŚCI
OD AUTORA - Zbawienne działanie i wielka moc ziół oraz pokarmów naturalnych
I. Słonecznikowe nalewki i herbaty
na gorączki, febry, urazy, stłuczenia, obrzęki, otarcia, wybroczyny, niestrawności, nieżyty, choroby skóry
II. Nadzwyczajna kariera lucerny
wszechleku wzmacniającego odporność organizmu po antybiotykach, dodającego sił i witalności chorym i zdrowym, pomocnego przy nadmiarze cholesterolu, wyczerpaniu nerwowym, zaburzeniach trawienia, wzdęciach, zatruciach, wrzodach, niedokrwistości, grypie, bezsenności
III. Uzdrawiające kuracje pietruszką
pomogą na niedomagania serca, nerek, dróg moczowych, pęcherza, trawienia, wątroby, przy kamicy, obrzękach
IV. Wzmacniające kuracje pasternakiem
zapomnianym warzywem, pomocnym także w niedomaganiach żołądka, jelit, nerwów, serca, w chorobach kobiecych, bielactwie, kamicach, przeziębieniach
V. Ziemniaki jako domowy lek
na odparzenia, przeziębienia, czyraki
VI. Napoje z ziaren zbóż
na kłopoty z trawieniem, osłabienie i wyniszczenie chorobowe
VII. Cudowny chleb Ezechiela i domowy chleb ekologiczny
najstarszymi i najprostszymi lekami dla ciała i ducha
VIII. Kuracje kozim mlekiem
na wzmocnienie, suchoty, osłabienie, zapalenia oskrzeli, zwiększenie odporności
IX. Leki z mleka zsiadłego i maślanki
na dolegliwości żołądkowe, jelitowe, zaparcia, odbudowę flory bakteryjnej po antybiotykoterapii, na słoneczne oparzenia, gorączkę
X. Kuracje serwatką
wspaniałym domowym lekiem i kosmetykiem na reumatyzm, spierzchniętą i wysuszoną skórę, zapalenia oczu, stłuczenia, obicia, obrzęki, migreny, gorączki, zapalenia oskrzeli, kolki, pryszcze, wyrzuty, egzemy, grzybice, zatrucia, zgagę, nadkwasotę, nadwagę
XI. Balsamy na gęsich smalcach
na odmrożenia, katar, zapalenia ucha, przeziebienia, reumatyzm
XII. Wzmacniające kwasy jarzynowe
poprawią odporność, uzdrowią jelita i żołądek, polepszą apetyt
XIII. Kresowe kuracje koralami kaliny
na przeziębienia, wzmocnienie, nerwy, serce, nadciśnienie, sklerozę, bezsenność, krwawienia wewnętrzne, wrzody żołądka
XIV. Wierzbowa kora i kotki
wspaniałymi lekami na reumatyzm, artretyzm, przeziębienia, gorączki, grypy, katary, choroby skóry, łupież, migrenę, bezsenność, nerwobóle, poty nóg
XV. Aromatyczne kuracje z sianem
super lekiem księdza Kneippa na wzmocnienie, oczyszczenie organizmu, zastoiny, poty nóg, podagrę, wrzody, odparzenia, kurcze, nerwy, reumatyzm, boleści brzucha, boleści woreczka, reumatyzm, obrzmienia, dolegliwości kobiece i jelit
XVI. Kuracje rumiankiem
na rozliczne dolegliwości dziecka i mamy – przeziębienia, kaszel, oskrzela, gardło, katar, wysypki, bóle brzucha, kolki, zapalenia oczu, wyrzuty, czyraki, nerwobóle, reumatyzmy, dolegliwości nerek, pęcherza, nudności, tłuste włosy
XVII. Babka - lekiem na wszelkie rany
potłuczenia, ukąszenia, czyraki, bóle ucha, kolki, choroby gardła, oskrzeli, kaszel, chrypę, grypę, choroby skóry, oczu, oczyszczenie krwi, zatrucia, nieżyty żołądka i jelit, wrzody, zaparcia
XVIII. Nawłoć - anielska rózga
na dolegliwości dróg moczowych, nerek, pęcherza, kamienie, reumatyzm i wstrząsy psychiczne
XIX. Kuracje "miodowym zielem"
czyli przytulią żółtą na nerwy, krążenie, żylaki, nerki, krwawienia, dermatozy i małą odporność
XX. Żywokost - zapomniany cudowny lek medycyny ludowej
nie tylko na złamane kości, ale też na zwichnięcia, stłuczenia, obicia, skaleczenia, podrażnienia i różne inne dolegliwości skórne
XXI. Domowe leki z pokrzywy
na wzmocnienie, poprawę obrazu krwi, niedokrwistość, oczyszczenie organizmu, poprawę przemiany materii, usunięcie toksyn
Przegląd porad i kuracji naturalnych, dietetycznych i zielarskich służących leczeniu wielu najczęstszych dolegliwości wieku dziecięcego, głównie o charakterze tzw. Przeziębieniowym a także porady dotyczące profilaktyki - prezentujemy wznowioną wersję Ziołowej Apteczki Na Dziecięce Choroby. Poradnik wzbogacony został o liczne ilustracje, zyskał także na przejrzystości i funkcjonalności.
I tom Ziołowej Apteczki na Dziecięce Choroby zawiera:
- Ponad 200 porad, praktycznych przepisów, wskazówek, wypróbowanych recept domowej medycyny na najbardziej pospolite zagrożenia zdrowia i dolegliwości wieku dziecięcego, ale też młodzieżowego;
- Porady jak zapobiegać schorzeniom organizmu dietą;
- Porady jak wzmacniać, uodparniać, hartować organizmy siłami natury, ziołami;
- Kuracje na najczęstsze dolegliwości wieku dziecięcego, czyli przeziębienia, grypy;
- Kuracje na gorączkę, zapalenia oskrzeli, kaszel, katar, bóle gardła, głowy, ucha;
- Proste przepisy sporządzania domowych leków ziołowych, mikstur, ziółek, maści, syropów, okładów, kompresów, przymoczków, inhalacji.
Zaprezentowane w poradniku recepty i porady to efekt wielopokoleniowego doświadczenia. Temu doświadczeniu praktycznemu warto ufać i mieć nadzieję, że korzystający z porad zawartych w poradniku wzmocnią organizmy dzieci, polepszą ich zdrowie i uwolnią od wielu dokuczliwych schorzeń.
Sławne, uzdrawiające kuracje naturalne Tom II, to druga część poradnika Zbigniewa Przybylaka.
Poradnik zielarski zawiera blisko 200 porad, praktycznych recept i kuracji zielarskich na wiele pospolitych dolegliwości wątroby, woreczka żółciowego, nerek, żołądka, dróg oddechowych, układu krążenia, serca, kobiecych, od zaparć, nadmiernych krwawień, reumatyzmu począwszy na schorzeniach skóry, uczuleniach, osłabieniu, zmniejszeniu odporności na przeziębienia, niepokojach, nadciśnieniu, nerwowości skończywszy.
Sławne uzdrawiające kuracje naturalne, tom. II to także przepisy sporządzania domowych leków ziołowych, nalewek, ziołówek, maści, syropów, okładów oraz praktyczne porady jak wzmacniać i chronić organizm przed chorobami i dolegliwościami.
Sławne uzdrawiające kuracje naturalne to książka składająca się z dwóch tomów, które właśnie są wznawiane przez Wydawnictwo Gaj. W 1 tomie poradnika Zbigniew Przybylak zgromadził około 200 porad.
W 6 rozdziałach zawartych zostało szereg praktycznych recept i kuracji zielarskich na wiele pospolitych, często spotykanych chorób i dolegliwości od przeziębień, chrypy, hemoroidów, reumatyzmu, wrzodów żołądka, czyraków, oparzeń począwszy, na schorzeniach skóry, raku, boleściach wątroby, uszu, głowy, gardła, anemii, egzemach, depresjach, nerwowości skończywszy.
Jak pisze we wstępie autor: Zazwyczaj skuteczność każdej z opisywanych w poradniku kuracji wypróbowały na sobie dziesiątki osób, niekiedy recepty były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Temu doświadczeniu praktycznemu można więc ufać i mieć nadzieję, że i ci, którzy skorzystają z porad zawartych w poradniku, wzmocnią organizmy, polepszą zdrowie i uwolnią się od wielu dokuczliwych dolegliwości.
Kilka z tematów poruszonych w poradniku: Jak plastem z chrzanu bóle reumatyczne usuwać?, Kasztanowe okłady na bóle stawów, Jak herbaty ze skrzypu kamienie nerkowe wypędziły i blasku włosom dodały, O tym jak okładami z ziemniaków kurować anginę i bóle uszu oraz gardła, O najsilniejszym leku na poty, czyli o kuracjach malinami.
Sławne uzdrawiające kuracje naturalne zawierają przepisy sporządzania domowych leków ziołowych, nalewek, ziołówek, maści, syropów, okładów oraz praktyczne porady jak wzmacniać i chronić organizm przed chorobami i dolegliwościami.
Słynne leki ogrodowej apteki to poradnik, który zawiera blisko 200 recept i opisów sporządzania prostych leków domowych, przeprowadzania uzdrawiających kuracji naturalnych w różnych dolegliwościach przy użyciu najbardziej popularnych warzyw i owoców uprawianych w ogrodach.
Ziołowe kuracje medycyny ludowej to poradnik Zbigniewa Przybylaka z serii Słynne leki i porady.
Ziołowe kuracje medycyny ludowej to ponad 200 recept na kuracje i leki z ziół i warzyw uznawanych przez medycynę ludową za posiadające szczególną moc leczniczą m.in. arcydzięgla, nagietka, gorczycy, kapusty, pokrzywy, ogórków, kwaszonek.
Tradycyjna kuchnia pomorsko - wielkopolska to pozycja wydana przez Zysk i s-ka.
Zylce, ajntopy, jarmuże, zuptówki, kluchy z kaspusta, parzychy, rosoły z nudlami, czerniny, gapie zupy, dukane pyry, poliwki, golce to tylko nieliczne potrawy, które nieodłącznie można kojarzyć z kuchnią pomorsko-wielkopolską. Co zaś one oznaczają dokładnie, jak je przygotowywano, kiedy je jadano, jakie obrzędy były z nimi związane (zwłaszcza w nawiązaniu do świat wielkanocnych), tego właśnie czytelnicy mogą się dowiedzieć z tej książki.Zapewne dla wielu lektura będzie połączona z powrotem pamięcią do czasów dzieciństwa, które najczęściej jawi się jako okres bardzo radosny. Obrazki z młodości w takiej formie niekiedy towarzyszą nam przez całe życie i. co więcej, często są to te zdarzenia, które dzieją się w kręgu kuchni. W zasadzie nie ma się temu co dziwić, skoro dawniej znacznie silniej niż dzisiaj właśnie kuchnia zarówno w sensie dosłownym jako miejsce, jak i bardziej ogólnym łączącym się z obyczajami, obrzędami, była prawdziwym centrum życia. Tutaj przecież gromadziła się rodzina, tutaj gaworzyły ze sobą babcie i mamy odwiedzające się po sąsiedzku, tutaj koncentrowały się tak bardzo tajemnicze i zawsze ekscytujące zwłaszcza dzieci przygotowania do świąt, uroczystości rodzinnych, tutaj też można było dostać smakołyki, łakocie, nawdychać się najprzeróżniejszych aromatów, posmakować świeżo upieczonego ciasta, podejrzeć, co też babcie, mama czy gosposia wyczynia z najrozmaitszymi produktami, tutaj też, szczególnie jesienią i zimą, było przytulnie i ciepło, gdy wesoło buzował ogień w piecu.
SPIS TREŚCI książki Tradycyjna kuchnia pomorsko - wielkopolska
Od Wydawcy
Od autora
Zamiast wstępu, czyli o potrawach regionalnych i kuchennych obrazkach z dzieciństwa
O smakołykach wielkanocnego stołu, szynce 'spętanej" kiełbasami, babach z rodzynkami, sękaczach z kopy jaj, kuchach z wiadra mazurkach, święconce i zającu oraz dyngusowych przywoływkach
O barwieniu jaj, prażnicy, szarych jajach, mącznych jajecznicach i koglach-moglach
O ajntopach, zupach chlebowych, parzybrodzie, kwasie z kopytek, kapuścionce, zuptówkach, szabloku z zacierkami i brukwi na skopowinie
O przednówkowych jarmużach, szpinakach, pospółkach, zacierkach z pazurów, słodkich zupkach, wiosennych zieleninach, sałacie z łopuchy, także o wojennych bambrzokach, kartoflach na kawie i dziadówach
O powszednich poliwkach i zacirach, kluchach skubanych, pyzach pałuckich, pierogach z jagodami, naleśnikach z kompotem, prażusze z tatarki, gzikach, sarze i gomółkach
O niedzielnych rosołkach, swojskich nudlach, smażonych karbonodach, pieczonym mięsie, kapuście szmurowanej, także o klopsach, fałszywym zającu, gołąbkach w białym sosie, kulajkach, zupie rakowej i zawiesistych sosach
O zielonoświątkowym majeniu łabuziami i brzózkami, o majówkach, kulisie, maślonce, podpiwku, winku z modraków, słodkich podwieczorkach z kawą i puddingiem, święconych wianuszkach ziół, naparach z lipy, mięty i lekach z przykuchennej apteczki babuni, także o magii świętojańskiej, borówkach w cukrze i leguminach z poziomkami
O świętym chlebie, kuklach z wiśniami, sznytkach ze smalcem i cukrem, ruchaniakach i okrężnem, także o powszednich szturchanych kartoflach, krylkach ze sztypką, szarych i skubanych kluskach, golcach, kulajkach, plindzach, żandarze i zaklepańcach
O śliwkach w occie, wiśniowych polewkach, apfelmusie, gruszkach w miodzie, kompocie z bani, ogórkach na prędkie użycie w śmietanie, zupie z gąsek, rydzkach z blachy, prawdziwkach duszonych i budyniu z grzybów
O weselnych czerninach i kiszkach, kaczce z marmeladą, świętomarcińskim biciu gęsi, okrasach, półgęskach, brukwi na gęsinie, także o biciu świń, krwawych kiszkach, wurstzupie, skrzeczkach, kiełbasie w cebuli i głowie z grochem
O toruńskich piernikach, katarzynkach, całuskach, brukowcach, pierniczkach domowych, wigilijnym karpiu w piwie, pomorskim śledziu, jagłach, kluskach z makiem, grochu z kapustą, zupie z brzadu, orzechach z marchwi i świątecznej dziczyźnie
O zapustnych pomelkach, karnawałowych chruścikach, ruchankach i andrutach, powszednich sznekach z glancem, bibkach i balach z winem ze świętojanek oraz czarnych jagód, także o nalewkach i ajerkoniakach, pomorskich golonkach, nogach na ciepło, flakach, zylcach i sałatkach
O Wielkim Poście, smakołykach ze śledzi, matjasach, rolmopsach, kulankach oraz rybich rosołach, kwaśnych i słodkich zupach, rybach prużonych i z rożynków; uklejach w occie, szczupakach ze słoniną, linach w kapuście, karasiach w sosie, sumach w qalacie, także o żurach, barszczach, kartoflach z olejem, burej fasoli i grochu
Zamiast podsumowania, czyli o kuchennym regionalizmie i o tym, dlaczego kuchnia naszych babć i dziadków była zdrowa i dlaczego na ją traktować jako prawdziwą nowoczesną 'biokuchnię"
Podziękowania
Słownik niektórych regionalnych i dawnych wyrażeń. Objaśnienie dawnych miar i wag. Porównanie objętości i wagi produktów
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?