KATEGORIE [rozwiń]

Michael Pollan

Okładka książki Jak zmienić swój umysł?

69,90 zł 38,44 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Jedna z 10 najlepszych książek 2018 roku wg New York Times Book Review.Słynny amerykański dziennikarz, Michael Pollan, zabiera nas w fascynująca podróżą po historii badań nad psychodelikami, które rozkwitły w latach sześćdziesiątych XX wieku, aby szybko stracić miano obiecujących leków i trafić na listę substancji zakazanych. Aby oddzielić prawdę od mitów, przeszukuje archiwa, ale również spotyka się z grupą psychodelicznych ewangelistów, którzy wieszczyli ich zbawienny wpływ nie tylko na ludzi, ale również porządek społeczny.Ostatecznie decyduje się na wypróbowanie ich działania na samym sobie. W tym celu zaczyna eksplorować podziemną społeczność terapeutów psychodelicznych, aby znaleźć przewodników, którym gotów będzie zaufać.""Jak zmienić swój umysł"" to nie tylko barwna opowieść o psychodelicznych podróżach, ale też mocno osadzono w nauce historia o granicach ludzkiego poznania, zagadce świadomości, poszukiwaniu szczęścia i sensu życia.
Okładka książki How to Change Your Mind

61,22 zł 49,56 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

'Reminds us that the mind is the greatest mystery in the universe' Yuval Noah Harari, Guardian, Books of the Year Could psychedelic drugs change our worldview? Join Michael Pollan on a journey to the frontiers of the human mind. Diving deep into an extraordinary world - from shamans and magic mushroom hunts to the pioneering labs mapping our brains - and putting himself forward as a guinea-pig, Michael Pollan has written a remarkable history of psychedelics and a compelling portrait of the new generation of scientists fascinated by the implications of these drugs. How to Change Your Mind is a report from what could very well be the future of consciousness. 'A sweeping and often thrilling chronicle of the history of psychedelics, all interwoven with Pollan's adventures as a psychedelic novice. This is a serious work of history and science, but also one in which the author, under the influence of toad venom, becomes convinced he's giving birth to himself' Oliver Burkeman, Guardian 'A mind-altering book ... full of transformations' Richard Godwin, Evening Standard 'An irresistible blend of history, research and personal experience. In terms of the psychedelic wave, the book is the big kahuna, the Big Bang moment for a movement that is gathering force' John McKenna, Irish Times 'Entertaining and engrossing' Paul Laity, Financial Times 'Deeply absorbing, wise and beautifully written' Mick Brown, Literary Review 'An astounding book' Andrew Sullivan, New York Magazine
Okładka książki How to Change Your Mind

102,90 zł 83,30 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

When LSD was first discovered in the 1940s, it seemed to researchers, scientists and doctors as if the world might be on the cusp of psychological revolution. It promised to shed light on the deep mysteries of consciousness, as well as offer relief to addicts and the mentally ill. But in the 1960s, with the vicious backlash against the counter-culture, all further research was banned. In recent years, however, work has quietly begun again on the amazing potential of LSD, psilocybin and DMT. Could these drugs in fact improve the lives of many people? Diving deep into this extraordinary world and putting himself forwardas a guinea-pig, Michael Pollan has written a remarkable history of psychedelics and a compelling portrait of the new generation of scientists fascinatedby the implications of these drugs. How to Change Your Mind is a report from what could very well be the future of human consciousness.
Okładka książki Magia gotowania. Naturalna historia transformacji

59,90 zł 33,99 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Bestsellerowa książka, która zainspirowała Netflix do stworzenia serialu „W kuchni” W dzisiejszym świecie coraz mniej ludzi poświęca czas na przygotowywanie posiłków. Mimo tego liczne programy kulinarne cieszą się ogromną popularnością, a zawodowi kucharze stają się celebrytami na miarę słynnych sportowców czy aktorów. Na czym polega magia gotowania, która nas przyciąga? Odpowiedź znajdziesz w Magii gotowania. Słynny aktywista i dziennikarz, Michael Pollan, zabiera cię w inspirującą podróż przez lata, kontynenty i żywioły, aby udowodnić ci, że gotowanie jest jedną z najciekawszych i najwartościowszych czynności, jaką możesz wykonywać. Książka dzieli się na cztery części, z których każda dotyczy jednej z wielkich transformacji, które nazywamy gotowaniem. Odpowiadają one czterem żywiołom: ogniowi, wodzie, powietrzu i ziemi. To doskonała opowieść na temat natury pracy, tradycji i rytuałów rytmu codziennego życia, dzieleniu się i dawaniu najbliższym tego, co najważniejsze. __ O autorze Michael Pollan – aktywista, dziennikarz specjalizujący się w tematyce żywienia i produkcji żywności. Autor siedmiu bestsellerów „The New York Times”., m.in. Jak jeść. Przewodnik konsumenta oraz W obronie jedzenia. Manifest wszystkożerców. W 2010 magazyn „TIME” umieścił go na liście stu najbardziej wpływowych ludzi na świecie. W 2016 roku platforma Netflix opublikowała cztery odcinki programu dokumentalnego na podstawie książki Magia gotowania. Naturalna historia transformacji.
Okładka książki Jak jeść przewodnik konsumenta

29,90 zł 16,97 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Przewodnik konsumenta W naszych czasach jedzenie stało się skomplikowane. Patrząc na produkty spożywcze widzimy nie pożywienie, ale dobroczynne lub szkodliwe składniki odżywcze, jakie zawierają, oraz rzecz jasna, kalorie. Jednak nadal nie mamy pojęcia, co jeść. Czy bardziej przejmować się tłuszczami, czy węglowodanami? Czy konsumowanie jednych płatków śniadaniowych naprawdę poprawia koncentrację naszego dziecięcia w szkole, a jedzenie drugich chroni nas przed zawałem? Zdezorientowany tak samo jak wszyscy, kilka lat temu postanowiłem dotrzeć do sedna najprostszego z możliwych zagadnień: co powinienem jeść? Ze wstępu książki, Michael Pollan
Okładka książki W obronie jedzenia. Manifest wszystkożerców

29,90 zł 19,35 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Czy chleb, który jemy, jest prawdziwym chlebem? Co ma wspólnego kotlet z tym, co jedzą krowy? Dlaczego należy unikać produktów reklamowanych jako zdrowe? Co sprawia, że australijscy Aborygeni chorują po przejściu na zachodnią dietę? Czy aby się zdrowo odżywiać, trzeba być ekspertem od żywienia? Czy jedzenie nie może być po prostu przyjemnością? Autor tej książki rzuca wyzwanie współczesnemu jedzeniu stworzonemu przez naukę i przemysł spożywczy. Kwestionuje także wartość wciąż zmieniających się zaleceń żywieniowych pochodzących od ekspertów. W zamian proponuje powrót do tradycyjnej kultury jedzenia i jadłospisów tworzonych przez nasze babki i prababki. Bądź wszystkożercą – zachęca – ale pamiętaj, że jesteś tym, co zjadła twoja strawa!
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj