Llibre de Sent Soví
Katalońska średniowieczna księga kucharska
-
Autor: Hryszko Rafał
- ISBN: 9788362261253
- EAN: 9788362261253
- Oprawa: oprawa: broszurowa
- Wydawca: Historia Iagellonica
- Format: 210x150 mm
- Język: polski
- Liczba stron: 215
- Rok wydania: 2011
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
17,00złCena detaliczna: 21,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 17,00 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Llibre de Sent Soví (pol. Księga Sent Soví) to najstarsza znana katalońska księga kucharska, a zarazem jedna z najwcześniejszych kompilacji przepisów powstałych w kręgu cywilizacji chrześcijaństwa zachodniego u schyłku średniowiecza. Zbiór pochodzący prawdopodobnie z 1. poł. XIV w. obejmuje receptury przygotowywania 72 dań, spośród których przeważającą część stanowią wskazania dotyczące rozmaitych potraw mięsnych, szeregu wykwintnych sosów do dań mięsnych i rybnych, przystawek warzywnych czy owocowych, dań mącznych, głównie o płynnej konsystencji. Na kartach tego źródła znajdują się najwcześniejsze wzmianki o typowych potrawach kuchni katalońskiej (w tym o powszechnie używanych również w dzisiejszych czasach sosach, takich jak picada i sofregit), jak też wiadomości na temat różnorodnych składników wykorzystywanych w dworskiej kuchni, jak też pryncypiów rządzących ich obróbką.
Niniejsza publikacja została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich ma na celu ukazanie miejsca Księgi Sent Soví w tradycji kulinarnej istniejącej w średniowiecznej Katalonii i ówczesnym piśmiennictwie gastronomicznym. Druga to polski przekład treści źródła zaopatrzony w aparat przypisów i niezbędne objaśnienia.