KATEGORIE [rozwiń]

Wydawnictwo Full Meal

Okładka książki O roślinach

79,00 zł 58,06 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Nowy album wyjątkowego duetu florystów, scenografów i designerów.? ?Po sukcesie ich pierwszej książki „O kwiatach” – książki, która zainicjowała ?nową falę zainteresowania kwiatami w Polsce, czas na roślinną dogrywkę. Już jesienią 2017 roku ukaże się nowy album poznańskiego duetu – „O roślinach”.? ?Tym razem Radek Berent i Łukasz Marcink?owski zajmą się domową uprawą roślin, ?zaprezentują i opiszą około 50 gatunków kwiatów doniczkowych, w przystępny sposób przybliżą, jak się nimi opiekować, jak podlewać, nawozić, jakie stanowisko dla nich wybrać. Oprócz tego w książce czytelnik znajdzie mapę polskich oranżerii oraz eseje o roślinach w sztuce, ich wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie. A także step by step, jak przygotować las w słoiku, kokedamę oraz porady dotyczące aranżacji oplątw.
Okładka książki Wzór na smak

79,00 zł 58,06 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Grzegorz Łapanowski znany m.in. z warszawskiego Food Lab Studio, z Fundacji Szkoła na Widelcu, z telewizji, od lat gotuje, szkoli kucharzy i pracuje z dzieciakami. I o czym pewnie nie wszyscy wiedzą – notuje w swoim kajecie najlepsze kombinacje składników. To kucharz z pasją, wciąż głodny nowych odkryć. Z jego poszukiwań, badań i eksperymentów zrodził się pomysł na książkę Wzór na smak. To pozycja, jakiej jeszcze na polskim rynku kulinarnym nie było. Książka inspirująca, nowoczesna i szanująca tradycję. O spotkaniu smaków. Na tapetę idzie słodki, kwaśny, gorzki, słony, ale też umami i tłusty – Łapanowski rzeczowo tłumaczy, jak te smaki na nas działają i jak wykorzystać ich moc, żeby stworzyć dania idealne. Wyjaśnia dlaczego słodki lubi kwaśny, a kwaśny gra ze słonym, skąd bierze się mięsność umami i na czym polega fenomen kostki rosołowej. Autor opowiada o roli konsystencji i kolorów w dobieraniu składników, które mają się spotkać na talerzu. O tym, jak z każdego elementu dania przy pomocy kulinarnych trików można wydobyć to, co najlepsze, jego głębie, charakter. Jak najlepiej potraktować np. pomidora, jak go pokroić, zetrzeć, zmielić, posiekać, upiec, ugotować, udusić. Grzegorz zdradza z czego zrobić doskonałą panierkę i jak przygotować idealnego kurczaka. Opisuje, jak wydobyć kwintesencję smaku bazylii, tymianki, rozmarynu, szałwii, anyżu, kopru włoskiego, czosnku, cebuli, cytryny, łącząc je z wieprzowiną, wołowiną, jagnięciną czy rybami. Grzegorz Łapanowski rozszyfrowuje i tłumaczy najbardziej uniwersalne połączenia smaków, ale też podrzuca pomysły na nowe, nieoczywiste zestawienia. Znajdziecie tu kulinarne opowieści, przepisy i przykłady najlepszych połączeń składników. Wzór na smak to idealna ściąga dla początkujących, a jednocześnie świetna inspiracja dla zaprawionych w bojach pasjonatów gotowania.
Okładka książki O rybach

69,00 zł 50,71 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Młodzi szefowie kuchni prześcigają się w nowoczesnej interpretacji rybnych dań. Dla nas 40 przepisów podaje jeden z nich - Jakub Mikołajczak, który pochodzi znad morza. Wszystkie zostały tak pomyślane, by można je było łatwo zastosować w domowych warunkach.
Okładka książki O kwiatach

69,00 zł 50,71 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Album zawiera piękne fotografie kwiatowych kompozycji oraz opowieść o kwiatach. Łukasz i Radek, właściciele znanej poznańskiej kwiaciarni Kwiaty&Miut w swoją osobista historię wplatają w sezonowość świata roślin. Opowiadają o dostępnych w tych porach roku gatunków kwiatów i tłumaczą, jak się nimi zajmować. Od hiacyntów i kwitnących gałęzi, przez jaskry, zawilce, dalie, po chryzantemy, sukulenty i oplątwy. Podają też kilka przepisów step by step, jak kompozycje kwiatowe wykonać. Wąska urokliwa ulica Szamarzewskiego na poznańskich Jeżycach. Jeszcze kilka lat temu trochę zapomniana, dziś tętniąca życiem i zapełniająca się nowymi, niebanalnymi miejscami. Śmiało można powiedzieć, że do tego renesansu Jeżyc przyczynili się Łukasz i Radek – właściciele kwiaciarni Kwiaty&MIUT, która powstała tu w 2013 roku. To nie jest zwyczajny sklep z gerberami i czerwonymi różami. W jeżyckich bukietach prędzej znajdziemy maki, jaskry i pulchne piwonie, rośliny łąkowe i te, które pamiętamy z babcinych ogródków. Wbrew fantazyjnym modom z targów florystycznych, twórcy tego miejsca stawiają na lekkość, naturalność i prostotę, tworząc własny – rozpoznawalny już – styl. Książka podzielona jest według sezonowego klucza. Zawiera opisy autorskich kompozycji kwiatowych oraz wskazówki, jak te kompozycje zrobić samemu, gdzie zdobyć, kupić czy zebrać ciekawe rośliny. To bardziej zbiór inspiracji, niż sztywny instruktaż układania bukietów. Zajrzeć tu może każdy miłośnik kwiatów, także amator, który o kwiatach dopiero się uczy. Ponad wszystko, to książka dla tych, którzy cenią naturalne piękno i ładne przedmioty, bo jak podkreślają sami autorzy: – Kwiaty&MIUT są miejscem, w którym znajdziecie sztukę użytkową i zrobicie użytek ze sztuki.
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj