PRZEPISY KUCHNI ŻYDOWSKIEJSMAKI, KTÓRE POKOCHALI MARC CHAGALL IWILEŃSKA BOHEMAKSIĄŻKA KUCHARSKA, KTÓRA ZAGINĘŁA W ZAWIERUSZEWOJENNEJFania Lewando przed wojną prowadziła w Wilnie popularną restauracjęserwującą wybrednym gościom wegetariańskie specjały kuchni Żydówaszkenazyjskich.Łączyła nieoczywiste smaki, gotowała zdrowo, mającświadomość, że tylko bezmięsna dieta i odpowiednia dawka witamin mogą zapewnićdobre samopoczucie.Jej kulinarny kunszt był szeroko ceniony, nic więcdziwnego, że zaproponowano jej, by wypłynęła w ekskluzywny rejs jako szefowakuchni serwującej koszerne potrawy na statku Batory.Potrawami Fanizachwycały się wileńska śmietanka towarzyska i lokalna bohema,nad ichsmakiem rozpływał się też Marc Chagall. Chociaż wywodziła się ze skromnego domu,kulinarny talent przyniósł jej sławę wykraczającą daleko poza Wilno. Tuż przedwybuchem drugiej wojny światowej zdążyła wydać książkę, w której zgromadziłaproste, lecz wyśmienite przepisy.W 1941 roku ślad po Fani zaginął, a książkaprzepadła w wojennej zawierusze. Po latach została przez przypadek odnalezionana targach antykwarycznych. Gdyby nie niezwykły zbieg okoliczności, nigdy nieodkrylibyśmy oryginalnych przepisów na:- bajeczną chałkę,- doskonałyczulent,- złociste latkes,- wybitny kugel i wiele innych wspaniałychpotraw.To więcej niż książka kucharska. To opowieść o smakach, któreprzeniosą nas do przedwojennego Wilna, przybliżą aszkenazyjskie receptury i ideęTikkun Olam - czynienia świata lepszym dla siebie iinnych.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?