Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku, książka Biruty Markuzy obejmuje kuchnie: chińską, hinduską, indonezyjską, Singapuru (malajską), Sri Lanki, Filipin, Nowej Gwinei, Nowej Zelandii i Australii. Kuchnie te zasadniczo różnią się między sobą, a w sposób skrajny ? od pozostałych kuchni świata. Obrazują fascynującą umiejętność wykorzystania wszystkiego, co jadalne (korony kwiatu, kiełków, korzeni, naci, kory i larw w niej żyjących). Po lekturze tej książki warto się zadumać, czy można beztrosko wyrzucać stary chleb, wylewać serwatkę, marnować nać selerów, pietruszki itp. W tropiku ziarnko ryżu jest święte ? tak jak w Polsce święta była kiedyś nawet zeschła skibka chleba.
Książka dostarcza informacji o odmiennych od naszego sposobach odżywiania się ? egzotycznych, nowych, może się przydać komuś, kogo los skieruje w tamte rejony, a jedzenie jest przecież zawsze sprawą ważną. Zapraszamy na wspólną wyprawę w krainy smaków nieznanych.
czyli jak zachować młodość i zdrowie
Największy skarb to zdrowie! Dlaczego zatem każdego dnia robimy tak wiele, aby je stracić? Pośpiech, stres, brak ruchu, zła dieta i przyzwyczajenia. Szkodzimy sobie mniej lub bardziej świadomie. Sięgnijmy, więc po poradnik Biruty Markuzy i dajmy sobie szansę na zdrowsze i lepsze życie!
Biruta Markuza ukończyła Akademię Sztuk Pięknych. Pracowała jako scenograf przy produkcji filmów Wojciecha Hasa, Tadeusza Konwickiego, Janusza Nasfetera, Jerzego Skolimowskiego i innych, w sumie przy 20 filmach. Po powrocie z rocznego pobytu w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych zaczęła pracę w miesięczniku "Magazyn Rodzinny", w dziale graficznym, potem jako kierownik działu poradnictwa. W 1984 wyjechała do Papui-Nowej Gwinei. Przez 5 lat rysowała rośliny do wydawnictw naukowych, przez semestr wykładała perspektywę na wydziale architektury Uniwersytetu w Lae. Podróżowała po Papui, Australii i Nowej Zelandii. Obecnie mieszka w Warszawie, maluje, pisze książki i artykuły o tematyce kulinarnej, tłumaczy z języka litewskiego i angielskiego.
"Przyjmujemy gości" to nieoceniona pomoc zarówno dla doświadczonych, jak i początkujących pań domu, które organizują przyjęcia. Kolacja we dwoje, imieniny, wizyta szefa, teściów, urodziny pociechy, prywatka nastolatków, herbatka z przyjaciółmi, wreszcie obiad świąteczny, a nawet wesele mogą stać się niezapomnianym wydarzeniem, przy tym dzięki radom zawartym w tej książce nie musi to być bardzo kosztowne. Znajdą tu Państwo wskazówki dotyczące nakrywania stołu, przykłady menu, przepisy kulinarne oraz propozycje zabawiania gości i organizowania czasu tak, by wszyscy dobrze się czuli.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?