Dlaczego pierwszy znak w horoskopie chińskim to Szczur? Co sprawia, że Pies zazwyczaj jest pesymistą, a Małpie w stworzeniu harmonijnego, szczęśliwego związku przeszkadzają często zwyczajne, ludzkie słabostki partnera? Jak uwieść Konia? Z jakim prezentem wybrać się do Tygrysa? Odpowiedzi na te i wiele innych, nie mniej interesujących pytań znajdziesz w serii 12 książeczek Barbary Jakimowicz-Klein Horoskop chiński. Są to pozycje niewielkie, ale wyczerpująco omawiające wszelkie zagadnienia związane z chińskim zodiakiem. Autorka ciepło, z odrobiną humoru, a nade wszystko ciekawie opisała w nich poszczególne znaki, scharakteryzowała osoby urodzone w danych latach, podzieliła się radami i sugestiami dotyczącymi życia z danymi zwierzakami, dając nam wyśmienitą szansę na poznanie czegoś nowego, na odkrycie innego niż tradycyjne spojrzenia na zodiak. Wierzyć nie trzeba, ale z pewnością warto poszerzyć swą wiedzę astrologiczną i... dobrze się zabawić!
Czy stres staje się dla Ciebie nie do zniesienia, marzysz o chwili relaksu? A może czeka Cię intensywna praca? Chcesz w przyjemny sposób walczyć z przeziębieniem, bezsennością lub zmęczeniem? Sięgnij po olejki eteryczne roślin stosowane w skutecznej i nieskomplikowanej metodzie poprawy zdrowia, urody i samopoczucia, jaką jest aromaterapia. Odpowiednio dobrane zapachy znakomicie wspomagają konwencjonalne sposoby leczenia, a także mają moc oddziaływania na stan naszej psychiki. Dzięki nim szybko możesz się zrelaksować, odzyskać witalność, zmysłowość i harmonię. Skorzystaj zatem z darów przyrody oraz ze wskazówek zawartych w książce Barbary Jakimowicz-Klein i stwórz własny ,,domowy gabinet aromaterapii"".
Książka pt: Alergia u dzieci i dorosłych. Profilaktyka i skuteczne metody leczenia autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein kierowana jest do szerokiej rzeszy odbiorców zarówno dorosłych jak i dzieci, a zwłaszcza do rodziców borykających się z tym trudnym schorzeniem. To znakomite kompendium solidnej wiedzy podzielonej na dwie części. Pierwsza część książki dotyczy alergii u dorosłych, druga część dotyczy alergii u dzieci i kierowana jest do rodziców. Podział taki ma związek z tym, że alergia jest często dziedziczna i dotyczy zarówno rodziców, jak i ich dzieci. Z książki ułożonej w pytania i odpowiedzi dowiecie się, skąd się bierze alergia, jak jej zapobiegać, jak leczyć, i jeśli już nas dotknie: jak z nią żyć. Z badań wynika, że w Polsce co trzecia osoba boryka się z różnymi przejawami alergii. Spowodowane jest to zmianami w środowisku naturalnym, nowoczesnymi kuracjami antybiotykowymi, sposobem odżywiania. Ogólnie alergia zarówno u dzieci jak i dorosłych, to rodzaj uczulenia, które charakteryzuje się specyficzną nadwrażliwością organizmu na zetknięcie z alergenem zwanym często antygenem. Jest to obcy, bioaktywny czynnik wywołujący niewłaściwą reakcję immunologiczną naszego organizmu. Istnieje wiele rodzajów alergii, które mogą przybrać postać wziewną, kontaktową, pokarmową. Alergeny znajdują się praktycznie wszędzie - w powietrzu, wodzie, pokarmie. Alergia atakuje nas niezależnie od wieku i płci i dotyczyć może każdego. Książka, którą trzymacie w ręce, za pomocą pytań i odpowiedzi wyjaśnia wiele zagadnień związanych z alergią u najmłodszych, zwłaszcza z najczęściej spotykaną u niemowląt alergią pokarmową. Chodzi o to, że układ trawienny dziecka nie jest jeszcze w pełni sprawny i nie radzi sobie ze wszystkimi składnikami pożywienia. Na uczulającą go substancję reaguje kolkami, wzdęciami, dolegliwościami układu oddechowego, a nawet atopowym zapaleniem skóry. Książka odpowiada też na zagadnienia alergii u dorosłych, kiedy osoba uczulona reaguje w sposób patologiczny na substancje, które u innych nie wywołują żadnych objawów. Działanie niepożądane naszego organizmu na alergeny objawiać się może katarem, atakami duszności, wykwitami na skórze, łzawieniem, a nawet wstrząsem anafilaktycznym.
Witalność, aktywność, werwa, duży zasób sił biologicznych, sprawność seksualna – to słowa towarzyszące nam przez całe życie. Wszyscy pragniemy być zdrowi i pełni życiowej energii. Chcemy wierzyć, że jest ona nam prze- kazywana w genach. Jednak uczeni wskazują, że oprócz genów znaczący wpływ na siłę naszego organizmu ma także styl życia i to, w jaki sposób się odżywiamy. Barbara Jakimowicz-Klein w książce Dieta witalna prezentuje czytelnikowi bogatą wiedzę na temat właściwych posiłków, potraw, ziół i związków mineralnych podnoszących sprawność fi zyczną, intelektualną, seksualną oraz odporność na stres. Zastosowanie tej wiedzy w praktyce ułatwi życie zarówno ludziom młodym, jak i osobom dojrzałym, które okres osłabienia witalności chciałyby przetrwać w sposób jak najbardziej łagodny. A prezentowane przez Autorkę receptury na dania i napoje miłosne mogą być źródłem nie tylko sukcesów kulinarnych i rozkoszy podniebienia. Warto sprawdzić!
Mimo szczepień co roku dopada Cię paskudna grypa? Martwisz się, że Twoja pociecha ciągle przynosi ze szkoły jakieś choróbska? Na myśl o najlżejszym nawet przeziębieniu panikującego i marudzącego w jego trakcie lubego cierpnie Ci skóra? Przeraża Cię perspektywa tygodnia spędzonego z tonami chusteczek higienicznych? Nie martw się! Nawet nie wiesz, jak łatwo pozbyć się tego rodzaju problemów! Na co dzień nie zastanawiamy się, co i w jakich ilościach jemy. A to wielki błąd! Odpowiednią dietą można zdziałać cuda. Od lat przekonują o tym Lech Tkaczyk i Barbara Jakimowicz-Klein. Dieta odpornościowa to kolejna książka traktująca o potędze tkwiącej w racjonalnym odżywianiu i o wielkiej mocy ziół. Dowiedzieć się z niej można, co powoduje, że chorujemy, w jaki sposób warto poprawiać własne samopoczucie, dlaczego najlepiej jeść pomidory, kalafior i śliwki, a potrawy doprawiać czosnkiem, pokrzywą, cynamonem, gorczycą itd. Warto przy tym zaznaczyć, że kolejna publikacja Wydawnictwa ASTRUM to nie tylko zestawienie teoretycznych dywagacji – jej bogactwo tkwi w obszernym zbiorze sprawdzonych receptur na smaczne i zdrowe dania podnoszące odporność organizmu! Chcesz być w dobrej formie? Zajrzyj do tej książki koniecznie!
Nie wiesz, jak zadbać o swoją skórę, by była jędrna, błyszcząca, słowem zdrowa? Badasz jakość swoich włosów i niepokoisz się, dlaczego wiosną i jesienią są słabsze, wypadają? Chcesz zrobić piorunujące wrażenie mocnymi, pięknymi, zadbanymi paznokciami? Już nie masz sił walczyć z „wszędobylskim” cellulitem? Odetchnij z ulgą – mamy dla Ciebie ratunek! Niedrogie i niekłopotliwe, bardzo zdrowe diety, oparte na mocnych podstawach piramidy żywieniowej. Diety bogate w mikroelementy, antyoksydanty, wzmacniające odporność, przygotowywane w domu wg własnego gustu. Oto sukces, by twoja cera stała się jeszcze bardziej aksamitna, włosy nabrały niespotykanego blasku, objawy alergii odeszły w niepamięć. W książce Diety odbudowujące autorki Barbary Jakimowicz-Klein znajdziesz nie tylko podstawy teoretyczne dotyczące dermatologii i kosmetyki, ale także mnóstwo doskonałych przepisów na wyśmienite, a przy tym rewelacyjnie wpływające na urodę potrawy. Jak widać, wcale nie tak trudno połączyć przyjemne z pożytecznym i zdrowym!
Jak się pozbyć uciążliwych bólów stawów, mięśni i kręgosłupa? Co robić, by sprawnie się poruszać do późnej starości? Reumatyzm, bo o nim mowa, to bardzo ogólne, potoczne pojęcie, które dotyczy wielu zmian i przewlekłych chorób układu ruchu. Schorzenia reumatyczne są najczęstszą przyczyną ciągłego, ostrego bólu i niepełnosprawności. Nieleczone powodują bardzo niebezpieczne powikłania, a także mogą doprowadzić do chorób serca i nerek. Dotykają zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jak zapobiegać dolegliwościom reumatycznym i łagodzić ich objawy? Oprócz leczenia farmakologicznego i rehabilitacji ważne miejsce zajmuje odpowiednio skomponowana dieta – podpowiada Barbara Jakimowicz-Klein. W swoim poradniku przedstawia podstawową wiedzę na temat schorzeń wchodzących w zakres chorób reumatycznych i sposobów ich leczenia, a przede wszystkim skupia się na zaleceniach dietetycznych w wypadku ich wystąpienia. Wskazuje na produkty żywnościowe, które powinny być eliminowane z jadłospisu oraz te będące nieodłącznym elementem diety przeciwreumatycznej – wszystko to w przepisach nie tylko na smaczne, ale i zdrowe potrawy! Z pewnością warto zajrzeć do tej książki!
Zdrowie. Choroby, zapobieganie, leczenie
Męczą Cię napady kaszlu? Cierpisz na chroniczny nieżyt nosa? Miewasz duszności, wysypki lub łzawienia? Zastanawiasz się, jaka jest przyczyna Twoich dolegliwości? Alergia! – oto odpowiedź. Choroba ta jest jedną z najczęściej występujących w XXI wieku. Jeszcze w ubiegłym stuleciu cierpiał na nią zaledwie 1% społeczeństwa, dzisiaj – przeszło 1/5 całej populacji. Statystyki są alarmujące: co 20 osoba nie może się pozbyć uciążliwej wysypki, a co 5 – kataru siennego. Na ataki astmy narażone jest co 14 dziecko, przy czym liczba ta nieustannie wzrasta, szczególnie w krajach rozwiniętych gospodarczo. Jak twierdzą fachowcy, to właśnie postęp cywilizacyjny, a także nieodpowiednia dieta, towarzyszący nam stres oraz zmienność klimatu sprzyjają powstawaniu alergii. Schorzenie to jest bowiem ściśle związane z zaburzeniem adaptacji układu immunologicznego człowieka do nowych warunków środowiskowych. Jeśli więc męczą Cię napady kaszlu, cierpisz na chroniczny nieżyt nosa, astmę oskrzelową bądź uczulenie i nie wiesz, jak pozbyć się uporczywych dolegliwości – koniecznie przeczytaj niniejszą książkę. Alergia. Skuteczne metody leczenia to doskonałe vademecum, z którego dowiesz się, czym jest alergia, jak można ją leczyć, jak złagodzić jej objawy i co robić, żeby się przed nią ustrzec. Jesteśmy przekonani, że Barbara Jakimowicz-Klein – autorka tekstu i znawczyni tematu – w swoim małym, ale wyczerpującym poradniku odpowiedziała na wszystkie ważne pytania! Zajrzyj do tej książki koniecznie!
Witalność, aktywność, werwa, duży zasób sił biologicznych, sprawność seksualna - to słowa towarzyszące nam przez całe życie. Wszyscy pragniemy być zdrowi i pełni życiowej energii. Chcemy wierzyć, że jest ona nam przekazywana w genach. Jednak uczeniu wskazują, że oprócz genów znaczący wpływ na siłę naszego organizmu ma także styl życia i to, w jaki sposób się odżywiamy.
Barbara Jakimowicz-Klein w książce Dieta witalna prezentuje czytelnikowi bogatą wiedzę na temat właściwych posiłków, potraw, ziół i związków mineralnych podnoszących sprawność fizyczną, intelektualną, seksualną oraz odporność na stres. Zastosowanie tej wiedzy w praktyce ułatwi życie zarówno ludziom młodym jak i osobom dojrzałym, które okres osłabienia witalności chciałyby przetrwać w sposób jak najbardziej łagodny. A prezentowane przez autorkę receptury na dania i napoje miłosne mogą być źródłem nie tylko sukcesów kulinarnych i rozkoszy podniebienia. Warto sprawdzić!
Kim są tak naprawdę anioły, o których tak dużo i często słyszymy? Kiedy zostały stworzone? Jak wyglądają? Ilu ich jest i jakie funkcje pełnią? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w książce Barbary Jakimowicz-Klein, która, choć po części, przybliży nam te bardzo tajemnicze istoty, będące duchowymi energiami, posłańcami Bożymi, pośrednikami między światem ludzi a światem nadprzyrodzonym. Występują w wielu religiach, mitologiach i filozofiach. Temat anielski wykorzystuje się w literaturze, malarstwie, architekturze, muzyce, a także w filmie i telewizji. Dla niektórych z nas aniołowie bylii są rzeczywistością, dla innych są raczej symbolem i pięknym mitem. Jedno jest pewne ? ich zadaniem jest inspiracja, pomoc, ochrona przed wszelkim złem i towarzyszenie nam w naszej ziemskiej wędrówce. Jeśli tylko tego zapragniemy, staną się naszymi duchowymi przewodnikami na drodze do doskonalenia swojego życia i siebie samych.
Jak dożyć w zdrowiu okrągłych 100 lat? Dlaczego o długowieczności warto myśleć dużo wcześniej? Co oprócz odpowiedniej aktywności fizycznej sprawi, że w „wieku matuzalemowskim” będziemy w pełni sprawni? Nie raz, nie dwa każdy myślał o tym, co czeka go w przyszłości. A przyszłość ta zależy przecież od zdrowia. Procesów przemijania niestety nie da się zatrzymać, ale można skutecznie je opóźniać odpowiednio dbając o „zawartość talerza”. Tak, tak. Jest wiele produktów spożywczych, ziół, które właściwie przyrządzone pomogą na długie lata zachować niezłą kondycję, sprawność umysłu i dobre samopoczucie. Zachować młodość. Diety i styl życia hamujące procesy starzenia Barbary Jakimowicz-Klein to przewodnik po świecie takich smakołyków, które wychodzą człowiekowi na zdrowie. Warto do niego zajrzeć!
Fragment Książki
Wiek metrykalny a biologiczny
Próg starości jest trudny do ustalenia. Wiek kalendarzowy człowieka nie zawsze pokrywa się z wiekiem biologicznym.
Liczba świeczek na torcie urodzinowym nie zawsze świadczy zatem o „prawdziwym" wieku jubilata. Przecież można czuć się i wyglądać młodziej! W powiedzeniu - każdy człowiek ma tyle lat, na ile się czuje - tkwi wiele prawdy. Wystarczy rozejrzeć się w najbliższym otoczeniu: widać bardzo wiele osób starszych, które pozostały młode, a jednocześnie mnóstwo młodzieży, która sprawia wrażenie przedwcześnie postarzałej. Możemy zadać sobie nieco trudu i sprawić, by wiek biologiczny stał się krótszy niż metrykalny.
Zestawione wyniki badania internistycznego, laboratoryjnych analiz i lekarskiego wywiadu dają informacje, która pozwala na ustalenie wieku biologicznego pacjenta. Może się on znacznie różnić od wieku metrykalnego. Do jego oceny służą też międzynarodowe testy i programy komputerowe, dzięki którym porównuje się parametry konkretnego pacjenta do średniej ustalonej dla zdrowego człowieka w określonym przedziale wiekowym. ZachowaćMłodość diety i styl życia hamujące procesy starzenia Spis Treści:
Wstęp
Wiek metrykalny a biologiczny
Proces starzenia się i jego objawy
Co wpływa na proces starzenia?
Co nam pozwala zachować młodość?
Prawidłowe odżywianie
Profilaktyka
Wysiłek fizyczny
Właściwa ilość snu
Zwalczanie stresu
Satysfakcjonujące życie seksualne
Nastawienie psychiczne
Zioła wpływające na zachowanie młodości
Inne naturalne środki rewitalizujące
Antyoksydanty, czyli sprzymierzeńcy młodości
Jakie produkty spożywcze pozwalają zachować młodość?
Jak zachować urodę?
Moda na anti-aging
Przepisy na długie życie
Bibliografia
Czy chcesz wiedzieć KIM KOBIETA JEST, KOCHANIE? Na to z pozoru proste pytanie, odpowiedź próbuje znaleźć autorka książki KIM KOBIETA JEST, KOCHANIE Barbara Jakimowicz-Klein oraz doktor Małgorzata Jaszczuk-Surma, która tę znakomitą antologię opatrzyła wstępem. Kobiety zawsze były w centrum życia i literatura od najdawniejszych czasów ukazuje całe bogactwo kobiecych typów psychologicznych. Wydawać by się mogło, że temat ten jest już wszechstronnie opisany i wyczerpany, jednak okazuje się, że nie, ponieważ kobieta wymyka się jednoznacznej ocenie. Dotyczy to zwłaszcza kobiet współczesnych, które - parafrazując Oskara Wilde?a - coraz częściej rozumieją wszystko, z wyjątkiem swych mężów. A więc kim jest kobieta? Na pewno bohaterką wierszy, wielkiej prozy literackiej, sentencji, aforyzmów, przysłów i piosenek, wybór których proponujemy Państwu w tej książce. Wiele z nich przeszło do języka potocznego, w którym funkcjonuje w roli figur stylistycznych czy popularnych powiedzonek. Na pewno są to wypowiedzi mądre, dowcipne, eleganckie, ale również znajdą się wśród nich żartobliwe, jak i złośliwe, niechętne kobietom. Mamy nadzieję, że książka spodoba się wszystkim miłośnikom języka, historii, literatury, kultury, jak i poszukiwaczom celnych ripost i aforyzmów. Zapraszamy do lektury, która w wielu miejscach Cię zaskoczy.
Święta chrześcijańskie wprowadzają pewien ład i porządek w nasze życie, ponieważ regularnie przypominają nam o najważniejszych momentach z życia Chrystusa. Jednak celem powracających co roku świąt liturgicznych nie jest tylko upamiętnienie przeszłych wydarzeń. Prawdziwym celem jest przeżywanie dzisiaj tajemnicy zbawienia, którą te święta nam przekazują i którą przed nami otwierają. Książka Barbary Jakimowicz-Klein jest próbą odpowiedzi na pytania dotyczące genezy świąt chrześcijańskich, ich historii i liturgii. Opisuje tradycje i obyczaje związane ze świętami kościelnymi. Przedstawia zarówno zwyczaje, które już zanikły, jak i te, które przetrwały do naszych czasów i wciąż są kultywowane. Przede wszystkim jednak jest zachętą do głębszego spojrzenia na porządek roku kościelnego i do bardziej świadomego przeżywania świąt.
Zastanawiasz się, czy Twój wieczorny posiłek aby Ci nie szkodzi? Boisz się zbytnio przytyć, dlatego odmawiasz sobie kolacji? To stereotypy, spożywanie odpowiednio skomponowanego posiłku, z właściwą sobie oprawą, o odpowiedniej porze, nie tylko wzmacnia organizm, ale i przyczynia się do jego właściwej kondycji psychicznej. Czy jest coś bowiem piękniejszego niż kolacja przy świecach, z ukochaną osobą? Taka kolacja z pewnością jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Dlatego jeśli nie wiesz, co przygotować do jedzenia zestresowanemu mężowi czy chcesz za pomocą odpowiedniej diety pomóc swojej córce pozbyć się problemów z cerą, sięgnij koniecznie po "Kolacje smacznie i zdrowo"! Barbara Jakimowicz-Klein.
Autorka niezwykle rzetelnie i klarownie tłumaczy, na czym polega opętanie, jakie są jego przyczyny, formy oraz kryteria rozpoznawania. W sposób bardzo interesujący i bez szukania zbędnej sensacji zaznajamia czytelnika z katolickimi rytuałami, mającymi na celu wypędzanie z ludzkiego ciała duchów nieczystych.
Książka Kuchnia grecka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein nawiązuje do podstawowych tradycji, z których wywodzi się każda kuchnia śródziemnomorska. Ogólnie kuchnia grecka postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, a także dużej ilości warzyw: pomidorów, papryki, świeżych ziół. Z mięs, które jadało się rzadko, kuchnia grecka korzysta z baraniny, mniej z wołowiny i wieprzowiny, natomiast bogata jest w duże ilości ryb.
Do posiłków pije się wina greckie, cenione już od starożytności. Kuchnia grecka bazuje także na kuchni bizantyjskiej, do której włączono nowe składniki takie jak: kawior, gałka muszkatołowa. Ryby nadal stanowią istotną część diety.
Autorka w sposób płynny przedstawia mutacje kuchni greckiej, na składnikach której opiera się dzisiejsza nowoczesna kuchnia europejska i światowa, zwłaszcza śródziemnomorska. Każdy z nas może docenić niepowtarzalny smak mezathes ( różnorodne przystawki ), zupy z soczewicy, keftethes (pikantne klopsy z mielonej baraniny), pites ( ciasteczka nadziewane na słodko lub słono) czy wspaniałych potraw rodem z Bizancjum – sera feta, wędzonej ikry czy tradycyjnego chleba wypiekanego z kukurydzy, jęczmienia i żyta. Zapraszam zatem do lektury, a potem do kuchni, aby zaskoczyć gości potrawami kuchni greckiej. Smacznego.
- objętość 298 stron plus 32 strony kolorowych ilustracji z potrawami kuchni greckiej.
- oprawa miękka
Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z Kuchnią śląską Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne. W swojej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, opisuje zwyczaje i praktyki kulinarne oraz - co wyjątkowe i chyba najważniejsze - dokładnie i z dużą znajomością przedmiotu przedstawia zioła przyprawowe stosowane w kuchni śląskiej. To niewątpliwy atut tej publikacji.Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada, że zaliczana do ciężkostrawnych tradycyjna kuchnia śląska niekoniecznie musi być szkodliwa. I że umiejętne dodawanie ziół i przypraw do potraw może podnieść ich zdrowotność (poprawiają przemianę materii, regulują procesy trawienia, leczą wiele schorzeń w obrębie układu pokarmowego) nie ujmując niczego ze smaku i urody przysmaków śląskich. Wszak "zioła w kuchni, to zdrowie w sercu". Przyprawy można stosować dowolnie, w zależności od własnych preferencji smakowych i stanu zdrowia. Bez względu jednak na to, jak je wykorzystamy, z pewnością pozytywnie wpłynie to na nasze zdrowie i samopoczucie. Słowem, będzie i smacznie, i zdrowo! I o to w smakach kuchni śląskiej chodzi. Smacznego!
Kołduny, rosolnik, szpekuchy, bliny, miód żmudzki... Iluż z nas z serdeczną łezką w oku wspomina ich smak i cudowny aromat? Dla iluż z nas z kolei to w zasadzie nic nieznaczące słowa? I dla jednych, a tym bardziej i dla drugich Wydawnictwo ASTRUM przygotowało kolejną pozycję z cieszącej się dużą popularnością serii Kuchnie świata.Kuchnia kresowa Barbary Jakimowicz-Klein to wspaniały przewodnik po kulinarnym świecie dawnych polskich Kresów, Litwy, Ukrainy, Białorusi itp. Dzięki zawartym w nim recepturom zarówno na wykwintne, jak i proste, na tanie i drogie, na jarskie i mięsne potrawy mieszkańców Wilna, Lwowa, Kijowa można powrócić w kraj lat dziecinnych, można też odkryć nieznane dotąd przyjemności podniebienia. A wszystko to pod czujnym okiem (zaproponowanych na marginesach) zdrowotnych ziół przyprawowych Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka, dzięki którym każde danie nie tylko nabiera niesamowitego smaku i oryginalnego aromatu, ale także przyczynia się do utrzymania na długie lata zgrabnej sylwetki, dobrego humoru, sił witalnych, pięknych włosów itp. Czyż nie warto wybrać się w tę kulinarną podróż?
Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z Kuchnią śląską Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne. W swojej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, opisuje zwyczaje i praktyki kulinarne oraz - co wyjątkowe i chyba najważniejsze - dokładnie i z dużą znajomością przedmiotu przedstawia zioła przyprawowe stosowane w kuchni śląskiej. To niewątpliwy atut tej publikacji.Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada, że zaliczana do ciężkostrawnych tradycyjna kuchnia śląska niekoniecznie musi być szkodliwa. I że umiejętne dodawanie ziół i przypraw do potraw może podnieść ich zdrowotność (poprawiają przemianę materii, regulują procesy trawienia, leczą wiele schorzeń w obrębie układu pokarmowego) nie ujmując niczego ze smaku i urody przysmaków śląskich. Wszak "zioła w kuchni, to zdrowie w sercu". Przyprawy można stosować dowolnie, w zależności od własnych preferencji smakowych i stanu zdrowia. Bez względu jednak na to, jak je wykorzystamy, z pewnością pozytywnie wpłynie to na nasze zdrowie i samopoczucie. Słowem, będzie i smacznie, i zdrowo! I o to w smakach kuchni śląskiej chodzi. Smacznego!
Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z Kuchnią śląską Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne. W swojej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, opisuje zwyczaje i praktyki kulinarne oraz - co wyjątkowe i chyba najważniejsze - dokładnie i z dużą znajomością przedmiotu przedstawia zioła przyprawowe stosowane w kuchni śląskiej. To niewątpliwy atut tej publikacji.Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada, że zaliczana do ciężkostrawnych tradycyjna kuchnia śląska niekoniecznie musi być szkodliwa. I że umiejętne dodawanie ziół i przypraw do potraw może podnieść ich zdrowotność (poprawiają przemianę materii, regulują procesy trawienia, leczą wiele schorzeń w obrębie układu pokarmowego) nie ujmując niczego ze smaku i urody przysmaków śląskich. Wszak "zioła w kuchni, to zdrowie w sercu". Przyprawy można stosować dowolnie, w zależności od własnych preferencji smakowych i stanu zdrowia. Bez względu jednak na to, jak je wykorzystamy, z pewnością pozytywnie wpłynie to na nasze zdrowie i samopoczucie. Słowem, będzie i smacznie, i zdrowo! I o to w smakach kuchni śląskiej chodzi. Smacznego!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?