Żywność, która leczy
przepisy, lekarstwa, diety
-
Autor: Wighard Strehlow
- ISBN: 978-83-61989-60-8
- EAN: 9788361989608
- Oprawa: miękka
- Wydawca: Esprit
- Format: 205x145x40mm
- Język: polski
- Liczba stron: 624
- Rok wydania: 2022
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
38,44złCena detaliczna: 69,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,44 zł
Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen
Przepisy, lekarstwa, diety
Terapia żywieniowa św. Hildegardy to całościowy program, kierowany do pacjentów cierpiących na najbardziej zróżnicowane dolegliwości i choroby. Rady świętej uzdrowicielki z Bingen, opracowane współcześnie przez lekarzy różnych specjalności, to alternatywa dla wszystkich tych, którzy chcieliby żyć zdrowo, rezygnując z tabletek przeciwbólowych, antybiotyków i innych środków, które obok działania leczniczego wywierają niszczący wpływ na naturalną równowagę organizmu. Terapia przez odżywianie pozwala zachować dobre zdrowie, wykorzystując substancje lecznicze zawarte w dostępnych na co dzień produktach spożywczych. To łatwa w zastosowaniu, przyjemna, a przede wszystkim skuteczna recepta na zdrowe życie!
W książce znajdziecie:
opis działania środków leczniczych stosowanych w medycynie Hildegardy
wskazówki dietetyczne
przepisy na domowe środki lecznicze
podstawowe zasady zdrowego życia, które w połączeniu z dietą składają na program zdrowego życia ze św. Hildegardą
Książka ta jest obszernym podsumowaniem wszystkich sposobów odżywiania opisanych przez Hildegarde z Bingen oraz poradnikiem ukazującym wspaniałe możliwości odzyskiwania i pielęgnowania zdrowia dzięki zastosowaniu prostej i smacznej diety. Tym samym w medycynie zaczyna się nowa era, w której zainteresowanie skupia się na artykułach spożywczych traktowanych jako lekarstwa mogące radykalniej niż kiedykolwiek wcześniej zapobiegać chorobom i przywracać zdrowie.
Pod wieloma względami to nie przypadek, że kuchnia Hildegardy jest prosta, zdrowa i wciąż atrakcyjna dla kolejnych pokoleń. Dieta zapewniająca zdrowie musi nie tylko gwarantować dobry smak, lecz także stanowić orzeźwienie dla duszy i ciała. Oprócz przeszło trzystu przepisów oraz osiemnastu kuracji i diet w niniejszej książce znajdziecie informacje na temat duchowego wymiaru spożywanych przez nas artykułów i ich uzdrawiających sił oraz delikatnych materii, które Hildegarda określa mianem subtelności. Jako pierwsza i jedyna opisała uzdrawiające siły drzemiące w ziołach i przyprawach pochodzących z całego świata, opierając się przy tym na swoich wizjach. Dzięki tej wiedzy mogliśmy udowodnić na podstawie osiemnastu diet, że uzdrawianie za pomocą artykułów spożywczych jest realne. Tysiące osób zdrowych i chorych osobiście doświadczyło i doceniło zalety Hildegardowej diety podczas pobytu w domu uzdrowiskowym, prowadzonym według wskazań świętej z Bingen. Przedstawione tu propozycje śniadań, obiadów i kolacji są przepisami na kluski, makarony, chleb, ciasta, wegetariańskie pasty kanapkowe, zupy i sałatki z dodatkiem orkiszu. Uzdrawiające potrawy mięsne z Hildegardowej kuchni mogą trwale i zasadniczo zmienić Wasz stan zdrowia i Wasze życie.
Najnowsze wyniki badań, zwłaszcza te dotychczas najobszerniejsze, dotyczące profilaktyki raka i odżywiania „Food, Nutricion and the Prevention ofCancer, a Global Perspective", przeprowadzone przez znanych na całym świecie naukowców z ośmiu krajów i czterech kontynentów, potwierdzają to, co Hildegarda opisała już osiemset pięćdziesiąt lat temu.