KATEGORIE

Kategorie

Okładka książki Zdrowe gotowanie dla niemowląt i maluchów

Zdrowe gotowanie dla niemowląt i maluchów

  • ISBN: 9788378816669
  • EAN: 9788378816669
  • Oprawa: Twarda
  • Wydawca: Wilga
  • Format: 22.0x24.2cm
  • Język: polski
  • Liczba stron: 176
  • Rok wydania: 2013
  • Wysyłamy w ciągu: niedostępny
  • Brak ocen
  • 32,38
     zł
    Cena detaliczna:  49,99 zł
    Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 32,38
Artykuł chwilowo niedostępny
Wpisz e-mail, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o dostępności produktu
x

Książka zawiera przepisy na proste ale przede wszystkim zdrowe i domowe potrawy dla dzieci od 6 miesiąca do 3 roku życia. To nie tylko zwykła książka kucharska, ale też zbiór cennych porad dla rodziców małych dzieci.
 

Wybrany fragment książki

Nowe pokarmy na każdym etapie
Wciągu najbliższych kilku miesięcy będziesz pomagać dziecku stopniowo przechodzić od rzadkich papek do prawdziwego jedzenia przy stole. Oto etapy wprowadzania pokarmów stałych:

4-6 miesięcy
• Potrawy przyrządzone z jednego składnika, np. kleiki i kaszki ryżowe, jęczmienne, jaglane lub owsiane, rozrzedzane mlekiem matki lub modyfikowanym. Kasze zawierają dużo minerałów, błonnika, białka i witamin z grupy B. Mleko matki lub wzbogacone żelazem mleko modyfikowane zapewnia dziecku potrzebne mu żelazo niezbędne do szybkiego wzrostu.
• Puree ze słodkich owoców, takich jak jabłka
i gruszki, oraz warzyw, np. groszku i batatów.

7-8 miesięcy
• Puree owocowe i warzywne, np. brzoskwiniowe, śliwkowe oraz czereśniowe, a także przyrządzane z warzyw (takich jak buraki, szparagi, fasolka szparagowa) i z grzybów.
• Urozmaicanie smaku potraw przez łączenie puree, które dziecko już zna i lubi.
• Bardziej gęste kleiki, kaszki oraz puree warzywne, owocowe i mięsne, czasami z pokrojonymi kawałkami produktów, aby dziecko poznało różne konsystencje i nauczyło się żuć.
• Zawierające dużo białka ugotowane warzywa strączkowe, takie jak fasola i soczewica.
» Dla poprawienie smaku potraw można dodać odrobinę tłuszczu, np. masła lub oliwy.
• Pierwsze zmielone na papkę mięso dla niemowląt: jagnięcina (ponieważ zawiera dużo żelaza) i lekkostrawne mięso indycze o dużej zawartości białka.

9-11 miesięcy

• Rozgniecione lub pokrojone na małe kawałki owoce i warzywa lub rozdrobnione warzywa strączkowe.
• Małe kawałeczki miękkich, ugotowanych warzyw i bardzo dojrzałych owoców.
« Pełnotłusty jogurt, ricotta i serek wiejski.
« Drobno pokrojony półtwardy żółty ser, np. cheddar lub inny o łagodnym smaku.
» Drobno zmielone mięso z kurczaka lub wieprzowiny i żółtka jajek.
• Więcej ziół, przypraw i aromatycznych warzyw, takich jak cebula i czosnek.
» Sok z owoców (100%) należy ograniczyć do 60 ml (X szklanki) dziennie.

l rok i więcej
• Potrawy, które je cała rodzina, zupy, potrawki oraz pokrojone na małe kawałki makarony.
• Miód.
• Pełne mleko krowie.
• Ryby.
• Owoce cytrusowe.
• Mała ilość soli i pieprzu.

 

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj