Zakwas. Technologia w piekarni
-
Autor: OPRACOWANIE ZBIOROWE
- ISBN: 9788301182991
- EAN: 9788301182991
- Oprawa: Twarda
- Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
- Format: 15.5x24.0cm
- Język: polski
- Liczba stron: 408
- Rok wydania: 2015
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
75,19złCena detaliczna: 99,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 75,19 zł
Jak zakwas wpływa na jakość pieczywa i jego właściwości odżywcze?
Jakie są techniki prowadzenia kwasu pszennego i żytniego?
W książce przedstawiono wyniki badań w zakresie prowadzenia zakwasu – zarówno z perspektywy naukowej, jak i empirycznej – oraz cenne wskazówki praktyczne pomocne w kłopotliwych sytuacjach. W publikacji uwzględniono zagadnienia takie jak procesy metaboliczne zachodzące podczas fermentacji zakwasu czy też metody biologii molekularnej służące analizowaniu jego mikroflory.
W książce zawarto również informacje dotyczące m.in.:
- prowadzenia zakwasu żytniego i pszennego,
- zasad działania urządzeń do produkcji zakwasów wraz z prezentacją ich wad i zalet,
- możliwości dostosowania metody prowadzenia zakwasu do indywidualnych potrzeb,
- kultur starterowych do wyprowadzania zakwasów w zakładach piekarniczych