Wypieki w tradycji klasztornej DiKŚW
Chleb powszedni i świąteczne specjały
-
Autor: Altmann Petra
- ISBN: 9788375162363
- EAN: 9788375162363
- Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
- Wydawca: Święty Wojciech
- Format: 19.5x17.5cm
- Język: polski
- Liczba stron: 156
- Rok wydania: 2009
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
16,44złCena detaliczna: 29,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,44 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Dawniej w każdym klasztorze znajdowała się piekarnia. Zakony były samowystarczalne i wypiekano tam wszystko, co potem spożywano, przede wszystkim chleb, ale również placki, ciasteczka oraz słodkie i pikantne przysmaki. Zwłaszcza na duże święta kościelne wypiekano prawdziwe specjały, aby osłodzić sobie nimi życie. Dr Petra Altmann, specjalizująca się w zwyczajach i życiu klasztornym, uchyla przed nami rąbka tajemnicy klasztornej tradycji piekarskiej, wzbogacając ja legendami i historią powstania przysmaków. W książce podano 85 przepisów na najbardziej ulubione dania i dotąd niepublikowane recepty z piekarni opactwa cysterek Oberschönenfeld, w Gessertshausen w Szwabii. Te słodkie i pikantne przysmaki będące częścią tradycji klasztornej można bez kłopotu przygotować również w domu..