Czy wiesz, co jest największą atrakcją Pienińskiego Parku Narodowego? Który z parków w Polsce jest największy? Gdzie można spotkać najwięcej motyli, a w którym z parków znajdziemy najwięcej jezior? Dzięki tej książce poznasz najpiękniejsze przyrodniczo miejsca w Polsce.
Znajdziesz tu nie tylko informacje, ale także mnóstwo zdjęć z krótkimi komentarzami i ciekawostkami.
Czy wiesz, które zwierzę kopie podziemne nory o długości ponad 100 metrów, jaki ptak niszczy drzewa, na których gniazduje i jaka roślina żywi się zwierzętami?
W tej książce poznasz odpowiedzi na te i wiele innych pytań dotyczących fauny i flory naszego kraju.
Znajdziesz tu nie tylko informacje, ale także mnóstwo zdjęć z krótkimi komentarzami i ciekawostkami.
Czy wiesz, które polskie zwierzę jest najwyższe, które jest najszybsze, a które śpi najdłużej? Jaki ptak najwyżej lata, a które zwierzę mieszka najgłębiej?
W tej książce poznasz odpowiedzi na te i mnóstwo innych pytań dotyczących zwierząt występujących w naszym kraju.
Znajdziesz tu nie tylko informacje, ale także mnóstwo zdjęć z krótkimi komentarzami i ciekawostkami.
Które drzewo w Polsce jest najwyższe? Jaki nasz ptak najszybciej lata? Ile metrów pod poziomem morza znajduje się najniżej położony punkt w Polsce? Na te pytania
i na wiele innych dotyczących świata zwierząt, roślin i przyrody nieożywionej odpowiada ta książka.
Znajdziesz tu nie tylko informacje, ale także mnóstwo zdjęć z krótkimi komentarzami i ciekawostkami
Wieprzowina, wołowina i drób serwowane są w najrozmaitszych konfiguracjach smakowych, przyrządzane różnorodnie, w zależności od regionu oraz zmieniających się mód. Czy warto jeść mięso? Tak, gdyż jest ono źródłem białka, składników mineralnych i witamin potrzebnych naszemu organizmowi. Mięso i wędliny ze sprawdzonego źródła, dobrze przyrządzone, zawsze świeże i zawsze z warzywami to znakomite składniki dobrej kuchni.Poznajcie doskonałe pomysły na dania z mięsa pieczonego i duszonego, na grilla i szybkie stir-fry. Wśród naszych propozycji znajdziecie także przepisy na domowy wyrób wędlin.
Chciałbyś zrezygnować z jedzenia mięsa albo chociaż znacznie ograniczyć jego spożycie? A może już zostałeś jaroszem, ale zależy ci na wzbogaceniu swojej diety o nowe dania? Obojętnie, do której kategorii się zaliczasz, ta książka może być twoją kulinarną biblią.
Dobrane w niej przepisy tworzą smakowite menu uwzględniające grupy składników, na których opiera się kuchnia wegetariańska: pełne ziarna zbóż, warzywa, strączki, owoce, orzechy i pestki oraz nabiał. Znajdziesz tu nie tylko świeże sałatki i lekkie zupy, ale także mnóstwo pomysłów na bezmięsne drugie dania oraz smarowidła i pasztety. Kuszące uzupełnienie książki stanowią receptury na desery w wersji wegańskiej, czyli bez mleka, masła i jajek. Przekonaj się, jak wielka jest odżywcza moc roślin.
Tarty to bardzo uniwersalne wypieki. Spody z ciasta kruchego lub francuskiego wypełnia się nadzieniami z mięsem, warzywami, grzybami, serami, owocami czy orzechami. Dzięki tej różnorodności tarty nigdy się nie nudzą i świetnie nadają się na rozmaite okazje.
W naszej książce znajdziesz bogaty wybór przepisów na tarty w wydaniu słodkim i słonym. Na lancz możesz przygotować np. sycącą tartę cebulową, a gdy spodziewasz się gości – wyrafinowaną tartę ze szparagami i z kozim serem lub urocze tartaletki z porem i cukinią.
Natomiast na niedzielny deser wybierz np. tartę czekoladową z truskawkami, tartę cytrynową z bezą lub tartaletki z budyniem i czarną porzeczką. A to tylko kilka kuszących specjałów, które znajdziesz w „Tartach na słodko i słono”.
Lubisz gotować, ale możesz na to poświęcić niewiele czasu?
Ta książka jest dla ciebie! Oto wybór najnowszych przepisów Magdy Grzegorczyk.
Znajdziesz tu pomysły na proste i szybkie dania, które smakują każdemu,
a nie wymagają wielogodzinnych przygotowań.
Przepisy posegregowane są w działy, dzięki czemu łatwo wybierzesz propozycję na śniadanie, obiad czy kolację, przygotujesz deser i ciasto, a także rozmaite dania na spotkanie w gronie przyjaciół.
Rano przygotuj szybkie placuszki śniadaniowe, na obiad przyrządź kotlety drobiowe z cukinią, jako deser wybierz miniserniczki z owocami. Gości uracz klopsikami drobiowymi w sosie chrzanowym z mascarpone oraz wspaniałym creme brulée.
Jeśli lubicie proste i lekkie dania na obiad lub lancz skorzystajcie z naszej książki. Risotto jest najpopularniejszym sposobem przyrządzania ryżu we Włoszech, a kaszotto pod zabawnie brzmiącą nazwą kryje dania z kaszą nawiązujące do włoskich. Podobieństwo polega na metodzie przyrządzania. Wystarczy opanować przepis podstawowy, a potem możemy do woli eksperymentować z dodatkami, ogranicza nas jedynie wyobraźnia.Jeśli szukacie inspiracji, koniecznie wypróbujcie przepis na risotto z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami albo kaszotto z zielonym groszkiem i porem. Polecamy!
Czy wiesz, jakiego koloru jest futerko wiewiórki, kiedy zbiera się kasztany, czy jeż naprawdę nosi jabłka na grzbiecie i który ogrodowy kwiat przypomina słońce? W tej książce znajdziesz odpowiedzi na mnóstwo pytań dotyczących życia w parku i ogrodzie, a także dużo uroczych zdjęć oraz arkusz tematycznych nalepek.
Czy wiesz, jaki ptak uparcie stuka w spróchniałe drzewo, komu przewodzi locha, kto jest królem puszczy i które drzewo ma biały pień? W tej książce znajdziesz odpowiedzi na mnóstwo pytań dotyczących życia w lesie, a także dużo uroczych zdjęć oraz arkusz tematycznych nalepek.
Czy wiesz, jak nazywa się dziecko owcy, ile szczeniaków labradorów może być w miocie, jak szybko po narodzinach źrebak staje na nogi oraz dlaczego kocia mama wylizuje kocięta? W tej książce znajdziesz odpowiedzi na mnóstwo pytań dotyczących dzieci zwierząt, a także dużo uroczych zdjęć oraz arkusz tematycznych nalepek.
Czy wiesz, jaka jest najmniejsza rasa psa, które psy są świetnymi pływakami, dlaczego pies ma wilgotny nos, czy się poci i kiedy szczeniak przestaje pić mleko matki? W tej książce znajdziesz odpowiedzi na mnóstwo pytań dotyczących psów i szczeniaków, a także dużo uroczych zdjęć oraz arkusz tematycznych nalepek.
Czy wiesz, ile różnych dźwięków potrafi wydawać kot, jak nazywają się kocie wąsy, jaka jest średnia długość życia kota oraz ile waży największy domowy kot? W tej książce znajdziesz odpowiedzi na mnóstwo pytań dotyczących kotów i kociąt, a także dużo uroczych zdjęć oraz arkusz tematycznych nalepek.
Czy wiesz, jak nazywają się samiec i samica konia, co koniom najbardziej smakuje, w jakiej pozycji śpi koń oraz ile wzrostu miał najmniejszy kucyk na świecie? W tej książce znajdziesz odpowiedzi na mnóstwo pytań dotyczących koni i kucyków, a także dużo uroczych zdjęć oraz arkusz tematycznych nalepek.
Współczesny styl życia nie sprzyja kultywowaniu tradycjom kulinarnym, wyniesionym z domu rodzinnego. Dziś, z braku czasy, staramy się przyrządzać posiłki szybko i prosto oraz coraz większą wagę przywiązujemy do wartości dietetycznej jedzenia. Dbając o sylwetkę i zdrowie częściej sięgamy po produkty roślinne i rezygnujemy z niektórych dań mięsnych czy słodyczy. Jednocześnie chętnie wracamy do tradycyjnych smaków, szczególnie w święta czy przy okazji rodzinnych spotkań. Jak to wszystko razem pogodzić? Wystarczy skorzystać z NOWEJ kuchni polskiej.
Ziarna i orzechy stanowią tak wartościowe produkty, że zostały zaliczone przez specjalistów żywieniowych do kategorii superfood.Oprócz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych dostarczają cennego błonnika oraz mnóstwa witamin i minerałów. Wykorzystaj zatem tę niewiarygodną moc ziaren i orzechów, wprowadzając je do swoich posiłków. Przepisów jest wiele np. z sezamu, migdałów i suszonych owoców możesz zrobić energetyczne kulki sezamowe, a z nasion chia, mleka kokosowego i mango przyrządzić pyszny deser. Ziarna i orzechy warto dodawać do sałatek, pasztetów, kanapek oraz dań gorących, a także wytwarzać z nich wegańskie mleka i masła.
Z przyrodą spotykamy się na co dzień: w parku, w ogrodzie, na wycieczce. Może już wiesz, że lis jest ssakiem, wróbel czy orzeł to ptaki? Ale czy zdajesz sobie sprawę z tego, że żaba to płaz, a padalec nie jest wężem? Te oraz wiele innych zwierząt nauczysz się rozpoznawać dzięki naszej książce.
Znajdziesz tu nie tylko informacje, ale także mnóstwo zdjęć z krótkimi komentarzami i ciekawostkami oraz arkusz nalepek.
Białko ukryte w roślinach ma odżywczą moc. Polecamy roślinne źródła białka, po które warto sięgać codziennie. To amarantus, pestki dyni, ziarna słonecznika, soczewica, fasola, kasze oraz orzechy.Dodaj masło orzechowe do owsianki, komosę przyrządź z pieczonymi warzywami, a kaszę gryczaną podaj ze szpinakiem. Ugotuj zupę z soczewicy lub fasoli. Z orzechów, sezamu i pestek słonecznika zrób energetyczne batoniki granola, migdały przeznacz na pyszne mleczko roślinne. Przepisów jest mnóstwo skorzystaj z nich i skomponuj zdrowe i pyszne posiłki roślinne
Chcesz pozbyć się nadmiaru kilogramów skreśl białą mąkę i cukier. Wybierz posiłki warzywne pełne wartości odżywczych i witamin, skorzystaj z bogactwa nabiału, chudego mięsa i ryb oraz roślin strączkowych, sięgnij po zdrowe słodycze na bazie owoców i orzechów. Nasze kulinarne propozycje dostarczą tak dużej dawki witamin i energii, że będziesz w pełni cieszyć się życiem.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?