Autorka książki Maria Falińska zajęła się badaniem staropolskiej świadomości historycznej oraz wpływu procesu kulturowego na wzory osobowe szlachty mężczyzn i kobiet.Dr Maria Falińska jest absolwentką UAM w Poznaniu, uczennicą prod. Jerzego Topolskiego i prof. Jolanty Dworzaczkowej. W latach siedemdziesiątych podjęła badania staropolskiej świadomości historycznej. Od początku też zajęła się biografistyką epoki staropolskiej. Wkrótce podjęła badanie wpływu procesu kulturowego na wzory osobowe szlachty - mężczyzn i kobiet. [...] Poszerzając krąg zainteresowań rekonstruowała zjawiska kulturowe epoki staropolskiej. Badała m.in. sarmatyzm jako swoiście polską formę historycyzmu politycznego. Publikując studia i eseistykę zajęła się też tożsamością stanową i narodową szlachty...Spis treści:Rozdział I. Pijmy wódkę obyczajnie - i niech to będzie motto /7Rozdział II. Alkohol po prostu jest. I będzie /27Rozdział III. Biesiady starożytnych - na scenę wkracza Rzymianin Marcus /35Rozdział IV. Antyk przemija, ale - wódki nadal nie ma, chociaż... /69Rozdział V. Średniowiecze - bogowie przeminęli, ale uczty nie ucichły /83Rozdział VI. Zmierzch średniowiecza i (nareszcie) świt gorzałki /97Rozdział VII. Gorzałka króluje - zwłaszcza w Polsce /117Rozdział VIII. Wytworzyć, sprzedać, wypić i zarobić, czyli Sarmata gospodarny /135Rozdział IX. Sarmackie apogeum biesiadne (choć za Sasów też nieźle ucztowano) /143Rozdział X. Staropolskie decorum /163Rozdział XI. Saskie pijatyki sarmatów, salonowe dywagacje reformatorów i zdrajców - Polski wiek XVIII /171Rozdział XII. Barokowy dobrobyt i elegancja za Wettynów /179Rozdział XIII. Czy tak wygląda koniec świata i początek nowego początku? /189Rozdział XIV. Chybione nostalgie odchodzącego świata /201Rozdział XV. Bułhakow - diabelska dialektyka trunków, dobra i zła /227Rozdział XVI. Ironia losu. Biesiady bez pracy i biesiady po pracy /235Rozdział XVII. Polskie nostalgie - duchowe i biesiadne /249Rozdział XVIII. Każda wojna ma swój koniec, każdy postęp swoje ofiary /257Rozdział XIX. Angielski dandyzm, czyli per aspera ad astra /265Rozdział XX. Z salonów pod strzechy (i czynszowe dachy) /275Rozdział XXI. Bohemo wszystkich sztuk, baw się /283Rozdział XXII. Na zakończenie - XX-wieczne drobiazgi /293Wybrana bibliografia /305
Autorka - doktor historii kultury (UAM w Poznaniu) - w sposób barwny i przystępny dla każdego czytelnika pisze o historii piwa, a zwłaszcza o obyczajach towarzyszących konsumpcji tego napoju. Od starożytności po pierwszą połowę XX wieku, od wierzeń dawnych Greków przez biesiady polskich sarmatów aż do knajp czasów najnowszych. Prześledzimy tu dzieje cywilizacji w tym specyficznym aspekcie. U biednych i bogatych. W dworze szlacheckim, w mieście i na wsi. W Polsce i na świecie.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?