Każda z pór roku determinuje styl naszego odżywiania. Wiosną staramy się oczyścić organizm, latem chcemy jeść lekko, jesienią spowalniamy nieco rytm, by zgromadzić odpowiednią porcję energii na zimę. Już starożytni poszukiwali recept, jak najlepiej przygotować się do tej grożącej chłodem i przeziębieniami pory. My także, dzięki odpowiednio przyrządzonym posiłkom, możemy sprawić, by był to czas pełen zdrowia i smaku.
Książka prezentuje przepisy na dania rozgrzewające i wzmacniające organizm. Ważną rolę w zimowym jadłospisie zajmują zupy ? stąd kilka pomysłów na to, jak je przyrządzić, by zachować wszystkie elementy odżywcze składników. Monotonię zimową warto urozmaicać dodatkami ? zamieszczone w książce przepisy na sosy sprawią, że dania mięsne, rybne i warzywne zyskają nową oprawę i smak. Warto zadbać także o dzienne racje witamin, które z pewnością uzupełnią sałatki z warzyw dostępnych nawet zimą.
Na chłodne wieczory zaś najlepsze są napoje rozgrzewające... kubek herbaty cynamonowej z pewnością uprzyjemni ten czas.
Aby wydobyć z mięsa drobiowego odpowiedni smak, warto wiedzieć jak komponować marynaty, jak wstępnie przygotowywać mięso, aby nie straciło najcenniejszych walorów, a przede wszystkim warto mieć sprawdzone przepisy, które pozwolą przyrządzić doskonałe, zdrowe potrawy.
Przepisów na potrawy z grzybów są setki. I nie ma się czemu dziwić, bowiem grzyby są łatwo dostępne - zarówno gatunki leśne, jak i hodowlane - a przede wszystkim chętnie spożywane w rozmaitych potrawach.
Zgromadzone w książce wiadomości pomogą zaznajomić się z zasadami i recepturami wypieku różnych rodzajów pieczywa. A dla cierpliwych i pilnych czytelników najlepszą nagrodą będzie cudowny zapach świeżego chleba.
Jest sprawą oczywistą, że smak wszelkich potraw zależy przede wszystkim od receptury i sposobu wykonania. Niezatarte wspomnienia podczas robienia wędlin i ich wędzenia, pierwsze kosztowanie własnoręcznie wyprodukowanej wędzonki, a także opinie najbliższych sprawią, że chętnie będziemy do tego wracać. A przede wszystkim co warto podkreślić spożywane wędliny będą naprawdę smaczne i zdrowe. Warto, choćby na początek tylko dla eksperymentu, przystąpić do własnoręcznego przygotowywania wędlin, a być może wkrótce stanie się to wizytówką naszego domu.
Zupy, choć często lekceważone, zasługują na to, aby jak najczęściej gościć na naszym stole.Wykorzystując doskonałe przepisy z tej książki, z pewnością uda się zadowolić nawet najbardziej wymagających smakoszy.
W Polsce nalewki były robione od wieków, a sekrety receptur przekazywano z pokolenia na pokolenie. Ostatnio znów rośnie ich popularność w dużej mierze są to domowe rarytasy, które niegdyś były ozdobą babcinych i dziadkowych spiżarni oraz kredensów. Dobra nalewka to przede wszystkim wspaniały aromat, smak i kolor. Książka Polskie nalewki i wódki przekazuje podstawową wiedzę z zakresu komponowania tych trunków. Jej lektura pozwoli uniknąć błędów, usprawnić sposób zestawiania, znaleźć ciekawe receptury na nalewki zdrowotne, ziołowe, owocowe oraz wódki. Receptury dobrano z niezwykłą dbałości, po to by na naszych stołach zagościły nowe smaki wyśmienitych trunków. Niech dereniówka, wiśniówka czy mlekówka staną się chlubą i dumą gospodarzy, a także wyznacznikiem wyrafinowanego smaku i dobrych obyczajów.
Chociaż dzisiaj nie ma potrzeby robienia zapasów, a sklepowe półki są pełne różnorodnych artykułów, to domowe przetwórstwo wraca do łask. Głównie dlatego, że własnoręcznie zrobione przetwory nie zawierają sztucznych dodatków, od których tak gorliwie uciekamy we współczesnym, skażonym chemią świecie.
Bogactwo jarzyn, ziół i aromatycznych przypraw to wyzwanie dla każdego, kto chce poświęcić trochę czasu na przyrządzanie domowych przetworów. To doskonały sposób, aby zawsze mieć pod ręką ulubione przysmaki, a także zadbać o zdrową dietę w okresie, kiedy w sklepach brakuje świeżych, pełnowartościowych jarzyn. Przyrządzanie domowych przetworów pozwala na tworzenie najrozmaitszych kompozycji smakowych z warzyw powszechnie znanych, jak i tych rzadziej spotykanych na polskich stołach.
Lato przynosi nam prawdziwe bogactwo owoców. Każdy doskonale wie, że owoce należy jeść dla zdrowia i urody, dlatego warto także wiedzieć, w jaki sposób można wykorzystać dary natury.
Z owoców można przyrządzać nie tylko ciasta i desery ? ich zastosowanie jest ogromne. Przedstawiono przepisy na przekąski z owocami, słodkie, ale także wytrawne zupy, a nawet dania mięsne z dodatkiem owoców, które uszlachetniają smak potraw. Wielką zaletą owoców jest to, że zazwyczaj nie wymagają długotrwałych zabiegów kulinarnych.
Warto też pamiętać, że gotowanie może być świetną zabawą, zbliża ludzi i pozwala na wspólne spędzanie czasu. A przygotowane razem posiłki często smakują lepiej niż w najbardziej eleganckiej restauracji.
Z wielu powodów warto się zainteresować daniami wegeteriańskimi, spróbować i poznać je bliżej ? są to świeże i pachnące potrawy, a w dodatku odżywcze i pełne smaku. Również ich przyrządzanie jest przyjemnością i przygodą kulinarną.
Kuchnia jarska powinna być urozmaicona, kolorowa i dobrze doprawiona. Różnorodność dostępnych na rynku warzyw pozwala na komponowanie niezwykłych potraw, które są pełnowartościowymi posiłkami. Potraw wegetariańskich powinni także spróbować zagorzali mięsożercy ? lekkie, pachnące, kolorowe i pełne witamin danie z pewnością każdemu wyjdzie na zdrowie.
Książka zawiera przepisy na tradycyjne dania przygotowane nowoczesnymi, a przede wszystkim zdrowymi metodami gotowania przez parowanie oraz z użyciem kombiwaru.
W książce zgromadzono znakomite pomysły na pełne witamin sałatki i surówki, zdrowe dania wegetariańskie, ale także przepisy na interesujące wykorzystanie owoców – w lekkich deserach, a nawet w mięsnych daniach głównych.
Po zapoznaniu się z przepisami, warto zaprosić rodzinę lub przyjaciół do wspólnego gotowania. Bo wiadomo, że wspólnie przyrządzane posiłki lepiej smakują, a w miłym towarzystwie czas płynie o wiele wolniej.
We współczesnej kuchni nie sposób pominąć obecności sałatek przy każdym niemal posiłku. Bywają podawane jako dodatek do obiadów, przekąski, desery lub nawet jako dania główne � są łatwe i szybkie w przygotowaniu, pozwalają kucharzowi na nieograniczoną inwencję, ale przede wszystkim mają dużo witamin, i niewiele tłuszczu. Niniejsza książka kucharska zawiera przepisy ułożone według podstawowego składnika. Czytelnik znajdzie tu ciekawe propozycje przygotowania sałatek z z sera twarogowego, z grzybów, z ziemniaków, z ryb, z mięs, a także z owoców
Na przekór stereotypom o nudnych, pozbawionych smaku potrawach z pary obserwuje się rosnącą popularność tej techniki. I nie ma co się dziwić, ponieważ w porównaniu z tradycyjnymi sposobami umożliwia ona łatwe przygotowanie zdrowszych dań, które są kolorowe, pełne smaku i świeżości.
Na przekór stereotypom o nudnych, pozbawionych smaku potrawach z pary obserwuje się rosnącą popularność tej techniki. I nie ma co się dziwić, ponieważ w porównaniu z tradycyjnymi sposobami umożliwia ona łatwe przygotowanie zdrowszych dań, które są kolorowe, pełne smaku i świeżości.
Kup zestaw książek Mirek Drewniak Gotowanie na parze. Razem taniej!
Prezentujemy wybór z ciągle bogatej listy judaików. Niektóre z tych zabytków otrzymały nowe życie, a nawet są siedzibami wskrzeszonych wspólnot żydowskich. W innych działają muzea, biblioteki, sale wystawowe, fundacje, instytucje kultury. Wiele jest pustych, choć zabezpieczonych. Równie dużo walczy o przetrwanie, pozostając w zaniedbaniu i pod groźnym wpływem mijającego czasu. Niewątpliwie wszystkie są fascynujące.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?