Warzywo. 100 sposobów na jarzynę – Dominika Wójciak
„Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” to już druga książka autorstwa zwyciężczyni MasterChefa Dominiki Wójciak.
Dominika Wójciak
Wygrała III edycję popularnego programu telewizyjnego MasterChef, w którym rywalizują ze sobą kucharze-amatorzy. Prowadzi blog „Kulinarne bezdroża”, gdzie opisuje swoje doświadczenia kulinarne.
100 pomysłów na warzywo
Z książki Dominiki Wójciak „Warzywo” możemy korzystać na 2 sposoby. Pierwszy, klasyczny podział, polega na wyodrębnieniu potraw wedle ich przeznaczenia (obiady, kolacje, kanapki, desery), drugi dzieli książkę według głównego warzywnego składnika (np. fasola, kapusta, ziemniak, kalafior, cukinia). Dzięki temu możemy szybko znaleźć inspirację na danie z posiadanego aktualnie składnika. Z tej książki na pewno zadowolone będą osoby gotujące z rytmem natury, ponieważ Dominika wykorzystuje w swoich recepturach wiele warzyw sezonowych, zaznaczając przy tym, kiedy najlepiej je używać. Dominika Wójciak proponuje przepisy na dania z różnych zakątków świata, które można, wbrew pozorom, łatwo i szybko przygotować. Wielką zaletą książki są profesjonalnie przygotowanie fotografie potraw.
Fragment książki
Myśl o książce z przepisami warzywnymi kiełkowała we mnie już od dłuższego czasu. Chciałam zebrać najlepsze pomysły na dania z buraków, marchewki i ziemniaków, by sięgać po gotowe receptury, kiedy nadejdzie sezon na każde z warzyw. Zapisywałam w swoim archiwum dopieszczone przepisy na kluski leniwe mojej mamy, do których zawsze dodaję ziemniaków, albo na bliskowschodnie bureki wypełnione po brzegi ziemniaczano-serowym farszem do pierogów ruskich, także autorstwa mojej mamy. Notowałam każde nowe zaskakująco smaczne połączenia buraków z owocami, by wracać do nich, kiedy już znudzą mi się kolejne eksperymenty. W ten sposób znalazłam swój ulubiony poranny krem buraczany z owocami leśnymi oraz prostą sałatkę z buraków i jeżyn