Tradycje i sztuka kulinarna Chin
Historia, zwyczaje, smaki
-
Autor: Burski Ksawery
- ISBN: 9788380028586
- EAN: 9788380028586
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: Dialog
- Format: 14.5x20.5cm
- Język: polski
- Liczba stron: 414
- Rok wydania: 2021
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
47,36złCena detaliczna: 84,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 46,82 zł
x
Kuchnia chińska uznawana jest za jedną z najbogatszych i najwykwintniejszych kuchni świata. To niesamowita fuzja smaków, aromatów, barw i oryginalnych składników, jak ziarna i kłącza lotosu, kwiat jaśminu czy cała feeria warzyw, zarówno świeżych, jak i marynowanych.
Trudno jednak mówić o jednej „kuchni chińskiej”, gdy ten ogromny kraj mieści w sobie tradycje kulinarne Shandongu (to trzon kuchni chińskiej), Mongołów, chińskich muzułmanów, miłośników mocnej pikanterii z Syczuanu i Hunanu oraz koneserów łagodnych, „niebiańskich” dań z ryb z Jiangsu. Obok dań mięsnych, rybnych i jarskich znajdziemy multum przekąsek, deserów i pożywnych zup oraz naturalnie wspaniałe herbaty.
Niniejsza książka to opowieść o cechach, pochodzeniu i ciekawostkach związanych z kuchniami różnych regionów Chin, a także wskazówki, jak przyrządzić potrawy chińskie w domu – korzystając z ponad 140 zamieszczonych tu przepisów!