
Toskania. Pascal Lajt
nowość
-
Autor: MAGDALENA CIACH-BAKLARZ
- ISBN: 978-83-8317-465-5
- EAN: 9788383174655
- Oprawa: miękka
- Wydawca: Pascal
- Format: 190x115mm
- Język: polski
- Seria: PASCAL LAJT
- Liczba stron: 160
- Rok wydania: 2025
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
20,74złCena detaliczna: 36,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,85 zł
x
Toskania. Florencja, Piza i Siena Pascal Lajt Kraina winnic i cyprysowych alei Czym toskański makaron pici różni się od spaghetti? Który florencki plac jest najpiękniejszy? Gdzie odbywa się L'Eroica – niezwykły kolarski wyścig? Skąd pochodzi słynny biały marmur, z którego powstał David Leonarda da Vinci? Podczas podróży z Pascalem zachwycisz się toskańskimi pejzażami i skarbami włoskiego renesansu! Dolina Val d’Orcia, której łagodne wzgórza pokryte są mozaiką złotych pól zbóż, zielonych winnic i srebrzystych gajów oliwnych, wydaje się wręcz nierealna. Stałym elementem jej pejzażu są cyprysowe aleje, wijące się wzdłuż dróg i wskazujące drogę do skarbów regionu, takich jak malownicze trasy w Monticchiello czy La Foce. Do najsłynniejszych widoków w Val d’Orcia należą prowadząca przez pola Droga Gladiatora, samotna kapliczka Madonna di Vitaleta oraz willa Podere Belvedere, której obraz w porannej mgle stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli Toskanii. Magdalena Ciach-Baklarz autorka bloga Italia poza szlakiem Ribollita Słynna toskańska ribollita to zupa wywodząca się z biednej kuchni chłopskiej, w której nie marnowano resztek warzyw czy chleba. Jej podstawą jest biała fasola. Wszystkie składniki najpierw dusi się w oliwie, a następnie gotuje, tworząc prostą i pożywną potrawę. Ribollita jest najlepsza na drugi dzień – wtedy smaki się przegryzają, a danie doskonale rozgrzewa i syci.