Technologia produktów roślinnych. Leki, suplementy diety i kosmetyki.
Leki, suplementy diety i kosmetyki
- ISBN: 9788378461531
- EAN: 9788378461531
- Oprawa: Twarda
- Wydawca: Medpharm
- Format: 17.0x24.0cm
- Język: polski
- Liczba stron: 322
- Rok wydania: 2023
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
128,51złCena detaliczna: 141,30 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 119,95 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Świat roślin (tzw. flora) to bogactwo surowców służących człowiekowi zarówno do przetrwania, jak i do upiększania życia. Szczególne miejsce w dziejach ludzkości należy się roślinom leczniczym, tzn. służącym ratowaniu zdrowia i życia. Takie surowce roślinne określa się od wieków terminem "zioła". Rośliny stosowane w celach leczniczych były zawsze przetwarzane, by nadać im formę nadającą się do użycia w sposób odpowiedni w danym schorzeniu. Tak więc przygotowywane były np. wywary do spożycia lub maści na skórę. Wraz z rozwojem farmacji, a potem przemysłu farmaceutycznego, dosyć ostra stawała się granica pomiędzy rośliną leczniczą i stosowaną w celach spożywczych. Przełom XX i XXI wieku przyniósł jednak ponowne zatarcie tej granicy poprzez wprowadzenie kategorii produktów spożywczych - suplementów diety. Także rozwijający się przemysł kosmetyczny korzysta z coraz szerszej gamy surowców roślinnych, w tym z takich, które wcześniej były zarezerwowane dla produktów leczniczych.