Szanse i ograniczenia rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce
-
Autor: Smoluk-Sikorska Joanna
- ISBN: 978-83-66491-85-4
- EAN: 9788366491854
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: Difin
- Format: 230x160x9 mm
- Język: polski
- Liczba stron: 136
- Rok wydania: 2021
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
35,53złCena detaliczna: 45,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 36,43 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Rolnictwo ekologiczne jest uznawane za jeden z podstawowych elementów zrównoważonego rozwoju i tym samym za jeden z głównych czynników poprawy warunków gospodarowania i życia na terenach wiejskich. Polska ma stosunkowo duży potencjał rozwoju tej metody produkcji, jednak warunkiem dalszego jego wzrostu jest efektywnie funkcjonujący rynek żywności ekologicznej. Niniejsza książka koncentruje się na trzech sferach tego rynku: przetwórstwie, dystrybucji (głównie poprzez kanał specjalistyczny) oraz zachowaniach konsumentów ekożywności. Książka ta stanowi diagnozę obecnego stanu rynku żywności ekologicznej i wskazuje na jego główne problemy, determinanty i perspektywy dalszego rozwoju. Monografia omawia również zmiany, jakie zaszły na rynku ekożywności w ostatnim czasie i prezentuje rekomendacje dla jego uczestników oraz instytucji publicznych odpowiedzialnych za rozwój rolnictwa ekologicznego.