NOWE WYDANIE VI UZUPEŁNIONE I POPRAWIONE 2019
Autorki niniejszej książki są lekarzami z ponad 40-letnią praktyką. W swojej działalności lekarskiej łączą różnorodne metody leczenia naturalnego jak: ziołolecznictwo, akupunktura, akupresura, homeopatia klasyczna z najnowszymi osiągnięciami medycyny światowej. Całość uzupełnia szczegółowo opracowanym programem zdrowego żywienia.
Naczelną zasadą stosowaną przez autorki jest wieloaspektowe podejście do pacjenta, czyli traktowanie organizmu jako całość (holizm). Podejście holistyczne jest sposobem ujęcia problematyki niniejszej książki. Co za tym idzie - nie leczy się np. wątroby, ucha czy kolana, lecz cały organizm.
Autorki twórczo wykorzystują tradycyjne i doświadczenia z zakresu zdrowego żywienia oraz lecznictwa pochodzące z rozmaitych kultur, między innymi chińskiej, żydowskiej, staropolskiej, łącząc je wszystkie z najnowszymi osiągnięciami medycyny molekularnej.
Spis treści:
rozdział 1 - Ogólne zasady żywienia
rozdział 2 - Przewód pokarmowy
rozdział 3 - Zegar biologiczny człowieka
rozdział 4 - Technika jedzenia
rozdział 5 - Łączenie pokarmów
rozdział 6 - Nieprawidłowe nawyki żywieniowe
rozdział 7 - Odbudowa przewodu pokarmowego
rozdział 8 - Estrogeny
rozdział 9 - Odżywianie w otyłości
rozdział 10 - Choroba wrzodowa żołądka
rozdział 11 - Kalorie czy energia?
rozdział 12 - Leczenie chlorofilem
rozdział 13 - Makro i mikroelementy
rozdział 14 - Medycyna ziarna
rozdział 15 - Leczenie akupunkturą
rozdział 16 - Akupresura
rozdział 17 - Kalendarz żywieniowy dla europy środkowej
rozdział 18 - Płyny uzupełniające
rozdział 19 - Cholesterol
rozdział 20 - Poznaj swój organizm i zaufaj mu
rozdział 21 - Prawdy i mity
rozdział 22 - Parę uwag na temat trawienia
rozdział 23 - Kilka uwag o kuchni
rozdział 24 - Badania naukowe - czy medycyna przyszłości?
rozdział 25 - Epigenetyka - nowe informacje na temat odżywiania
rozdział 26 - Neurogastroenterologia
rozdział 27 - Terroryzm dietetyczny
rozdział 28 - Proste i skuteczne
rozdział 29 - Przepisy na słodycze
rozdział 30 - Rola bakterii jelitowych
Tytuł: "Leczenie żywieniem"
Autorki: Jadwiga Kempisty lek. med., Urszula Chorzępa lek. med.
Wymiary: 15x21x1
Waga: 250g
Stron: 204
Książka zawiera mnóstwo porad dotyczących zdrowego trybu życia, zdrowego żywienia, a raczej prawidłowego odżywiania, przeplecione przepisami oraz mnóstwem poręcznych wiadomości, abyśmy jak najdłużej cieszyli się Zdrowiem!
Autorka niniejszej książki jest lekarzem z ponad 40-letnią praktyką. W swojej działalności lekarskiej łączy różnorodne metody leczenia naturalnego jak: ziołolecznictwo, akupunktura, akupresura, homeopatia klasyczna z najnowszymi osiągnięciami medycyny światowej. Całość uzupełnia szczegółowo opracowanym programem zdrowego żywienia.
Naczelną zasadą stosowaną przez autorkę jest wieloaspektowe podejście do pacjenta, czyli traktowanie organizmu jako całość (holizm). Podejście holistyczne jest sposobem ujęcia problematyki niniejszej książki. Co za tym idzie - nie leczy się np. wątroby, ucha czy kolana, lecz cały organizm. Autorka twórczo wykorzystuje tradycyjne i doświadczenia z zakresu zdrowego żywienia oraz lecznictwa pochodzące z rozmaitych kultur, między innymi chińskiej, żydowskiej, staropolskiej, łącząc je wszystkie z najnowszymi osiągnięciami medycyny molekularnej.
ROZDZIAŁ 1.OGÓLNE ZASADY ŻYWIENIA
Aby leczyć żywieniem trzeba sobie uświadomić, co to jest prawidłowe żywienie.
1.Otóż prawidłowe żywienie polega na: Całkowitym pokryciu zapotrzebowania na wartości odżywcze, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz odbudowy komórek, które ciągle wymieniamy.
2.Przygotowanie przewodu pokarmowego do prawidłowego wchłaniania i przyswajania wprowadzonych wartości odżywczych. Dotyczy to całego przewodu pokarmowego począwszy od jamy ustnej aż do ostatniego odcinka jelita grubego. Musimy zapewnić tym wszystkim odcinkom prawidłowy odczyn pH, prawidłową florę bakteryjną, kolejność wydzielania gruczołów trawiennych , między innymi trzustki i wątroby. 3.Polega na prawidłowym przetwarzaniu i łączeniu pokarmów.
Ad.1 Całkowite zapotrzebowanie dotyczy zarówno białka, witamin, pierwiastków śladowych, goryczek itd. Jesteśmy organizmem najmniej przystosowanym na świecie do życia. Chociażby pies potrafi zrobić witaminę C z mięsa, tymczasem człowiek musi ją dostać gotową, nie umie jej zrobić. A zapotrzebowanie dobowe na witaminę C, UWAGA C1 i C2, bo tylko w takim połączeniu utrzymują się całą dobę w organizmie, wynosi aż 500 miligramów na dobę. Co przeraża w kontekście, że musielibyśmy zjeść aż 8 kg jabłek, aby to zapotrzebowanie pokryć, albo fakt, że zielona sałata po pół godziny od chwili zerwania traci połowę witaminy C, dlatego ważne jest, aby znać źródło łatwego dostępu witaminy C1, C2. Nie umiemy również zbudować własnego białka, otóż na 22 cząsteczki (aminokwasy), z których zbudowanych jest nasze białko aż 8 nie umiemy zrobić.
Musimy je wprowadzić gotowe z zewnątrz. Prawidłowe żywienie polega na tym, aby codziennie dostarczyć organizmowi 8 aminokwasów egzogennych i nie dwa dzisiaj dwa jutro dwa pojutrze, tylko wszystkie 8 codziennie. Inaczej wystąpi uczucie głodu, a uczucie głodu jest wstrząsem dla organizmu. Potem w telewizji widzimy pana, który stosuje się do diety i mówi, że jest wszystko w porządku, ale jest ciągle głodny, co to oznacza? Oznacza to, że ma braki w organizmie. Szanowni państwo – prawidłowy cholesterol, brak otyłości, prawidłowy cukier, to wcale nie jest gwarancja, że ten ktoś nie dostanie zawału, na przykład z powodu braku siły skurczu mięśnia sercowego, spowodowanego chociażby brakiem potasu, i jeszcze wielu innych czynników. Uwaga, uczucie głodu u ludzi mniej silnych psychicznie powoduje ciągłe jedzenie, bo nasz mózg domaga się brakujących składników pokarmu. I stąd ludzie, którzy jedzą jednostajnie, np. te same kanapki rano w południe wieczorem, są niedożywieni, otyli, ociężali umysłowo i ciągle niezadowoleni. Pamiętajmy, że 60% naszego pokarmu ma być gotowane, ciepłe i urozmaicone.
Ad.3 Narzekamy, że nasze pokarmy są skażone chemicznie, że w żywieniu zwierząt hodowlanych podawane są hormony, że jest zbyt dużo nawozów sztucznych. Boimy się genetycznego modyfikowania. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, ze od wielu lat mamy produkty genetycznie modyfikowane. Proponuję przy zakupach wziąć lupę i czytać np. mąka babuni w składnikach 60% produktów zbożowych, pytam się, co reszta? Na moją interwencje zlikwidowano napis. W składnikach wielu jogurtów napisane jest laktoza, nie kupujmy ich, laktoza jest to cukier mleczny, którego jest aż 4,7 procent w mleku krowim, którego nie jesteśmy w stanie strawić.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?