
Rzym i Watykan
-
Autor: Barbara Kamińska
- ISBN: 978-83-8317-462-4
- EAN: 9788383174624
- Oprawa: miękka ze skrzydełkami
- Wydawca: Pascal
- Format: 190x115mm
- Język: polski
- Seria: PASCAL LAJT
- Liczba stron: 160
- Rok wydania: 2025
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
20,74złCena detaliczna: 36,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,85 zł
Rzym i Watykan Pascal Lajt
Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu!
Z czego słynie rzymska kuchnia?
Skąd płynie woda zasilająca słynną fontannę di Trevi?
Które święto obchodzi się w Rzymie najhuczniej?
Czy warto odwiedzić Ogrody Watykańskie?
Podczas podróży z Pascalem odkryjesz fascynujące zaułki Wiecznego Miasta!
Wbrew temu, co myślą niektórzy - Rzym to nie leniwa atmosfera włoskich miasteczek prowincji. Rzym to stolica kraju i siedziba rządu, Watykan, tysiące świątyń i muzeów, getto i starożytne budowle. Rzym to pędzące skutery, trąbiące auta, syreny karetek - hałas, chaos, strajki i wieczny pęd. Jednocześnie Rzym to wyjątkowe muzeum pod otwartym niebem, gdzie zachwycające place, kościoły, pałace i fontanny tworzą scenografię codziennego życia, gdzie włoska la dolce vita to espresso o każdej porze, aperitivo po pracy i kolacja wśród bliskich.
Barbara Kamińska autorka bloga Planet Rome
Sezon na karczochy
Wśród warzyw sezonowych bez wątpienia króluje karczoch. Na rzymskich stołach pojawia się w okresie od Bożego Narodzenia do Wielkanocy. Właściwie przyrządzony sprawi, że nigdy nie zapomni się jego smaku i zawsze będzie się miało na niego ochotę. Warto go skosztować w wersji po żydowsku - smażonego (carciofo alla giudia) - i po rzymsku - gotowanego (carciofo alla romana).