Piwo flaki garnuszkowe petersburskie bliny...
Z dziejów łódzkiej gastronomii
-
Autor: Jaskulski Mirosław
- ISBN: 978-83-7729-165-8
- EAN: 9788377291658
- Oprawa: twarda
- Wydawca: Księży Młyn
- Format: 295x210mm
- Język: polski
- Liczba stron: 228
- Rok wydania: 2012
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
60,19złCena detaliczna: 99,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 60,19 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Książka Mirosława Jaskulskiego Piwo, flaki garnuszkowe, petersburskie bliny i kawior astrachański, czyli z dziejów gastronomii łódzkiej do 1918 r. jest wyjątkowa, ponieważ po raz pierwszy w jednej publikacji przestawiona została szczegółowa historia gastronomii łódzkiej.
Autor podzielił książkę na trzy części: Gastronomia w okresie przedrozbiorowym, Szynkarstwo łódzkie w pierwszej połowie XIX wieku, Gastronomia łódzka na przełomie XIX i XX wieku. Mirosław Jaskulski w przystępny i ciekawy sposób omawia zmiany, które na przestrzeni lat zachodziły w łódzkich karczmach, np. stosunek do klienta, zawartość menu, warunki sanitarne. Przedstawione zostały także osoby związane z gastronomią. Autor przygotował ich szczegółowy spis, znajdujący się na końcu książki.
Nie brakuje też ciekawostek, część z nich z pewnością zaskoczy czytelnika, jak np. śniadaniowe menu w lokalu ?Rektyfikacji Warszawskiej? (ul. Piotrkowska 10) z października 1898 roku: poniedziałek ? żur na kiełbasie z ziemniakami (barszcz polski), wtorek ? kołduny litewskie na bulionie, środa ? golonka z grochem purée, czwartek i niedziela ? flaki garnuszkowe z grzankami, piątek ? ryba po żydowsku i pierogi leniwe, sobota ? pierożki z mięsem.
Unikatowe zdjęcia, dopełniające całości, pozwolą czytelnikom przenieść się w czasie. Przeszłość została zatrzymana na czarno-białych fotografiach.