Oliwa i oliwki
W kuchni, dla zdrowia, dla urody
-
Autor: Gabriele Lehari
- ISBN: 9788372438041
- EAN: 9788372438041
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: RM
- Format: 16.5x21.0cm
- Język: polski
- Liczba stron: 64
- Rok wydania: 2013
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
17,17złCena detaliczna: 24,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 17,17 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Drzewo oliwne to wyjątkowa roślina uprawna. Jej owoce i wytwarzana z nich oliwa od tysięcy lat są cenionymi produktami spożywczymi wyróżniającymi się właściwościami zdrowotnymi i leczniczymi. W przyrodzie występuje wiele różnorodnych odmian oliwek. Najbardziej charakterystycznymi ich cechami są kolor i wielkość. W tej książce opisano najbardziej typowe dostępne u nas odmiany.
Oliwa z oliwek jest jedynym olejem spożywczym, który jest wytwarzany z miąższu owocowego, a nie z nasion roślinnych. To tłumaczy wyjątkowy w swoim rodzaju skład oliwy i wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, co wyjaśnia, dlaczego oliwa z oliwek była określana ?płynnym złotem? lub ?życiodajnym eliksirem?.
W książce omówione zostało zastosowanie oliwy i oliwek w kuchni ? podane zostały przepisy na wyśmienite dania wegetariańskie, mięsne, rybne, sosy, sałatki i wypieki zawierające oliwki lub oliwę z oliwek oraz niezwykły wpływ jaki mają na nasz organizm składniki mineralne i witaminy zawarte w oliwkach i oliwie. Ważna też jest rola oliwy z oliwek dla poprawy urody, jako podstawowego składnika maści i kremów, które leczą i pielęgnują naszą skórę.
Dla wielbicieli krajów śródziemnomorskich i ich kuchni, którzy chcą wieść długie i zdrowe życie.