Oto już szóste wydanie Wielkiego Atlasu Świata Win, przez krytyków określanego mianem "najbardziej sugestywnej i przystępnej z książek o winie w ogóle". Atlas przedstawia nie tylko regiony upraw winorośli i pochodzące stamtąd trunki, ale uwzględnia również aktualne uwarunkowania, jak choćby proces globalnego ocieplenia. To podstawowe dzieło, które każdy koneser wina powinien mieć w swoich zbiorach.
Poradnik uprawy roślin we wszelkiego rodzaju naczyniach - doniczkach i donicach, skrzynkach i korytkach, amplach i koszykach. Poza bogatym wyborem roślin, które dobrze udają się w pojemnikach, znajdziecie tutaj podstawowe informacje na temat uprawy i pielęgnacji ogrodu. W książce zamieszczono także praktyczne wskazówki, które sprawią, że przesadzanie i cięcie, nawożenie i rozmnażanie roślin staną się proste nawet dla niedoświadczonego ogrodnika
Zapraszamy do odkrycia w tej książce ogromnej grupy roślin, która może zdziałać cuda w naszym ogrodzie: iglaki ogromne przekraczające wysokość 50 metrów, iglaki karłowate dorastające tylko do 2 metrów, niezwykłe iglaki kolorowe i wiele innych. Nauczmy się je kupować, sadzić, pielęgnować, ciąć, sadzonkować i uprawiać w pojemnikach. Nauczmy się tez dobrać je do naszego ogrodu, korzystając z wielu znajdujących się w tej książce pomysłów kompozycyjnych zilustrowanych zdjęciami.
W tej pięknie ilustrowanej książce dziecko znajdzie liczne wskazówki dotyczące zakładania ogródka warzywnego oraz uprawy roślin na balkonie, a nawet w domu! Publikacja ta zawiera także propozycje rzeczy do samodzielnego wykonania oraz przepisy na proste dania z wykorzystaniem plonów z ogródka.W serii ,,Świat w obrazkach"" ukazały się m.in. tytuły: Wieś, Zwierzęta, Przyroda, Ludzkie ciało, Ziemia, Konie, Muzyka, Rekordy zwierząt, Góry, Dinozaury i prehistoria, Las, Zwierzęta domowe, Zawody, Miasto, Transport, Morze, Dzieci świata, Smoki, Kosmos, Strażacy.
Sepp Holzer, znany jako „rolniczy buntownik”, opisuje w tej książce swoje doświadczenia zebrane w ciągu ponad 40 lat pracy w położonym w górach gospodarstwie Krameterhof, prowadzonym zgodnie z zasadami permakultury. Pojęcie permakultury wywodzi się od angielskiego wyrażenia permanent agriculture, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „trwałe i zrównoważone rolnictwo”. Chodzi o rolnictwo zgodne z naturą, którego podstawę stanowią naturalne cykle i ekosystemy. W swoim permakulturowej gospodarce Holzer uwzględnił zakładanie tarasów, zagonów podwyższonych i pagórkowych, ogrodów na wodzie, stawów, zbiorników do magazynowania próchnicy, agroturystyczne gospodarstwo leśne (wykorzystanie drzew i krzewów w rolnictwie), rybołówstwo, uprawę roślin wodnych, hodowlę zwierząt, uprawę roślinności alpejskiej i ziół leczniczych sadownictwo. Czytelnik znajdzie w tej książce praktyczne informacje dotyczące ekologicznego rolnictwa nie tylko w wymiarze makro, lecz także w mikrowymiarze, gdyż życie w zgodzie z naturą można prowadzić niezależnie od tego, czy zaczyna się na własnym polu, w przydomowym ogródku czy na parapecie okiennym.
Kawa, kawa, kawa...Co ona takiego w sobie ma? Czemu zawdzięcza swój triumfalny marsz przez cały świat?Elitarny niegdyś napój królów i filozofów szybko wzbudził powszechne zainteresowanie. Produkcja kawy na skalę przemysłową zdemokratyzowała wprawdzie jej spożycie, ale i sproblematyzowała przy okazji jej jakość.Nie wystarczy kawę znać z widzenia... warto poznać jej rodowód - historię ziarenka od korzenia młodego kawowca aż po aromatyczną filiżankę. Nie ma takiego sposobu przyrządzania kawy, w którym jakość samego ziarna nie grałaby pierwszych skrzypiec.Królowa Saby delektowała się kawą dobrą z natury.Współczesny konsument czuje się często nieco zagubiony w mnożących się na rynku rozmaitościach kawowych... Jak dokonać dobrego wyboru? Jakie kryteria przyjąć? Jak przeprowadzić prosty test jakości?Jakie alternatywne i niekonwencjonalne zastosowania ma kawa? Jak odkryć na nowo kawowy Raj Utracony?A zatem, tajemnicza kawo, zapraszamy pod lupę. Już czas...I Ty możesz poczuć się jak prawdziwy kiper kawy!Drogi Czytelniku, i Ty możesz stać się kawowym detektywem! Spróbuj samodzielnie w domu przetestować kawę ekologiczną i przemysłową. Kupując w sklepie po jednym opakowaniu każdej z nich, zwróć uwagę na to, by były one tego samego gatunku (najlepiej 100% arabica). Następnie przygotuj dwie równe filiżanki i nasyp do jednej z nich 7 gramów zmielonej kawy ekologicznej, a do drugiej tyle samo kawy przemysłowej. Zaparz obie wodą z czajnika o temperaturze około 95°C i pozostaw je na kilka godzin (nawet na całą noc). Teraz nadchodzi chwila prawdy. Spróbuj każdej z kaw (tylko nie krzyw się, że już zimna). W ten sposób można lepiej wysmakować zmiany, które zaszły w napoju po wystygnięciu i utlenieniu.Każdy amator kawy po zapoznaniu się z książką Sary Woźny Tajemnice kawy wzbogaci swoją wiedzę o tym szlachetnym napoju.Kordian Tarasiewicz
Uprawa ziół leczniczych i przyprawowych we własnym ogrodzie to przyjemne i pożyteczne hobby. W poradniku zebrano informacje, które pomogą założyć i pielęgnować ogródek zielny. Cennym dodatkiem są porady na temat zbierania, przechowywania i wykorzystywania ziół w różnych przepisach.
Książka jest adresowana jest zarówno do początkujących miłośników ogrodnictwa, jak i tych, którzy o uprawach już coś wiedzą.
Zawiera podstawowe informacje dotyczące budowy roślin strączkowych, charakterystykę poszczególnych odmian grochu i fasoli, wymagania dotyczące uprawy: siania, podlewania, okopywania, pielenia, podwiązywania, charakterystykę szkodników i chorób oraz sposoby walki z nimi, a także porady na temat zbiorów i przechowywania.
Liczne kolorowe zdjęcia i rysunki prezentują najbardziej znane odmiany tych warzyw oraz krok po kroku techniki uprawy.
Zwięźle i przystępnie napisany przewodnik zawierający odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące uprawy owoców czerwonych: truskawek, malin, czerwonej i czarnej porzeczki, agrestu, jeżyny i borówki amerykańskiej. Znajdziesz tu informacje na temat odmiany, uprawy, zbioru, chorób i pasożytów itp., a nawet sprawdzone przepisy kulinarne na potrawy z owocami czerwonymi.
Wszystkie techniki uprawy są zilustrowane krok po kroku rysunkami, a całość wzbogacają kolorowe fotografie rozmaitych odmian owoców.
Owoce jagodowe charakteryzują się olbrzymią różnorodnością gatunków, smaków, kolorów i kształtów. Małe, różnobarwne owoce są nie tylko naturalnym produktem spożywczym, ale również swym wyglądem nadają ogrodowi charakter i kolor. Stanowią bardzo ważny element zdrowej diety naturalnej, gdyż zawierają wiele witamin, substancji mineralnych i bioaktywnych przy równoczesnej niewielkiej ilości kalorii i tłuszczu.
W książce tej, ilustrowanych pięknymi, kolorowymi zdjęciami, przedstawiono
najpopularniejsze owoce jagodowe. Zawiera też tematykę związaną z samodzielną ich uprawą: od opisu poszczególnych gatunków, ich doboru na różne stanowiska, sposobów sadzenia i uprawy, aż do sposobów odpowiedniego zagospodarowania ogrodu, a także kalendarz zalecanych prac ogrodowych.
Uprawianie tych owoców we własnym ogrodzie pozwala cieszyć się ich świeżym smakiem od wczesnej wiosny do jesieni. To czysta przyjemność!
Rośliny szybko rosnące.
Każdą pustą i nieciekawą działkę można zamienić w bujnie zieleniącą się i kwitnącą oazę. Wybierając właściwe rośliny, możemy w błyskawicznym tempie przekształcić żywopłoty w parawany chroniące nas przed hałasem, uprawiać rabaty cieszące nas widokiem kolorowych kwiatków, a także rozkoszować się smacznymi owocami i dorodnymi warzywami z naszego ogrodu. W książce znajduje się wiele niezbędnych informacji i porad, jak szybko zazielenieć ogród, wszystko na temat trawy, trawnika i łąki, metod ochrony przed spojrzeniami, wiatrem i hałasem oraz niezbędne informacje na temat uprawy kolorowych kwiatów i pysznych owoców.
Rośliny pnące.
Rośliny pnące, silne, bujne, w nieokiełznany sposób wspinające się po każdej powierzchni, wprowadzą w nasz nieco stateczny ogród nutę figlarności. Sadząc różne gatunki pnączy, możemy zazielenić płoty, ogrodzenia, fasady domów i altan, murki i pergole, a także rynny i dachy. Te naturalne wijące się ozdoby wiosną urzekają zapachem kwiatów, a jesienią zachwycają feerią barw.
Owoce jagodowe.
Owoce jagodowe charakteryzują się olbrzymią różnorodnością gatunków, smaków, kolorów i kształtów. Małe, różnobarwne owoce są nie tylko naturalnym produktem spożywczym, ale również swym wyglądem nadają ogrodowi charakter i kolor. Stanowią bardzo ważny element zdrowej diety naturalnej, gdyż zawierają wiele witamin, substancji mineralnych i bioaktywnych przy równoczesnej niewielkiej ilości kalorii i tłuszczu.
W książce tej, ilustrowanych pięknymi, kolorowymi zdjęciami, przedstawiono najpopularniejsze owoce jagodowe. Zawiera też tematykę związaną z samodzielną ich uprawą: od opisu poszczególnych gatunków, ich doboru na różne stanowiska, sposobów sadzenia i uprawy, aż do sposobów odpowiedniego zagospodarowania ogrodu, a także kalendarz zalecanych prac ogrodowych.Uprawianie tych owoców we własnym ogrodzie pozwala cieszyć się ich świeżym smakiem od wczesnej wiosny do jesieni. To czysta przyjemność!
Choć tradycje winiarskie w Polsce dopiero się kształtują, rodzimi winiarze nie narzekają na brak zainteresowania enoturystów. I nic w tym dziwnego - winiarska Polska jest niezwykle intrygująca, nieodkryta, a dla wielu zagranicznych turystów wręcz dziewicza. Winnice w Polsce to pierwszy, i jak dotąd jedyny, przewodnik po polskich winnicach dostępny na rynku wydawniczym. Znalazły się w nim prezentacje 40 winnic z całej Polski oraz wiele praktycznych informacji. Z książki dowiesz się m.in.: czego enoturysta powinien szukać w ofercie winiarza, kiedy i gdzie odbywają się najważniejsze winiarskie imprezy, festyny i degustacje, dokąd pojechać, w jakich miejscach się zatrzymać i gdzie dodatkowo, oprócz polskiego wina, można skosztować regionalnych przysmaków, jakie atrakcje turystyczne warto zobaczyć przy okazji pobytu w winnicy. Polscy winiarze udowodnili, że potrafią nie tylko wyprodukować dobre wino, ale i przygotować w pełni profesjonalną ofertę turystyczną. Przekonajmy się o tym sami, wędrując winiarskimi ścieżkami.
Owoce jagodowe charakteryzują się olbrzymią różnorodnością gatunków, smaków, kolorów i kształtów. Małe, różnobarwne owoce są nie tylko naturalnym produktem spożywczym, ale również swym wyglądem nadają ogrodowi charakter i kolor. Stanowią bardzo ważny element zdrowej diety naturalnej, gdyż zawierają wiele witamin, substancji mineralnych i bioaktywnych przy równoczesnej niewielkiej ilości kalorii i tłuszczu.
W książce tej, ilustrowanych pięknymi, kolorowymi zdjęciami, przedstawiono
najpopularniejsze owoce jagodowe. Zawiera też tematykę związaną z samodzielną ich uprawą: od opisu poszczególnych gatunków, ich doboru na różne stanowiska, sposobów sadzenia i uprawy, aż do sposobów odpowiedniego zagospodarowania ogrodu, a także kalendarz zalecanych prac ogrodowych.
Uprawianie tych owoców we własnym ogrodzie pozwala cieszyć się ich świeżym smakiem od wczesnej wiosny do jesieni. To czysta przyjemność!
Książka adresowana jest zarówno do początkujących miłośników ogrodnictwa, jak i do tych, którzy o uprawie pomidorów już coś wiedzą.
W tym zwięźle i przystępnie napisanym poradniku znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące tych warzyw:
odmiany pomidorów
sposoby uprawy
choroby i walka z nimi
zbiory i przechowywanie.
Wszystkie techniki uprawy zilustrowano rysunkami, a poszczególne gatunki pomidorów przedstawiona na kolorowych fotografiach.
Seria błyskawicznych poradników, zawierających jasno sformułowane kompetentne i konkretne odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania. Wszystko w jednym miejscu: szybki dostęp do najważniejszych informacji - bez potrzeby długich poszukiwań, kartkowania i czytania.Sytuacje kryzysowe: rozpoznanie problemów i szkodników w odpowiednim czasie, szybkie podjęcie prawidłowych środków i zaradzenie problemom.Tak zrobisz najlepiej: zdjęcia ilustrujące działania krok po kroku wraz z objaśnieniami i poradami gwarantującymi sukces.
Seria błyskawicznych poradników, zawierających jasno sformułowane kompetentne i konkretne odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania. Wszystko w jednym miejscu: szybki dostęp do najważniejszych informacji - bez potrzeby długich poszukiwań, kartkowania i czytania.Sytuacje kryzysowe: rozpoznanie problemów i szkodników w odpowiednim czasie, szybkie podjęcie prawidłowych środków i zaradzenie problemom.Tak zrobisz najlepiej: zdjęcia ilustrujące działania krok po kroku wraz z objaśnieniami i poradami gwarantującymi sukces.
Dzikie krzewy owocowe można opisać w kilku słowach: są wyjątkowo piękne, wytrzymałe, łatwe w uprawie i mało wymagające. Czegóż chcieć więcej? A to przecież nie koniec ich zalet – owoce tych krzewów są niezwykle bogate w witaminy i sole mineralne.
W tej bogato ilustrowanej książce przedstawiono najpopularniejsze dzikie krzewy owocowe, m.in. aronię, czarny bez, jarząb, dziką różę, dereń. Mogą one ozdobić każdy przydomowy ogródek. Opisano ich wymagania, zasady uprawy i pielęgnacji. Podpowiedziano, jak rozpoznać dany krzew i kiedy jest najlepszy moment na zbiory.
Dzikie owoce to wspaniały sposób na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Liczne przepisy na konfitury, dżemy, galaretki, nalewki i wina z pewnością zainteresują każdego smakosza.
Chcesz uprawiać smaczne dodatki do potraw we własnym ogrodzie, szklarni a nawet na parapecie okiennym i cieszyć się świeżym i zdrowym jedzeniem?
"Smakosz w ogrodzie" to poradnik uprawy ekologicznej dla tych, którym nie jest obojętne, co jedzą. Zawiera informacje, jak hodować zioła, warzywa, drzewa i krzewy owocowe, a nawet jadalne kwiaty. Nauczy Cię wszystkiego: od sadzenia, przycinania i pielęgnacji roślin po zbiór,przechowywanie i wykorzystanie plonów w kuchni.
Stwórz świat smaku we własnym ogródku. Przekonasz się, że owoce Twojej pracy smakują o wiele lepiej niż produkty kupione w sklepie. Są także zdrowsze, gdyż nie zawierają szkodliwych środków chemicznych.
Praktyczne porady autorki pozwolą Ci cieszyć się świeżymi, naturalnymi dodatkami przez cały rok.
Poradnik dla tych, którzy chcą wyprowadzić się z miasta i zamieszkać na wsi. Fabularyzowana historia pierwszych wiejskich doświadczeń autorki. W książce znajduje się mnóstwo praktycznych porad: jak zbudować dom i stworzyć ogród, jak zbierać zioła i produkować z nich naturalne kosmetyki, jak zdrowo gotować z naturalnych składników, a wreszcie – jak uprawiać lawendę. Joanna Posoch – założycielka Lawendowego Pola – największej w Polce plantacji lawendy i gospodarstwa agroturystycznego, które szybko stało się kultowym miejscem na Warmii.
Bogato ilustrowana, efektowna książka wybitnego polskiego szkółkarza – Lucjana Kurowskiego. Autor opisuje, jak dobierać rośliny iglaste, jak je sadzić, pielęgnować. Pokazuje różnorodne możliwości ich zastosowania. Szczegółowo przedstawia ponad 500 sprawdzonych gatunków i odmian iglaków do naszych ogrodów.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?