O sztuce kulinarnej
Ksiąg dziesięć
-
Autor: Apicjusz
- ISBN: 9788323109266
- EAN: 9788323109266
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: Wydawnictwo Naukowe UMK
- Format: 14.5x21.0cm
- Język: polski
- Liczba stron: 314
- Rok wydania: 2012
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
20,63złCena detaliczna: 24,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,63 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Tekst, przekład i komentarz Ireneusz Mikołajczyk i Sławomir Wyszomirski.
Szczęśliwie zachowane do naszych czasów dziełko pod tytułem "De re coquinaria", którego autorstwo przypisuje się Apicjuszowi, pod wieloma względami jest utworem niezwykłym i cennym dla współczesnego badacza starożytnej sztuki kulinarnej. Już sam fakt, iż jest ono jedyną książką kucharską spośród wielu, jakie znane były światu antycznemu w kręgu kultury śródziemnomorskiej, czyni je bezcennym zabytkiem piśmiennictwa rzymskiego.
Fragment wstępu