
O sztuce kulinarnej
Ksiąg dziesięć
-
Autor: Apicjusz
- ISBN: 9788323160281
- EAN: 9788323160281
- Oprawa: oprawa: broszurowa
- Wydawca: Wydawnictwo Naukowe UMK
- Format: 15.0x22.0cm
- Język: polski
- Liczba stron: 292
- Rok wydania: 2024
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
34,26złCena detaliczna: 40,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 34,26 zł
x
Szczęśliwie zachowane do naszych czasów dziełko pod tytułem „De re coquinaria", którego autorstwo przypisuje się Apicjuszowi, pod wieloma względami jest utworem niezwykłym i cennym dla współczesnego badacza starożytnej sztuki kulinarnej. Już sam fakt, iż jest ono jedyną książką kucharską spośród wielu, jakie znane były światu antycznemu w kręgu kultury śródziemnomorskiej, czyni je bezcennym zabytkiem piśmiennictwa rzymskiego.