Nowe Rozkoszne Polskie przepisy które ekscytują
-
Autor: Michał Korkosz
- ISBN: 978-83-8319-381-6
- EAN: 9788383193816
- Oprawa: Twarda
- Wydawca: Buchmann
- Format: 242x198x25mm
- Język: polski
- Liczba stron: 256
- Rok wydania: 2023
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
60,67złCena detaliczna: 79,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 48,76 zł
Nowa książka jednej z najbardziej popularnych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej. Michał Korkosz, lepiej znany jako Rozkoszny, autor bloga rozkoszny.pl powraca z nową porcją ekscytujących przepisów. Tym razem pokazuje jak wygląda jego współczesne polskie gotowanie. Z jednej strony mamy więc uwspółcześnione wersje klasyków, jak pierogi z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem, z drugiej zaś propozycje są hołdem dla smaków i składników, które pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno, wraz z globalizacją i masową migracją. W książce znajdą się przepisy m.in. na kopytka ze szpinakiem w umamicznym sosie na bazie grzybów, miso i sosu sojowego, doprawione makowym furikake, pampuchy – bułeczki gotowane na parze, które Rozkoszny nadziewa smażonymi boczniakami i bobem, a następnie polewa sosem na bazie bliskowschodniej tahini, młodą kapustę z glazurą z harissy, podaną na kwaśnej śmietanie z kurkumową oliwą i koprem. To gotowanie odzwierciedlające ducha naszych czasów. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie. Tak ekscytującego, że nie można mu się oprzeć.