Idealny ogród trudno sobie wyobrazić bez kwiatów – roślin jednorocznych, dwuletnich, wieloletnich i krzewinek, zachwycających bogactwem kształtów, kolorów i zapachów. Piękny ogród, wbrew pozorom, nie wymaga ogromnych nakładów pracy, zwłaszcza gdy pozna się podstawowe zasady dotyczące zakładania go. Większość roślin zaprezentowanych w tej publikacji jest łatwa w uprawie. Ich opisom i zdjęciom towarzyszą wskazówki dotyczące sadzenia, uprawy i pielęgnacji.
Książka dostarcza podstawowych, ale wystarczających informacji na temat pielęgnacji ponad 150 najpopularniejszych roślin pokojowych i balkonowych. W części ogólnej zawarte są informacje na temat wyboru odpowiedniego stanowiska dla roślin, sposobów rozmnażania, technik nawożenia i przesadzania roślin. Ponadto książka zawiera wiedzę dotyczącą stosowania zarówno chemicznych środków ochrony roślin na choroby i szkodniki, jak i sporządzania domowym sposobem ekologicznych preparatów. Czytelnicy borykający się z problemem pielęgnacji roślin w czasie urlopów, znajdą skuteczne sposoby „automatycznego” podlewania. W części szczegółowej znajdują się zdjęcia i informacje dotyczące pielęgnacji poszczególnych gatunków roślin. Można w niej znaleźć opisy gatunków o ozdobnych liściach, kwiatach oraz owocach, roślin balkonowych, palm i paproci, storczyków, kaktusów i sukulentów. Polecamy również dział „cuda w doniczce”, w którym uwzględniłem gatunki pod różnymi względami wyjątkowe, wprawiające w zachwyt. Ich uprawa może być ciekawym doświadczeniem.
Zioła. To hasło przywołuje natychmiast skojarzenie z letnią łąką oszałamiają aromatem roślin, barwnym korowodem motyli, pszczół i innych przedstawicieli pracowitego owadziego narodku. A tymczasem Wielka Encyklopedia Oxford wyprowadza nas z tego sielskiego obrazka, ustalając precyzyjnie kryteria: zioło, potocznie nazwa roślin zielarskich, które podane człowiekowi lub zwierzęciu, mają widoczny wpływ na stan organizmu. Określenie używane także w odniesieniu do surowców zielarskich i mieszanek ziołowych, służących do jednorazowego zaparzania. Tak więc do ziół zaliczamy także: jednoroczne i dwuletnie rośliny zielne, drzewa, krzewy, byliny, warzywa i niektóre grzyby. Mówiąc krótko, zioła, to wszystko, co rośnie, a co nas nie osłabi, lecz wzmocni. Encyklopedia zawiera informacje o najcenniejszych ziołach rosnących na terenach Polski, ich właściwościach leczniczych, przetwarzaniu, konserwacji, zastosowaniu w ziołolecznictwie, w kuchni i innych dziedzinach codziennego życia.
W ciągu ostatnich kilkunastu lat obserwuje się ogromne, wzrastające wciąż zainteresowanie tematyką ziół i przypraw. Coraz większe jest też zainteresowanie zdrową żywnością.Dzięki prasie, książkom, Internetowi, świadomość kulinarna oraz wiedza dotycząca przyprawiania potraw jest dużo większa aniżeli było to dekady temu. Miłośnicy gotowania nie boją się eksperymentów kulinarnych wprowadzając do swojego menu coraz to nowe smaki z kuchni całego świata.Poradnik składa się z dwóch części. Pierwsza, ogólna część zawiera historię ziół i przypraw, sposoby ich przechowywania, innowację w kuchni, czyli jadalne kwiaty i interesujące skromnym zdaniem autora przepisy. W drugiej, szczegółowej części zawarto około 70 roślin przyprawowych i leczniczych, wraz z opisem ich pozyskiwania, uprawy, suszenia, wykorzystania w kuchni i prozdrowotnego działania. Ponadto do każdej rośliny jest przyporządkowany przepis z jej użyciem. Ostatnia część czyli ciekawostki mają dodatkowo umilić lekturę.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?