Rak nie jest wyrokiem śmierci. Można się z niego wyleczyć. Najbardziej skutecznym podejściem do tej choroby jest połączenie konwencjonalnych metod medycznych z uzupełniającymi - naturalnymi, opierającymi się na zdrowej diecie i mądrym stylu życia. Książka jest przeznaczona dla wszystkich, którzy: chcieliby obniżyć ryzyko zachorowania na raka i go uniknąć, zmagają się z tą straszliwą chorobą.Autor prof. zw. dr hab. Henryk Bieniok jest uznanym specjalistą z zakresu zarządzania, w tym zarządzania samym sobą, a zwłaszcza własnym zdrowiem. Ma w swoim dorobku około 500 publikacji, w tym także liczne książki z zakresu zdrowia i profilaktyki. Ostatnia Jego książka Wielka księga zdrowia, cieszy się na rynku dużym powodzeniem. Z wielką pasją i zaangażowaniem prowadzi wykłady z tego zakresu w Górnośląskiej Wyższej Szkole Handlowej w Katowicach oraz w kilku uniwersytetach trzeciego wieku. Tematyką zdrowia, profilaktyki i samoleczenia, a także medycyną naturalną zajmuje się od kilkudziesięciu lat. Sam prowadzi z powodzeniem poradnictwo w tym zakresie.
Cukrzyca bez strachu to znakomity poradnik dla chorych na cukrzycę, a także dla ich bliskich i opiekunów.
Zawiera podstawowe wiadomości o chorobie, jej objawach, sposobach radzenia sobie z nią na co dzień.
Omówiono w niej m.in. następujące zagadnienia: rodzaje cukrzycy, objawy, grupy ryzyka, zapobieganie chorobie, wysiłek fizyczny, zalecane formy aktywności, higiena, samokontrola, zapobieganie powikłaniom.
Sporo miejsca zajmują porady dotyczące wspierania chorego na cukrzycę, wsparcia rodziny i pomocy psychologicznej.
Poradnik zawiera także rozdziały poświęcone cukrzycy u dzieci, osób starszych i kobiet w ciąży. Cennym uzupełnieniem są porady
dotyczące diety dla diabetyków.
Jak żyć z cukrzycą to znakomity poradnik dla chorych na cukrzycę, a także dla ich bliskich i opiekunów. Zawiera podstawowe wiadomości o chorobie, jej objawach, sposobach radzenia sobie z nią na co dzień. Omówiono w niej m.in. następujące zagadnienia: rodzaje cukrzycy, objawy, grupy ryzyka, zapobieganie chorobie, wysiłek fizyczny, zalecane formy aktywności, higiena, samokontrola, zapobieganie powikłaniom. Sporo miejsca zajmują porady dotyczące wspierania chorego na cukrzycę, wsparcia rodziny i pomocy psychologicznej. Poradnik zawiera także rozdziały poświęcone cukrzycy u dzieci, osób starszych i kobiet w ciąży. Cennym uzupełnieniem są porady dotyczące diety dla diabetyków.
Problem nadwagi staje się coraz większym zagrożeniem. Borykają się z nim nie tylko dorośli, ale także, i to coraz częściej, dzieci. Dodatkowo złe przyzwyczajenia żywieniowe w czasie dzieciństwa zwiększają zagrożenie otyłością w dorosłości. Aby zapewnić naszym dzieciom w przyszłości zdrowe życia, musimy już teraz, w okresie dzieciństwa, zmierzyć się z tym wyzwaniem. W niniejszej publikacji skupiliśmy się na dwóch grupach wiekowych: dzieciach w wieku 4-7 oraz 7-9 lat, a o przygotowanie programu diety zwróciliśmy się do dietetyka. W książce prezentujemy więc najważniejsze informacje dotyczące otyłości: czym jest, jak z nią walczyć, a także do kogo się zgłosić o pomoc. Ale głównie praktyczne porady, liczne przepisy kulinarne oraz przykładowe tygodniowe zestawy żywieniowe. Nie zabrakło również informacji o aktywności fizycznej dziecka, w tym przykładowych zestawów ćwiczeń.
Coraz więcej osób wykazuje nietolerancję na gluten, co wymaga stosowania diety, której podstawową zasadą jest eliminacja produktów zawierających białko glutenowe zawarte m.in. w zbożach, takich jak pszenica, żyto, orkisz czy jęczmień. Dieta bezglutenowa łączy się zatem z pewnymi ograniczeniami i zmianą nawyków żywieniowych, nie musi jednak oznaczać rezygnacji ze smacznych i apetycznych posiłków, które przypadną do gustu całej rodzinie. Książka ta zawiera przepisy łatwe do przyrządzenia, apetyczne dania – śniadania, obiady, kolacje i desery. Wszystkie przepisy zostały skonsultowane z dietetyczką.
Książka zawiera opis 25 naturalnych metod profilaktyki i samoleczenia głównych schorzeń cywilizacyjnych, począwszy od chorób serca, nowotworów, otyłości, cukrzycy, depresji,
alergii, bezsenności i migreny, aż po choroby tarczycy, osteoporozę, choroby stawów, reumatyzm i żylaki.
Autor, prof. zw. dr hab. Henryk Bieniok, jest uznanym specjalistą z zakresu zarządzania, w tym zarządzania samym sobą, a zwłaszcza zarządzania własnym zdrowiem. Ma w swoim dorobku około 500 publikacji, w tym książki z zakresu zdrowia i profilaktyki. Tematyką samoleczenia, a także medycyną naturalną zajmuje się od kilkudziesięciu lat. Sam z wielką pasją prowadzi w tym zakresie poradnictwo z zakresu medycyny niekonwencjonalnej i alternatywnej.
Przepisy zawarte w tej książce czerpią z bogactwa i mądrości tradycyjnej kuchni polskiej oraz kuchni europejskich, zwłaszcza śródziemnomorskich. Zostały ułożone według pór roku i skomponowane w taki sposób, by potrawy nie tylko odżywiały, ale też pozostawały w harmonii ze zmieniającym się zapotrzebowaniem termicznym ciała. Niniejsza książka pokazuje, że odżywianie dla zdrowia może być proste i niedrogie, a dania - smakowite, różnorodne i kolorowe.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?