Kurpiowskie jadło i obyczaje
-
Autor: Chętnik Adam Katarzyna Chętnik
- ISBN: 9788379653607
- EAN: 9788379653607
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: Editions Spotkania
- Format: 18.0x24.0cm
- Język: polski
- Seria: Polskie smaki Mikołaja Reya
- Liczba stron: 144
- Rok wydania: 2019
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
27,59złCena detaliczna: 40,01 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,59 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Fafernuchy, mędrzyki, zupa piwna, hreczuchy, rejbak, parzybroda, prażucha, makagigi to tylko niektóre z 39 tradycyjnych potraw kurpiowskich, których przepisy znajdzie czytelnik w najnowszej książce z serii „Polskie smaki Mikołaja Reya”.
Mikołaj Rey podczas swoich gastronomicznych wędrówek dotarł na Kurpie dzięki pani Katarzynie Chętnik, wnuczce Adama Chętnika, etnografa związanego z Kurpiami.
Przepisy zawarte w tej książce to sposób na życie Kurpiów i tradycja smacznego
jedzenia. Oprócz przepisów na kurpiowskie tradycyjne potrawy czytelnik znajdzie tu również opowieści Adama Chętnika związane z kurpiowskimi obyczajami, również kulinarnymi.
Adam Chętnik był Kurpiem, a jednocześnie jako etnograf prowadził zapiski
z odwiedzin u gospodarzy. Pisał o tym, co widział, co jadał, co podawano i przy
jakich obrzędowych okazjach. Był człowiekiem nieprzeciętnym, o wszechstronnych uzdolnieniach i szerokich zainteresowaniach: etnograf, muzealnik, działacz społeczny i polityczny. Z wielkim zamiłowaniem badał kulturę kurpiowską, napisał wiele książek poświęconych Kurpiom Puszczy Zielonej. Założył Skansen Kurpiowski w Nowogrodzie.