Kuchnia Żydowska
Podróże kulinarne z Małgosią Puzio
-
Autor: Praca zbiorowa
- ISBN: 9788363803575
- EAN: 9788363803575
- Oprawa: oprawa: broszurowa
- Wydawca: Arystoteles
- Format: 17.0x23.5cm
- Język: polski
- Liczba stron: 64
- Rok wydania: 2020
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
4,03złCena detaliczna: 7,33 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 4,03 zł
x
Kuchnia żydowska – narodowa kuchnia Żydów charakteryzująca się skrupulatnym przestrzeganiem koszerności.
Najważniejszą cechą kuchni żydowskiej, obecną we wszystkich jej odmianach, jest ścisłe przestrzeganie koszerności, tj. religijnego podziału pokarmów na koszerne – czyste (dozwolone) i trefne – nieczyste (zakazane). Podział ten oparty jest na Biblii, na nakazach Pięcioksięgu Mojżesza (Tory), i późniejszych interpretacjach tych praw przez rabinów.