Kuchnia Żydowska
Podróże kulinarne z Małgosią Puzio
- 
                        Autor: Praca zbiorowa
 - ISBN: 9788363803575
 - EAN: 9788363803575
 - Oprawa: oprawa: broszurowa
 - Wydawca: Arystoteles
 - Format: 17.0x23.5cm
 - Język: polski
 - Liczba stron: 64
 - Rok wydania: 2020
 - Wysyłamy w ciągu: 48h
 - 
                    
                    Brak ocen
 - 
                    4,22złCena detaliczna: 7,33 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 4,22 zł
 
x
        
            Kuchnia żydowska – narodowa kuchnia Żydów charakteryzująca się skrupulatnym przestrzeganiem koszerności.
Najważniejszą cechą kuchni żydowskiej, obecną we wszystkich jej odmianach, jest ścisłe przestrzeganie koszerności, tj. religijnego podziału pokarmów na koszerne – czyste (dozwolone) i trefne – nieczyste (zakazane). Podział ten oparty jest na Biblii, na nakazach Pięcioksięgu Mojżesza (Tory), i późniejszych interpretacjach tych praw przez rabinów.