Kuchnia raciborska
Podróże kulinarne po dawnej i obecnej ziemi raciborskiej
-
Autor: Wawoczny Grzegorz
- ISBN: 9788389802088
- EAN: 9788389802088
- Oprawa: oprawa: broszurowa
- Wydawca: WAW
- Format: 240x168 mm
- Język: polski
- Liczba stron: 592
- Rok wydania: 2015
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
25,06złCena detaliczna: 35,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,06 zł
x
Książka opisuje historię kultury materialnej żywienia na terenie dawnego księstwa opolsko-raciborskiego, głównie Raciborza i okolic. W przejrzysty sposób opisano tu m.in. dzieje: rolnictwa, młynarstwa, piekarnictwa, cukiernictwa, piernikarstwa, rzeźnictwa, myślistwa i rybołówstwa, piwowarstwa, winiarstwa i gorzelnictwa, bartnictwa, pasiecznictwa, karczmarstwa, hotelarstwa, wielkich uczt oraz używek typu tytoń, kawa czy herbata. Opracowanie bazuje na obszernym materiale źródłowym – sięgających aż średniowiecza dokumentów czy też XIX-wiecznych doniesień prasowych. Pozycja wzbogacona szeregiem unikalnej archiwalnej ikonografii oraz, w formie suplementu, przepisami ludowymi okraszonymi kolorowymi zdjęciami potraw i wykonujących je raciborskich gospodyń.