 
    Kuchnia Iwaszkiewiczów. Przepisy i anegdoty
- 
                        Autor: Maria Iwaszkiewicz
- ISBN: 978-83-240-4838-0
- EAN: 9788324048380
- Oprawa: twarda
- Wydawca: Znak
- Format: 213x155x28mm
- Język: polski
- Liczba stron: 288
- Rok wydania: 2018
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
- 
                    
                    Brak ocen
- 
                    31,63złCena detaliczna: 59,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,63 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
                    
                    x
        
            Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. 
Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach.
Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. Kuchnia Iwaszkiewiczów to kompilacja trzech uwielbianych książek: Gawęd o jedzeniu, Z moim ojcem o jedzeniu oraz Gawęd o przyjęciach, które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie.  
Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. 
Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym.
Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu. 
Maria Iwaszkiewicz, córka Anny i Jarosława, kronikarka polskiej kultury jedzenia. W czasach siermiężnej PRL-owskiej rzeczywistości przypominała, jak jadano przed wojną, ratowała od zapomnienia dawne przepisy, barwnie opowiadała o życiu na Stawisku. Jej książki to dzisiaj kulinarne białe kruki.
        
     
