Kuchnia góralska
-
Autor: Barbara Jakimowicz-Klein
- ISBN: 9788372774170
- EAN: 9788372774170
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: Astrum
- Format: 15.0x20.5cm
- Język: polski
- Liczba stron: 120
- Rok wydania: 2003
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
13,04złCena detaliczna: 19,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 13,04 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Bez wątpienia każdy z nas przynajmniej raz w życiu zanucił słynne ?Góralu, czy ci nie żal?. Zapewne niejeden z tęsknotą wspomina ostatnie wakacje spędzone pod Giewontem, a wielu na myśl o fizołach, oscypkach smażonych z żurawinami czy nader popularnej ostatnio kwaśnicy z rozmarzeniem przełyka ślinę. I po co tak się ?męczyć?, skoro można postarać się o odrobinę góralszczyzny na co dzień we własnym domu? Wystarczy nieco chęci oraz niewielka książeczka ze znanej już i cenionej serii ?Zdrowie ? jedz zdrowo, żyj dłużej?, tym razem poświęcona właśnie kuchni mieszkańców Podhala. Barbara Jakimowicz-Klein zawarła w niej moc wyśmienitych przepisów zarówno na codzienne, tradycyjne potrawy górali, jak i dania ?pańskie? ? bardziej współczesne, urozmaicone ?miejskimi nowinkami?. Okrasiła to ? jak na dobrą gaździnę przystało ? nader ciekawym wstępem o góralskich zwyczajach kulinarnych, roli ziół, Diecie Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka i ziołowej przyprawie ?Góralska?. Bez względu więc na to, czy jesteś prawdziwym góralem, czy zwykłym ceprem, jeśli chcesz poczuć w ustach halny, sięgnij po Kuchnię góralską!