
Kombucza, kefir i spółka. Fermentowane napoje z całego świata
Fermentowane napoje z całego świata
-
Autor: Lokki
- ISBN: 978-83-240-8295-7
- EAN: 9788324082957
- Oprawa: Okładka twarda
- Wydawca: Znak
- Format: 165x234
- Język: polski
- Liczba stron: 160
- Rok wydania: 2022
- Wysyłamy w ciągu: 24h
-
Brak ocenDodaj recenzję
-
10,26złCena detaliczna: 56,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 10,26 zł





Zostań hodowcą bąbelków!
Choć fermentowane napoje znane są od wieków, ostatnio przeżywają prawdziwy renesans. Teraz możesz przygotować je we własnym domu! Poznaj smak samodzielnie przygotowanych kefiru, kombuczy, amazake, cydru, lassi i rejuvelacu. Gwarantujemy, że gdy raz spróbujesz domowego miodu pitnego, nigdy nie sięgniesz po słodkie napoje gazowane ze sklepu.
Choć fermentację odkryto w wyniku błędu, jej magii bardzo szybko ulegli ludzie z różnych stron świata. Fermentowanie gwarantowało dłuższą przydatność do spożycia, ale też zapewniało zupełnie nowe doznania smakowe. W Rosji powstał kefir, amazake sprezentowali nam Japończycy, lassi dotarło do nas z Indii, a miód pitny z Afryki.
Przygotowane w domu kefiry, kombucza lub cydry nie tylko świetnie smakują, ale też pozytywnie wpływają na zdrowie. Ich picie odżywia mikrobiotę jelitową, a nie od dziś wiadomo, że jelita to nasz drugi mózg. Nie musisz łykać tabletek, żeby dostarczyć probiotyków swojemu organizmowi wystarczy zdrowa dieta i kilka łyków fermentowanych napojów każdego dnia.
Tajniki dzikiej fermentacji poznasz dzięki Ninie i Sebastianowi, którzy w 2015 roku otworzyli na południu Francji browar Lkki. Produkują w nim ekologiczne i zdrowe napoje fermentowane. Teraz dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem z tobą.
To prostsze, niż myślisz!