
Historia polskiego smaku
Kuchnia Stół Obyczaje
-
Autor: Łozińska Maja
- ISBN: 9788377052693
- EAN: 9788377052693
- Oprawa: Twarda
- Wydawca: Dom Wydawniczy PWN Wydawnictwo Naukowe PWN
- Format: 19.5x23.5cm
- Język: polski
- Liczba stron: 296
- Rok wydania: 2013
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
61,37złCena detaliczna: 89,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 61,37 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Co jadano w Biskupinie? Jaka była ulubiona potrawa królowej Jadwigi? Czym podejmował gości Bolesław Bierut? Co to są chucherka? Albo maćkowa jucha?
Setki podobnych ciekawostek znajdziemy w Historii polskiego smaku, lecz to tylko jedna z wielu jej zalet.
W oparciu o różnorakie źródła, od archeologicznych po gazetowe, autorzy sporządzili fascynujący przegląd polskich kulinarnych upodobań i uwarunkowań, napisali jedyną w swoim rodzaju książkę. To nie tylko dzieje kultury materialnej, ale również naszych odczuć, wierzeń i przesądów na temat tego, co utrzymuje nas przy życiu, czyli jedzenia.
Książkę przeczytać powinien każdy, kto interesuje się kulinariami.
Tadeusz Pióro