Historia owoców tropikalnych. Od awokado do zapote
Od awokado do zapote
-
Autor: Jarosław Molenda
- ISBN: 978-83-11-15372-1
- EAN: 9788311153721
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: Bellona
- Format: 14,5x20,5 cm
- Język: polski
- Liczba stron: 320
- Rok wydania: 2018
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
27,79złCena detaliczna: 34,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,79 zł
x
W naszych supermarketach pojawia się coraz więcej egzotycznych owoców, o których pochodzeniu, a także walorach smakowych czy zdrowotnych wiemy niezbyt wiele. Mijamy je obojętnie często dlatego, że nie wiemy, jak je jeść. Oto opracowanie, które uzmysłowi nam, jak wiele tracimy, podchodząc nieufnie do czerymoi, kaki, chinoli, lepiej znanej jako marakuja, czy zapote.
Z tej książki dowiesz się między innymi:
co to jest gruszka aligatora?
za jakim owocem tęsknił na emigracji Gabriel García Márquez?
jakie drzewo Indianie uważają za palmę życia?
czy pieniądze rzeczywiście nie śmierdzą?
tego, że kiwi wcale nie pochodzi z Nowej Zelandii
kto przepada za słoniowymi wszami?
gdzie rosną owoce zwane „ogniem Zeusa”?
od kiedy Amerykanie żują gumę?