Ekonomiczne problemy fałszowania żywności
-
Autor: Kowalska Aleksandra
- ISBN: 978-83-227-9202-5
- EAN: 9788322792025
- Oprawa: miękka
- Wydawca: UMCS
- Format: 240x170x15mm
- Język: polski
- Liczba stron: 300
- Rok wydania: 2019
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
25,05złCena detaliczna: 37,80 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,20 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Praca ma charakter monografii dojrzałej naukowo, w pełni udokumentowanej empirycznie, rozprawy wnoszącej nowe wartości do teorii ekonomii i polityki gospodarczej. Wydobycie i naświetlenie problematyki phishingu i powiązanie jej z gospodarką żywnościową, a także koncepcji food integrity należy uznać za nowatorskie i odkrywcze. Przedstawiona analiza i ocena rozwiązań systemowych służących prewencji i walce z fałszowaniem żywności wskazuje na wysokie kompetencje autorki do wypowiadania się w tej problematyce. Na uwagę zasługuje wnikliwość i szczegółowość przeprowadzonych analiz i ocen, trafność wnioskowania oraz umiejętne wspieranie własnych wyników badań empirycznych doniesieniami i poglądami innych autorów. Konkluzje, będące efektem własnych przemyśleń autorki, stanowią wkład do nauk ekonomicznych. Stworzona koncepcja polityki bezpieczeństwa żywności w UE oraz polityki przeciwdziałania łagodzenia skutków zafałszowań żywności ma charakter racjonalny i udokumentowany.
Z recenzji prof. zw. dr. hab. dr. h.c. Mieczysława Adamowicza