
Domowy wyrób piwa
-
Autor: Praca zbiorowa
- ISBN: 9788362521586
- EAN: 9788362521586
- Oprawa: miękka
- Wydawca: Dragon
- Format: 210x135x5mm
- Język: polski
- Seria: DOBRA KUCHNIA
- Liczba stron: 48
- Rok wydania: 2011
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
4,67złCena detaliczna: 8,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 4,67 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Piwo to trzeci po wodzie i herbacie najczęściej spożywany napój na świecie. Pierwszym etapem jego warzenia jest uzyskanie słodu, następnym chmielenie brzeczki, a ostatnim fermentacja alkoholowa, która nadaje złocistemu napojowi smak i aromat odczuwany podczas spożywania.
Pierwsze udokumentowane informacje o warzeniu piwa pochodzą z pustyni sumeryjskiej, gdzie znaleziono, pochodzący sprzed pięciu tysiącleci, kalendarz mezopotamski, który precyzyjnie opisuje sposób produkcji złocistego napoju. W Polsce piwo od najdawniejszych czasów konkurowało wśród braci szlacheckiej z miodem. Jednak z czasem drogi miód pozostał w magnackich piwniczkach, a piwo stało się napojem spożywanym powszechnie. Dzięki zawartym w książce informacjom Czytelnik dowie się, jak przy użyciu dostępnych na rynku produktów i narzędzi samemu przyrządzić ten niezwykle popularny alkohol.