Dobra kuchnia. Polska kuchnia regionalna Dragon
-
Autor: Andrzej Fiedoruk Iwona Czarkowska
- ISBN: 9788362976386
- EAN: 9788362976386
- Oprawa: Twarda
- Wydawca: Dragon
- Format: 16.5x24.0cm
- Język: polski
- Seria: DOBRA KUCHNIA
- Liczba stron: 240
- Rok wydania: 2012
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
20,65złCena detaliczna: 29,95 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,65 zł
Wielką zaletą polskiej kuchni jest jej zróżnicowanie regionalne. Każdy region ma swoje typowe potrawy, albo sposoby ich przyrządzania, które wynikają z charakterystyki regionu, związanej nie tylko z jego położeniem czy klimatem, ale także dostępnością produktów czy miejscowymi zwyczajami i tradycjami. Warto odkryć i poznać dania, które są przykładami kulinarnego folkloru i sprawią, że codzienne menu nabierze nowych smaków.
W książce zamieszczono przepisy charakterystyczne dla siedmiu polskich regionów kulinarnych. Dzięki nim, niezależnie od miejsca zamieszkania, każdy będzie mógł poczuć w domu ulubione smaki wybranej kuchni regionalnej. Dania są bardzo zróżnicowane: od zupełnie prostych i łatwych do przyrządzenia, aż po bardziej wykwintne, które potrafią zaspokoić nawet najbardziej wyszukane podniebienia – każdy znajdzie coś dla siebie. Poszczególne rozdziały są opatrzone obszernym wstępem, pokazującym tło historyczne i kulturowe oraz przybliżającym specyfikę danego regionu.