Dobra kuchnia. Kuchnia góralska Dragon
-
Autor: Iwona Czarkowska
- ISBN: 9788362521838
- EAN: 9788362521838
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: Dragon
- Format: 13.5x21.0cm
- Język: polski
- Seria: DOBRA KUCHNIA
- Liczba stron: 48
- Rok wydania: 2011
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
3,59złCena detaliczna: 5,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 3,59 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Podstawą góralskiego jadłospisu były niegdyś potrawy przyrządzane z tego, w co obrodziło gospodarstwo. Prawdziwy góral nie potrafił obejść się bez ziemniaków, z których gospodynie wyrabiały kilkanaście rodzajów klusek, bez kiszonej kapusty, będącej głównym składnikiem kwaśnicy, a przede wszystkim bez słynnej bryndzy i oscypka.
Chociaż kuchni z terenów Tatr i Beskidów w żaden sposób nie można nazwać wytworną, nie sposób odmówić jej smaku oraz iście podhalańskiej finezji. Kuchnia góralska w przystępny sposób prezentuje część dorobku tej wspaniałej tradycji kulinarnej, bogatej w grule, bukty, hałuśki, moskole, redykołki i żyntycę. Dzięki publikacji te i inne potrawy Czytelnik będzie mógł poznawać, przyrządzać i degustować w domowym zaciszu, przenosząc się w myślach na postrzępione górskie granie, gdzie tradycja spleciona z dobrym smakiem cieszy podniebienia najstarszych górali i ceprów.