Dieta w chorobie nowotworowej
- 
                        Autor: Aleksandra Kapała
 - ISBN: 9788328028500
 - EAN: 9788328028500
 - Oprawa: Twarda
 - Wydawca: Buchmann
 - Format: 19.0x24.0cm
 - Język: polski
 - Liczba stron: 196
 - Rok wydania: 2016
 - Wysyłamy w ciągu: niedostępny
 - 
                    
                    Brak ocen
 - 
                    24,03złCena detaliczna: 39,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 24,03 zł
 
Artykuł chwilowo niedostępny
                    
                    x
        
                    
            Jak ważne jest żywienie w trakcie leczenia nowotworu
Dieta nie jest zróżnicowana zależnie od rodzaju nowotworu, ale uzależniona od objawów, jakie występują w trakcie leczenia. Przy chemioterapii jest to najczęściej: jadłowstręt, nudności, brak apetytu, zaparcia. Przy radioterapii jest nadwrażliwość na niektóre produkty, chudnięcie lub nadmierny przyrost wagi ciała.
Autorka podpowiada co jeść w trakcie leczenia, jak walczyć z uciążliwymi objawami terapii określi rodzaje diet, które zmieniają się w trakcie trwania choroby, zależnie od jej etapów i sposobów leczenia.
Aleksandra Kapała – lekarz, specjalista onkologii klinicznej i chorób wewnętrznych. Pracuje w Centrum Onkologii – Instytucie im. M. Skłodowskiej – Curie w Warszawie, w Klinice Nowotworów Głowy i Szyi, tam też prowadzi Szpitalny Zespół Żywieniowy. Od lat działa w Polskim Towarzystwie Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, gdzie obecnie pełni funkcję Przewodniczącej Sekcji Onkologii Klinicznej.