Dieta w chorobie nowotworowej
-
Autor: Aleksandra Kapała
- ISBN: 9788328028500
- EAN: 9788328028500
- Oprawa: Twarda
- Wydawca: Buchmann
- Format: 19.0x24.0cm
- Język: polski
- Liczba stron: 196
- Rok wydania: 2016
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
24,09złCena detaliczna: 39,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 24,09 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Jak ważne jest żywienie w trakcie leczenia nowotworu
Dieta nie jest zróżnicowana zależnie od rodzaju nowotworu, ale uzależniona od objawów, jakie występują w trakcie leczenia. Przy chemioterapii jest to najczęściej: jadłowstręt, nudności, brak apetytu, zaparcia. Przy radioterapii jest nadwrażliwość na niektóre produkty, chudnięcie lub nadmierny przyrost wagi ciała.
Autorka podpowiada co jeść w trakcie leczenia, jak walczyć z uciążliwymi objawami terapii określi rodzaje diet, które zmieniają się w trakcie trwania choroby, zależnie od jej etapów i sposobów leczenia.
Aleksandra Kapała – lekarz, specjalista onkologii klinicznej i chorób wewnętrznych. Pracuje w Centrum Onkologii – Instytucie im. M. Skłodowskiej – Curie w Warszawie, w Klinice Nowotworów Głowy i Szyi, tam też prowadzi Szpitalny Zespół Żywieniowy. Od lat działa w Polskim Towarzystwie Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, gdzie obecnie pełni funkcję Przewodniczącej Sekcji Onkologii Klinicznej.