Chalkidiki .Pascal lajt
-
Autor: Marcin Pietrzyk
- ISBN: 978-83-8103-912-3
- EAN: 9788381039123
- Oprawa: miękka
- Wydawca: Pascal
- Format: 190x115mm
- Język: polski
- Seria: PASCAL LAJT
- Liczba stron: 156
- Rok wydania: 2022
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
16,85złCena detaliczna: 29,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,44 zł
x
Chalkidiki Kraina magicznych plaż
Ile gatunków winogron rośnie na Chalkidiki?
Skąd Grecy biorą drzewka bożonarodzeniowe?
Gdzie jest balkon Chalkidiki?
550 km piaszczystych plaż?
Podczas podróży z Pascalem zrozumiesz, że nie ma nic lepszego niż Chalkidiki!
Kolorowe ule stały się nieodłącznym elementem krajobrazu Chalkidiki. Blisko 6500 pszczelarzy co roku produkuje około 1910 ton najlepszego słodkiego smakołyku. Półwysep należy do największych producentów miodu w Unii Europejskiej. Prężnie działają spółdzielnie czy rodzinne firmy, które współpracują z władzami i branżą turystyczną, promując swoje produkty. Prawie każdy hotel serwuje miód podczas śniadań, a miejscowe cukiernie i piekarnie z dumą podkreślają, że stosują go w swoich wyrobach. Chętni mogą zabawić się w pszczelarza na jeden dzień, biorąc udział w specjalnie organizowanych warsztatach.
Marcin Pietrzyk, przewodnik i autor bloga mojahellada.pl
Winiarstwona Chalkidiki odrodziło się dzięki Giannisowi Karrasowi, który w latach 60. XX w., przy współpracy z salonickim uniwersytetem, założył pierwszą ekologiczną winnicę. Dzięki jego działaniom wskrzeszono w Grecji legendarny szczep winogron Malagouzia. Te aromatyczne wina przebojem wkroczyły do restauracji i na domowe stoły
Ile gatunków winogron rośnie na Chalkidiki?
Skąd Grecy biorą drzewka bożonarodzeniowe?
Gdzie jest balkon Chalkidiki?
550 km piaszczystych plaż?
Podczas podróży z Pascalem zrozumiesz, że nie ma nic lepszego niż Chalkidiki!
Kolorowe ule stały się nieodłącznym elementem krajobrazu Chalkidiki. Blisko 6500 pszczelarzy co roku produkuje około 1910 ton najlepszego słodkiego smakołyku. Półwysep należy do największych producentów miodu w Unii Europejskiej. Prężnie działają spółdzielnie czy rodzinne firmy, które współpracują z władzami i branżą turystyczną, promując swoje produkty. Prawie każdy hotel serwuje miód podczas śniadań, a miejscowe cukiernie i piekarnie z dumą podkreślają, że stosują go w swoich wyrobach. Chętni mogą zabawić się w pszczelarza na jeden dzień, biorąc udział w specjalnie organizowanych warsztatach.
Marcin Pietrzyk, przewodnik i autor bloga mojahellada.pl
Winiarstwona Chalkidiki odrodziło się dzięki Giannisowi Karrasowi, który w latach 60. XX w., przy współpracy z salonickim uniwersytetem, założył pierwszą ekologiczną winnicę. Dzięki jego działaniom wskrzeszono w Grecji legendarny szczep winogron Malagouzia. Te aromatyczne wina przebojem wkroczyły do restauracji i na domowe stoły