KATEGORIE

Kategorie

Okładka książki Żywność pełna kłamstw. Jak przemysł spożywczy...

Żywność pełna kłamstw. Jak przemysł spożywczy...

Jak przemysł spożywczy świadomie rujnuje Twoje zdrowie

  • Autor: Hans-Ulrich Grimm
  • ISBN: 9788364278532
  • EAN: 9788364278532
  • Oprawa: oprawa: broszurowa
  • Wydawca: Vital
  • Format: 14,5x20,5 cm
  • Język: polski
  • Liczba stron: 320
  • Rok wydania: 2014
  • Wysyłamy w ciągu: niedostępny
  • Średnia ocena: 5,00 (2)
  • 32,63

     zł

    44,40 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Wpisz e-mail, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o dostępności produktu
x
Jedzenie jest jedną z głównych potrzeb człowieka. Bez niego organizm ludzki nie może prawidłowo się rozwijać i funkcjonować. Robiąc zakupy w supermarkecie, wierzymy, że znajdziemy tam szeroki wybór zdrowych produktów spożywczych. Jednak to tylko złudzenie. Dr Grimm, ekspert zajmujący się odżywianiem oraz autor takich bestsellerów jak „Nie jedz tego” czy „Cukrowa mafia” przedstawia szokujące informacje na temat tego, co znajduje się w naszym codziennym pożywieniu. Uświadamia nam, że w dzisiejszych czasach rynek produktów spożywczych został opanowany przez korporacje, których interesy nie polegają na tym, by dostarczać świeżej i zdrowej żywności, a głównie takiej, która pięknie wygląda, posiada długi termin ważności i przyjemnie pachnie, a przy okazji rujnuje nasze zdrowie. Czy wiesz, co znajduje się w wędlinach, sokach, gotowych daniach czy mrożonkach, które na co dzień spożywasz? Autor opisuje, iż w ich składzie występuje wiele środków niebezpiecznych dla Twojego zdrowia, m.in. glutaminiany, benzoensan sodu czy aspartam. Dostarczane codziennie w formie pożywienia doprowadzają do zniszczenia komórek nerwowych, osłabiają zdolności koncentracji i powodują choroby neurodegeneracyjne, takie jak Alzheimer, Parkinson czy stwardnienie rozsiane. Są także przyczyną powstawania wielu nowotworów, osłabiają samopoczucie, a nawet inteligencję. Teraz dzięki tej książce będziesz mógł dowiedzieć się, jakich produktów unikać, czym je zastępować i w jaki sposób mądrze wybierać żywność. Czas w końcu poznać prawdę! Postaw na jakość i zdrowie.
Sheti, ocena: 5/5
2015-04-28
?Żywność pełna kłamstw? jest już drugą książką pana doktora Grimma, którą miałam okazję przeczytać. Wcześniej miałam do czynienia z pozycją ?Nie jedz tego!? i wspominam dobrze, chociaż w przypadku takich książek zawsze należy pamiętać o zdroworozsądkowym podejściu do sprawy. Oczywiste jest, że tego typu publikacje budzą wiele kontrowersji, jedni podchodzą do zawartych w nich informacji sceptycznie, inni biorą sobie do serca każdą radę autora. Które podejście jest prawidłowe? Takie książki działają same z siebie ? czytamy o szkodliwości jedzenia, z którym mamy do czynienia na co dzień i automatycznie w naszym mózgu zapala się czerwona lampka. Ja, z moimi skłonnościami do ortoreksji, naprawdę staram się jak najbardziej ograniczyć szkodliwość tego, co jem. Na szczęście nie daję się całkowicie porwać mojemu ortoreksyjnemu ja, bowiem chyba bym wtedy całkowicie ogłupiała. Czytając książki pokroju ?Nie jedz tego!? czy właśnie ?Żywność pełna kłamstw?, a nawet oglądając programy telewizyjne o podobnej tematyce, których teraz pojawia się coraz więcej, faktycznie zaczynamy się zastanawiać nad tym, co jemy ? zwiększa się nasza świadomość w tej kwestii i to z pewnością działa na naszą korzyść. A swoją drogą to naprawdę niesamowite i chwilami nie do uwierzenia, co wyrabia przemysł spożywczy! Czy są jednak jakieś ?ale?? Tak, a przynajmniej w moim odczuciu. Im głębiej wchodzę w wiedzę dotyczącą szkodliwości danych produktów spożywczych, tym bardziej widzę, że jedynym zdrowym podejściem byłoby? odżywianie się energią kosmiczną! I właśnie dlatego trzeba zachować zdrowy rozsądek i nie dać się zwariować ? faktycznie w dzisiejszych czasach ciężko o naturalne produkty dobrej jakości, ale nawet sam doktor Grimm między wierszami daje nam do zrozumienia, że wszystko jest trucizną dopiero w odpowiedniej ilości. Substancje takie jak glutaminian czy aspartam są jak najbardziej szkodliwe, ale na pewno nikt nie umrze od ich minimalnej ilości. Podoba mi się rzetelne podejście autora do tematu ? znaleźć tutaj można konkretną wiedzę na temat substancji takich jak różne barwniki i wzmacniacze dodawane do pożywienia, leki typu ritalin, wyżej wspomniany glutaminian i aspartam, czy też aluminium. Autor przedstawia chwilami wiedzę wręcz encyklopedyczną (zwłaszcza w leksykonie umieszczonym na końcu książki, gdzie znajdziemy również informacje o tych dobrych elementach pożywienia: mikro i makroelementy, witaminy, koenzym Q10 itd.), co w moim odczuciu jest rzeczą bardzo pozytywną. Dodatkowym urozmaiceniem są historie ludzi, którzy zmagali się z różnymi dolegliwościami związanymi z pożywieniem. Książkę czytało mi się naprawdę bardzo dobrze i polecam ją gorąco zwolennikom zdrowego odżywiania, ale nie tylko ? dzięki takim pozycjom naprawdę zaczynamy inaczej postrzegać produkty, z którymi mamy do czynienia na co dzień. Jest to kolejna publikacja doktora Grimma, która daje do myślenia i zwiększa świadomość społeczeństwa, a to z kolei prowadzi do wprowadzania stopniowych zmian w jadłospisie. Mamy tutaj do czynienia z naukową terminologią i podobnym podejściem, ale przy tym wszystkim całość napisana jest w sposób całkowicie zrozumiały i przystępny dla czytelnika ? każdy termin zostaje przez autora wyjaśniony. Pozycja rzetelna, konkretna i z pewnością godna uwagi.
 
Lasota, ocena: 5/5
2015-01-08
Super książka, która ujawnia tajemnice i sztuczki stosowane w przemyśle spożywczym. Napisana jest w sposób bardzo pouczający bez dodatkowego technicznego żargonu. Zawiera wiele przykładów i badań oraz udokumentowania niepożądanych działań występujących po dostarczeniu do organizmu wszelkiego rodzaju dodatków zawartych w żywności lub w produktach gotowych dostępnych na rynku spożywczym.
 
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj