Żywność fermentowana i probiotyczna
Samodzielna fermentacja mlekowa: trwale, smacznie i zdrowo
-
Autor: Michael Dietz
- ISBN: 978-83-65404-57-2
- EAN: 9788365404572
- Oprawa: miękka
- Wydawca: Vital
- Format: 205x145x10mm
- Język: polski
- Liczba stron: 124
- Rok wydania: 2023
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Średnia ocena: 5,00 (1)
-
20,02złCena detaliczna: 34,30 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,02 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Jeszcze sto lat temu prawie każdy miał w swojej piwnicy naczynia do fermentacji i przygotowywał w nich różne produkty. Ta tradycyjna i zdrowa metoda konserwowania potraw obecnie wraca do łask. Fermentacja to proces, w którym mikroorganizmy przetrawiają do pewnego stopnia produkty spożywcze i przez to poprawiają wartość i przyswajalność znajdujących się w nich substancji odżywczych.
Współczesne zwyczaje żywieniowe są odpowiedzialne za wszelkie problemy trawienne. Idealnym rozwiązaniem jest spożywanie żywności fermentowanej i probiotycznej, która zawiera żywe bakterie kwasu mlekowego i przez długie miesiące zachowuje witaminy i enzymy. Potrawy są lekkostrawne oraz wspierają florę bakteryjną jelit, a tym samym układ odpornościowy. Teraz i Ty odkryjesz ponad 30 przepisów na trwałe potrawy zaczerpnięte z różnych regionów świata.
Dzięki tej książce samodzielnie przygotujesz zdrowe pikle, kimchi, sunomono czy tofu. Poznasz tajniki kiszenia i marynowania popularnych warzyw takich jak kapusta, marchew czy buraki. Te i wiele innych produktów poprawiają wchłanialność witamin i żelaza. W znaczący sposób pobudzają trawinie tłuszczów i białka. Pozytywnie wpływają na przepływ krwi w jelitach, aktywują pracę trzustki i oczyszczają krew. Żywność fermentowana i probiotyczna w dużym stopniu poprawia pracę mózgu i uspokaja system nerwowy. Dzięki niej oczyścisz organizm ze środków konserwujących, wzmacniaczy smaku oraz innych składników, które spożywałeś wraz ze sztucznie przetworzonym pokarmem.
Trwale, smacznie, zdrowo.
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Piotr, ocena: 5/5
2017-04-26
Postanowiliśmy z żoną, że wreszcie zaczniemy dbać o swoje zdrowie. Minęły dopiero cztery lata od ślubu, a nam przybyło po 10 kilogramów. Nie chcemy aby dalej tak było. Poszukałem w księgarni książek kucharskich i diet. Kupiłem cały pakiet, jednak to ta książka zdobyła nasze największe zaufanie. Uwielbiamy kiszonki, a wcześniej prawie ich nie jedliśmy. Sami przygotowujemy spore ich ilości i przyznam, że dużo też ich spożywamy, a nasza waga wciąż spada.